Računalniško programiranje ni le za programerje


Organized by:

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje

Contact email:

info@univerzatri.si

Happening at:
Poljanska cesta 6, 1000 Ljubljana, Slovenija

From Wednesday 18th of October 2017 at 10:52 to Wednesday 18th of October 2017 at 10:52

Description:

Dr. Dušana Findeisen: Digitalna vključenost starejših, to je zdaj vprašanje Karina Sirk: Kaj je pokazala raziskava izvedena v projektu Srebrna Koda Katja Koren Ošljak: Prvi koraki starejših v kodiranje, četudi brez računalnika Slovenska univerza je partnerica v evropskem projektu Srebrna koda. V okviru tega projekta je izvedla raziskavo, s katero je preverjala stopnjo splošnih računalniških spretnosti starejših. Naj vas ne čudi, od približno 600 izpolnjenih vprašalnikov 123 vprašancev v srebrnih, torej zrelih letih, izkazuje željo, da bi se vključili v tečaj računalniškega programiranja. Kdo pravi, da je programiranje samo za programerje? Ambasadorka tedna programiranja Katja Koren Ošljak bo predstavila projekt, ki letos že peto leto skrbi za širjenje znanja programiranja med mladimi in mladimi po srcu. Nato pa bo z udeleženci izvedla delavnico programiranja – kar brez računalnika. Udeleženci bodo spoznali, kaj je algoritem na primeru optimizacijskega problema. V blatnem dolu bodo morali poskrbeti za asfaltiranje cest, ki vodijo do hiš, in sicer tako da za asfalt porabijo najmaj denarja … S pomočjo algoritma v smislu natančno podanih navodil, ki jim je potrebno slediti, bodo zagotovo prišli do želenega cilja.

More information:

http://www.utzo.si/racunalnisko-programiranje-ni-le-za-programerje/

This event is for:
  • Other (see description)
Main themes:
  • Basic programming concepts
  • Playful coding activities
  • Motivation and awareness raising
Tags:
Share the event:
October 2017
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     


Nearby upcoming events:

Delavnica poteka po ogledu filma Gajin svet v kinodvorani. Osnovnošolci bodo na njej spoznali osnovne računalniške koncepte in izvedeli, kako sta Gaja in Matic z malo hekanja in vztrajnostjo rešila Teo in njeno prijateljico Dašo pred kriminalno združbo, ki je na spletu prežala na mlada dekleta. Brezplačne delavnice digitalne pismenosti, ki jih izvajamo po šolskih projekcijah filma Gajin svet, omogoča podjetje 3fs iz Kranja.
Start: Oct 9, 2018
S programom TinkerCAD bomo ustvarjali različne predmete, ki jih bomo oživili s 3D tiskalnikom. Delavnica je namenjena osnovnošolcem druge in tretje triade. Predhodno se prijavite na: 3delavnica@gmail.com
Start: Oct 18, 2018
Na delavnici bo Vzornica Ana Smerdu udeležencem predstavila osnove programiranja z Arduinom, senzorike in programiranja v Processingu, pobliže pa se bodo spoznali z vizualizacijo dobljenih podatkov. Delavnica bo potekala v dveh sklopih. V uvodu bomo nekaj povedali o zgodovini grafičnih prikazov podatkov. Sledil bo teoretični del, v katerem bomo razložili delovanje Arduina, senzorjev in drugih pripomočkov, ki jih potrebujemo za pridobivanje podatkov s pomočjo senzorjev. Udeleženci bodo nato sestavili senzorje, ki jih bodo povezali z računalnikom, na katerem bodo spremljali dobljene vrednosti. V drugem delu bomo predstavili programski jezik Processing in različne primere vizualizacije podatkov. Nato bodo udeleženci sami sprogramirali/modificirali želeno grafično podobo podatkov na osnovi že vnaprej pripravljenih primerov. Na koncu bomo Arduino povezali s programom, tako da se bo dobljena vizualizacija spreminjala v odvisnosti od zaznanih podatkov, ki jih bere senzor. Prijave sprejemamo na: info@rampalab.org Program Vzornice podpira Mestna občina Ljubljana.
Start: Oct 10, 2018
V okviru otvoritve 6. Codeweeka bo sodelovalo tudi Društvo Rampa, ki se ukvarja s krepitvijo potencialov mladih na področju znanosti, umetnosti in tehnologije. Na delavnici bo Vzornica Ana Smerdu udeležencem predstavila osnove programiranja z Arduinom, senzorike in programiranja v Processingu, pobliže pa se bodo spoznali z vizualizacijo dobljenih podatkov. Delavnica bo potekala v dveh sklopih. V uvodu bomo nekaj povedali o zgodovini grafičnih prikazov podatkov. Sledil bo teoretični del, v katerem bomo razložili delovanje Arduina, senzorjev in drugih pripomočkov, ki jih potrebujemo za pridobivanje podatkov s pomočjo senzorjev. Udeleženci bodo nato sestavili senzorje, ki jih bodo povezali z računalnikom, na katerem bodo spremljali dobljene vrednosti. V drugem delu bomo predstavili programski jezik Processing in različne primere vizualizacije podatkov. Nato bodo udeleženci sami sprogramirali/modificirali želeno grafično podobo podatkov na osnovi že vnaprej pripravljenih primerov. Na koncu bomo Arduino povezali s programom, tako da se bo dobljena vizualizacija spreminjala v odvisnosti od zaznanih podatkov, ki jih bere senzor. Prijave sprejemamo na: info@rampalab.org Program Vzornice podpira Mestna občina Ljubljana.
Start: Oct 6, 2018