Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2021 στο 1o Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου

From Tuesday, October 12, 2021 8:00 AM
to Friday, October 22, 2021 2:30 PM

1o Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου

Other

Greek

1o Dimotiko Scholeio Loutrakiou, Φεραίου Ρήγα, 203 00, Λουτράκι

CodeWeek2021@1st Primary School of Loutraki will enable students from all classes (age 6-12) to access the basic concepts of programming using the online Code.org activities (1st activity) suited for their age and experience from previous years events. The event will be held from 12 to 22 of October 2021 during their regular hour of "Technology, Informatics and Communication" lessons and will be followed by additional activities for higher classes involving Introduction to Robotics with the Edison Robot (2nd activity) and Programming in Scratch (3rd activity). Οι μαθητές/τριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες θα εισαχθούν με παιγνιώδη τρόπο στις βασικές αρχές του προγραμματισμού, στο μάθημα Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορικής (ΤΠΕ) στο σχολείο, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Πληροφορικής του σχολείου κ.Κωνσταντίνου Μυλωνόπουλου. Οι μαθητές/τριες παίζοντας, πειραματίζονται χρησιμοποιώντας ως γλώσσα προγραμματισμού το blockly και αναπτύσσουν τεχνικές επίλυσης προβλημάτων, παρακολουθώντας μαθήματα προγραμματισμού με τις εφαρμογές των αγαπημένων τους ηρώων: Angry birds, minecraft, star wars, frozen, κ.α., μέσα από δραστηριότητες της ιστοσελίδας https://code.org/. Για τις μεγαλύτερες τάξεις θα ακολουθήσουν επιπρόσθετες δραστηριότητες σχετικά με Εισαγωγή στη Ρομποτική με το ρομπότ Edison και Εισαγωγή στον οπτικό προγραμματισμό με τουβλάκια με το Scratch.

https://1dsl-tpe.blogspot.com/

    Primary school
    Basic programming concepts Unplugged activities Playful coding activities Visual/Block programming

Nearby upcoming activities:

Code it Local - Perama
Tue, Nov 2, 2021 5:00 PM

Το EU Code Week - Code it Local  είναι μία διαδικτυακή επιμόρφωση διάρκειας 15 ωρών, που στοχεύει να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει Νηπιαγωγούς που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες του Δήμου Περάματος. Η παρούσα επιμόρφωση είναι δωρεάν και  θα υλοποιηθεί, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής εβδομάδας προγραμματισμού (EU Code Week) και σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο ΔημιουργικότηταςΚαινοτομίας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση(υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή κ. Θαρρενού Μπράτιτση)του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Θα διερευνήσουμε τρόπους προσέγγισης και ενσωμάτωσης του προγραμματισμού, της εκπαιδευτικής ρομποτικής, της υπολογιστικής σκέψης στην τάξη. Παράλληλα θα ανταλλάξουμε χρήσιμες πρακτικές, θα αναλογιστούμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί  θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού και να εμπνεύσουμε περισσότερους συναδέλφους στα σχολεία μας να συμμετέχουν. 

 

Το EU Code Week - Code it Local θα υλοποιηθεί την χρονική περίοδο Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2021

 

Η επιμόρφωση αφορά 9 ώρες σύγχρονης και 6 ώρες ασύγχρονης διδασκαλίας. 

Αυτό περιλαμβάνει:

 

  • δραστηριότητες, που θα επιτρέψουν στους συμμετέχοντες/ουσες να είναι συντονισμένοι με  την επιμόρφωση

  • 2 σύγχρονες συνεδρίες (4 ωρών συνολικά)

  • 2 ασύγχρονες συνεδρίες διάρκειας (6 ωρών συνολικά)

  • 2 δια ζώσης συναντήσεις (5 ωρών συνολικά)

Σχεδιασμός και υλοποίηση της δράσης

Μαρία Τσαπάρα & Ανθή Αρκουλή

Tell me and I will do.
Mon, Nov 15, 2021 8:30 AM

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες του προγραμματισμού διαθεματικά και συνεργατικά μεταξύ των εκπαιδευτικών του σχολείου και σε διάφορες τάξεις μέσα από επιτραπέζια παιχνίδια- coby-roby.

ρομπότ – ζαχαροπλάστης
Sat, Nov 20, 2021 9:30 AM

Η/Ο εκπαιδευτικός φέρνει στην παρεούλα ένα κουτί. Αποφασίζουμε να το ανοίξουμε και βρίσκουμε ένα γράμμα απο τον κύριο Μελένιο. Ζητάει τη βοήθειά μας γιατί καταστράφηκε η αγαπημένη του συνταγή. Μέσα στο κουτί υπάρχει κι ο βοηθός του, το ποντίκι- ρομπότ. Η δική μας αποστολή είναι να βρούμε τις λέξεις που λείπουν από τη συνταγή και να βοηθήσουμε το ποντίκι- ρομπότ να βρει τα υλικά της συνταγής.

Ζωγραφίζουμε με βάση τις οδηγίες ένα τετραγωνισμένο χαρτί με αριθμημένα τετράγωνα (pixel art), ανακαλύπτουμε το υλικό που λείπει και συμπληρώνουμε τη συνταγή.

Πειραματιζόμαστε με τη μελισσούλα- ρομπότ και μαθαίνουμε τις βασικές λειτουργίες του (μπροστά- πίσω, αριστέρα- δεξιά, στροφή)

Χαράζουμε διαδρομές στην πίστα 6x6 και φτιάχνουμε τον πρώτο μας πρόγραμμα/ αλγόριθμο. Γινόμαστε ρομπότ και εκτελούμε τις εντολές του προγράμματος.

Σχεδιάζουμε την πίστα για τη μελισσούλα- ρομπότ, φτιάχνουμε πρόγραμμα/ αλγόριθμο και δίνουμε τις εντολές για να τις εκτελέσει.

Σκανάρουμε με κινητή συσκευή τους κωδικούς (QR CODE) και βρίσκουμε ποια απο τα μήλα έχουν σκουλήκι και πρέπει να αφαιρεθούν απο το καλάθι.

Τα παδιά:

Μαθαίνουν τις βασικές εντολές προγραμματισμού του ρομπότ (μπροστά- πίσω, δεξιά- αριστερά και στροφή)

Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το τάμπλετ ή το κινητό για να σκανάρουν τον κωδικό (QR CODE) με τη βοήθεια της/ του εκπαιδευτικού.

 

αριθμών σε δεκαδικό σύστημα.

 

Μαθαίνουν να συνεργάζονται με τους άλλους, να συνεισφέρουν και να εκτιμούν τη συνεισφορά των άλλων μελών για την επίτευξη ενός κοινού έργου.