Δραστηριότητες STEAM για τον κύκλο του νερού

From Monday, May 5, 2025 8:23 PM
to Thursday, May 8, 2025 8:23 PM

15ο Νηπιαγωγείο Κορυδαλλού

Open in-person activity

elmarpepe@hotmail.com

Greek

Αγίου Νικολάου & Μεσογείων, 181 21, Κορυδαλλός

Βασικός στόχος του μαθήματος είναι οι μαθητές/τριες  να αξιοποιήσουν πρότερες γνώσεις ρομποτικής για να καθοδηγήσουν το bee bot, δίνοντας κάθε φορά σωστές οδηγίες.

Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα πρόκειται να δημιουργήσουμε μία αυτοσχέδια πίστα σε χαρτόνι με σχεδιάσμένα τετράγωνα 15εκ.*15 εκ., για τη διδακτική αξιοποίηση των bee bot της τάξης. Στην πίστα αυτή θα υπάρχουν συγκεκριμένα τετράγωνα με τα σταδιά του κύκλου τον νερού. Σκοπός της δραστηριότητας είναι οι μαθητές/τριες να καθοδηγήσουν σώστα το bee bot, ώστε να περάσει από όλα τα στάδια και να ολοκληρώσει τη διαδρομή.

 

    Pre-primary education
    Robotics

Longitude: 23.662773
Latitude: 37.981637
Geoposition: 37.981636900446,23.662773158244

Nearby upcoming activities:

Acts to protect the forest!!
Fri, Mar 7, 2025 8:15 AM

Preschool children will participate in a collaborative Bee-Bot activity between two schools, focusing on forest protection actions. This initiative aims to develop algorithmic thinking and programming skills while raising environmental awareness. Using Bee-Bots, digital tools, and creative expression, students will explore key conservation actions such as reforestation, fire prevention, recycling, and wildlife protection.

The activity unfolds in two stages:

  • 1st Partner School: Students illustrate a chosen conservation action and upload their artwork to a collaborative Canva presentation.
  • 2nd Partner School: Students receive the image, write an English message related to the action, and add it to Canva. They then record an audio message using Blabberize, embedding it into a QR code placed next to the image.

Finally, all contributions will be gathered into a Canva presentation, forming a collaborative interactive game. Through scanning QR codes, students will explore conservation actions while engaging with visual and audio content.

This hands-on activity promotes computational thinking, digital literacy, creativity, and teamwork while fostering an appreciation for forest protection.

 The activities will be published in a collaborative padlet, the link of which will be shared with the group members.

 

 

Απόδραση από τον κήπο
Mon, Apr 15, 2024 12:00 AM

Προγραμματίζουμε τη Bee-Bot να αποφύγει εμπόδια που αντιπροσωπεύουν λουλούδια ή έντομα για να αποδράσει από έναν κήπο.O κήπος αποτυπώνεται σε μια πίστα -χαλάκι ΒΕΕΒΟΤ. Αυτή η δραστηριότητα δημιουργήθηκε ως μέρος του  EU Code Week Local Training που διοργανώνεται από τους  επικεφαλής Leading Teachers   της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα στην Αθήνα.

Ο κόσμος σαν ζωγραφιά
Mon, Mar 31, 2025 11:02 PM

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων το νηπιαγωγείο μας ( 29ο Νηπιαγωγείο Πειραιά ) προσέγγισε τη τέχνη τεσσάρων ζωγράφων και συγκεκριμένα των Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Βασίλι Καντίνσκυ, Κλοντ Μονέ και Πικάσο. Θα υλοποιήσουμε την παρακάτω δραστηριότητα ως προέκταση των εργαστηρίων Δεξιοτήτων που ούτως ή άλλως τα έχουμε εντάξει στον Άξονα "Δημιουργώ και καινοτομώ - Δημιουργική σκέψη και Πρωτοβουλία".

Στόχοι

1. Να κατανοήσουν οι μαθητές το νόημα, την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα του αλγόριθμου στην ρομποτική, αλλά και να διακρίνουν αλγόριθμους στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

2. Να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τον πρώτο τους κώδικα με χρήση των καρτών CODΥ ROBΥ.

3. Να αναγνωρίσουν τα έργα των παραπάνω ζωγράφων μέσα από την παιγνιώδη κατάσταση που θα δημιουργηθεί με την unplugged δραστηριότητα που θα περιγράψουμε παρακάτω.

4. Να αποκτήσουν δεξιότητες χρήσης του ποντικιού.

5. Να αποκτήσουν δεξιότητες υπολογιστικής σκέψης.

α) Περιγραφή της unplugged δραστηριότητας :

" Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ"

Σ' ένα Μουσείο εκτίθενται τα έργα των ζωγράφων Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Βασίλι Καντίνσκυ, Κλοντ Μονέ και Πικάσο. Τους χώρους του Μουσείου εποπτεύει το ανθρωποειδές ρομποτ ΒΟΒ ο οποίος κάνει χρέη φύλακα επισκεπτόμενος τα δωμάτια στα οποία εκτίθενται τα έργα, προκειμένου να ελέγξει ότι βρίσκονται στη θέση τους.

Σχεδιασμός

Σε πλέγμα τετραγώνων (όπως αυτό που χρησιμοποιεί η bee bot) ένας μαθητής/τρια καλείται να επιλέξει δύο - τρία έργα κάποιων ζωγράφων και να τα τοποθετήσει σε τετράγωνα της επιλογής του. Σημειώνουμε ότι κάθε τετράγωνο λογίζεται ως μία αίθουσα του Μουσείου. Στην συνέχεια αποφασίζει να αναθέσει στο ρομπότ ΒΟΒ την εποπτεία μιας αίθουσας, χωρίς όμως να αποκαλύψει στους συμμαθητές/τριες την αίθουσα -  στόχο. Δημιουργεί τον κώδικα της διαδρομής με χρήση των καρτών CODY ROBY και καλεί έναν φίλο/η να κινήσει το ρομπότ ΒΟΒ σύμφωνα με τον κώδικα προκειμένου να ανακαλύψει την αίθουσα και στο τέλος να αναγνωρίσει το έργο και τον ζωγράφο.

β) Δραστηριότητα : Ψηφιακά παιχνίδια με τους ζωγράφους στον υπολογιστή του σχολείου μας.

Στην πλατφόρμα Genially συγκεκριμένα στο linkhttps://view.genially.com/63b807b8469dba0013e23acf/presentation-sta-xnaria-twn-zwgrafwn έχουμε δημιουργήσει ψηφιακά παιχνίδια που περιλαμβάνουν διαδρομές και αλγόριθμους στις οποίες πρωταγωνιστεί η μελισσούλα Bee Bot. H Bee Bot καλείται να επισκεφθεί το σπίτι κάποιου ζωγράφου ακολουθώντας τις εντολές που θα της καταχωρίσουν τα παιδιά, να μαζέψει τα νούφαρα του Κλοντ Μονέ και να τερματίσει σε συγκεκριμένο σημείο, καθώς και να υπολογίσει τη διαδρομή που μόνο με 11 κινήσεις θα φτάσει στην "Ιαπωνική Γέφυρα" του Κλοντ Μονέ.