Με τη μελισσούλα οδηγό....διαδρομές στην τάξη (και όχι μόνο!! ) κάνω εγώ!!

From Monday, October 16, 2023 12:00 AM
to Wednesday, October 18, 2023 12:00 AM

19ο Νηπιαγωγείο Πετρούπολης

Open in-person activity

Greek

Κανάρη 155, 132 31, Πετρούπολη

1η Δραστηριότητα:

   Παρουσιάσαμε τη μελισσούλα (bee bot) στα παιδιά. Κάποια παιδιά την έβλεπαν για πρώτη φορά και τους ζητήθηκε να μιλήσουν για το τι φαντάζονται ότι είναι..

Μέσα από καταστάσεις προβληματισμού και συζήτηση στην ολομέλεια...αναδύθηκε η απάντηση: Η μελισσούλα είναι ρομπότ!! 

 Αφού γνωρίσαμε και τα σύμβολα που έχει πάνω (για τον προγραμματισμό της κίνησης), κάναμε τις δικές μας διαδρομές μέσα στην τάξη περπατώντας σα ρομπότ. 

  Δώσαμε εικόνες με τα σύμβολα της μελισσούλας που βρήκαμε στο διαδίκτυο και έγιναν οι πρώτες προσπάθειες προγραμματισμού της. 

2η δραστηριότητα:

  Έχουμε ετοιμάσει κάποιους γρίφους που η λύση τους έχει να κάνει με αντικείμενα που έχουμε στο σχολείο ή γωνιές. 

    Λέμε το γρίφο στα παιδιά και όποιος μαντέψει σωστά, παίρνει τη μελισσούλα και την προγραμματίζει να κάνει όσα βήματα χρειάζονται για να φτάσει κοντά στο αντικείμενο ή στην αντίστοιχη γωνιά. 

   Οι καρτέλες με τους γρίφους είναι πέντε.

   Στη συνέχεια, τα παιδιά (στη σειρά) περπατάνε τη διαδρομή που κάνει κάθε φορά η μελισσούλα. 

3η δραστηριότητα: 

 Πάνω στο χαλάκι του bee bot με καταστήματα και δρόμους τα παιδιά προγραμματίζουν διαδρομές. 

  Βάζουμε πάνω στο χαλάκι εικόνες από τις γωνιές της τάξης μας. Τα παιδιά προγραμματίζουν τη μελισσούλα για να φτάσει σε συγκεκριμένες γωνιές. Όταν η δραστηριότητα είναι επιτυχής, το κάθε παιδί που φτάνει στη γωνιά έχοντας κάνει τα σωστά βήματα, κερδίζει ένα αυτοκόλλητο.

Στη συνέχεια, κάνουμε ένα αυτοσχέδιο χαλάκι bee bot στο δάπεδο με χαρτοταινίες και τα παιδιά, αφού χωρίζονται σε ομάδες, γίνονται αυτά οι μελισσούλες - ρομπότ και περπατάνε ανάλογα. 

4η δραστηριότητα:

     Τα παιδιά προσπαθούν να κωδικοποιήσουν τις διαδρομές που έχουν κάνει καταγράφοντας τις κινήσεις και τα βήματα της μελισσούλας bee bot στο φύλλο εργασίας που έχουμε ετοιμάσει.  

       

    Pre-primary education
    Basic programming concepts Unplugged activities Playful coding activities

Nearby upcoming activities:

Η δική μου πολυκατοικία
Mon, Oct 7, 2024 5:31 PM

Τα παιδιά στο πλαίσιο των παιχνιδιών γνωριμίας μίλησαν αρκετα για τον εαυτό τους, την οικογένειά τους, και το σπίτι τους και τα ζωφράφισαν.

Από τις ζωγραφίες τους προέκυψε ότι ενώ όλοι ζουν σε πολυκατοικίες αυτές διαφέρουν ως προς τους ορόφους αλλά και τα χρώμματα που είναι βαμμένες.

Με αφορμή αυτό σχεδιάστηκε η δραστηριότητα «Η δική μου πολυκατοικία».

Τα παιδιά χωρίζονται σε δυάδες. Στο ένα μέλος της δυάδας δίνονται 6 τουβλάκια(2 κίτρινα, 2 κόκκινα, 1 γαλάζιο, 1 πράσινο) με τα οποία συνθέτει ένα πύργο με όποιο συνδιασμό θέλει φτιάχνοντας τη δική του πολυκατοικία. Το άλλο παιδί της δυάδας  με βάση αυτόν τον κώδικα καλείται να προγραμματίσει τη beebot να οδηγηθεί στα τουβλάκια που βρίσκονται στο χαλί της με την ίδια ακριβώς σειρά.

Γνωριζω την πλατεια του σχολειου μου
Thu, Oct 17, 2024 9:03 PM

Αυτό το σχέδιο μαθήματος χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία βασικών δεξιοτήτων χαρτογράφησης και της πλατείας της γειτονιάς. Επίσης θα γίνει προσπάθεια τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τους αλγόριθμους με ασκήσεις γιόγκα (γυμναστκή).

Θα είναι τρεις αυτόνομες δραστηριότητες κώδικα unplugged με θέμα: «μια φθινοπωρινή βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς».

 

World Eco friends, could you break my code?
Sat, Oct 12, 2024 8:28 AM

A shared lesson plan and challenge among students that participate in the eTwinning project "World Eco Friends" on  image recognition and pixel coding/decoding and with this activity they collaborate as multipliers in the EU CODE WEEK 2024!

 The aims for students are to:

➡️understand how an image is stored in a computer's memory

➡️understand that images with many colors need more "space" in the memory

➡️to practice with coding colors and patterns