Workshop Programmeren met Scratch

From Saturday, October 21, 2023 10:30 AM
to Saturday, October 21, 2023 4:00 PM

Stichting Bibliotheek West-Achterhoek

Open in-person activity

Dutch

IJsselkade 13
7001 AN Doetinchem

Als bibliotheek hebben we een landelijke opdracht om bij te dragen aan: Geletterde samenleving , Participatie in digitale samenleving en Een leven lang leren. Wie digitaal vaardig is, verkent nieuwe digitale mogelijkheden, benut de kansen die technologie biedt en ontwikkelt de vaardigheden die nodig zijn om te ontdekken en te experimenteren. Als bibliotheek willen wij daar graag aan bijdragen en organiseren we regelmatig workshops betreffende digitale vaardigheden voor kinderen van de basisschool in ons BIEBlab. In samenwerking met een professionele, externe partner hebben we de mogelijkheid om een aanbod te doen voor kinderen die samenvalt met de Kinderboekenweek en de Internationale Codeweek. De Kinderboekenweek richt zich op leesbevordering en de Codeweek richt zich op het programmeren en digitale vaardigheden van kinderen. De subsidie willen wij graag inzetten om deze combinatie mogelijk te maken. Omdat wij een leven lang leren voor alle kinderen beschikbaar willen stellen, willen we de subsidie inzetten om dit extra aanbod mogelijk te maken voor iedereen. Wat gaan we doen? Workshops programmeren met Scratch voor 2 groepen van 12 kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar op zaterdag 21 oktober. Het thema van de Kinderboekenweek is 'Bij mij thuis’ en dit zal centraal staan tijdens de workshops. De kinderen mogen hun eigen ideale woonomgeving programmeren met behulp van het programma Scratch. De kinderen komen op een creatieve en speelse wijze in aanraking met programmeren en vergroten daarmee hun digitale vaardigheden. Door samen te werken wordt er ook een beroep gedaan op hun taal- en sociaal emotionele ontwikkeling. Tijdens de workshops stelt de bibliotheek de ruimte beschikbaar en wordt er gebruik gemaakt van de devices van de bibliotheek.

    Other (see description)
    Other

Nearby upcoming activities:

Kennismaken met Scratch
Thu, Nov 30, 2023 3:00 PM

 

Op basisschool Het Mozaïek (https://mozaiekarnhem.nl/) verzorgen NatasUnik (https://www.natasunik.nl/) en Sandra Legters (https://hetfluoriet.nl/) een aantal gastlessen in het kader van de verlengde schooldag. Tijdens deze lessen komen diverse aspecten van ICT aan bod, waaronder computational thinking en programmeren.

 

In deze les gaan de leerlingen kennismaken met de online Blockly-omgeving Scratch.

Kennis maken met de microbit
Thu, Dec 7, 2023 3:00 PM

Op basisschool Het Mozaïek (https://mozaiekarnhem.nl/) verzorgen NatasUnik (https://www.natasunik.nl/) en Sandra Legters (https://hetfluoriet.nl/) een aantal gastlessen in het kader van de verlengde schooldag. Tijdens deze lessen komen diverse aspecten van ICT aan bod, waaronder computational thinking en programmeren.

In deze les gaan de leerlingen kennismaken met de microbit. Ze programmeren een aantal eenvoudige dingen.

Cracking the code
Thu, Dec 14, 2023 3:00 PM

Een koppeling tussen thema’s uit de geschiedenis en aspecten van computational thinking. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden berichten gecodeerd en gedecodeerd. De kinderen gaan ook aan de slag met het decoderen en coderen van binaire “boodschappen”. Dit moet natuurlijk zeer nauwkeurig gebeuren anders treden er fouten op. Als er fouten insluipen, moeten deze opgespoord en opgelost worden (debuggen). Terwijl kinderen met het coderen en decoderen van de boodschappen bezig zijn, leren zij tegelijk iets over de (plaatselijke) geschiedenis.