Javafx - Tic Tac Toe

From Wednesday, October 11, 2023 5:30 PM
to Wednesday, October 11, 2023 8:00 PM

Centar za promociju cjeloživotnog učenja Erazmo

Open in-person activity

Bosnian

Đorđa Mihajlovića 2
75000 Tuzla

U okviru Evropske sedmice kodiranja, planiramo i jedan događaj namijenjen naprednijoj grupi, a to su srednjoškolci ili studenti, koji već imaju neko iskustvo s programiranjem (npr nastava informatike). Prethodno znanje nije neophodno, jer ćemo radionicu prilagoditi tako da svi mogu učestvovati, ali je poželjno, radi boljeg razumijevanja. Na ovom događaju koristit ćemo biblioteku javafx, koja nam omogućava da kreiramo i korisnički interfejs u Java aplikacijama. Ova biblioteka sadrži set grafičkih paketa pomoću kojih ćemo napraviti jednostavnu igricu Tic Tac Toe (iks - oks) koju mogu igrati dva igrača. Tokom ovog događaja, neizostavno je i podsjetiti se na neke od osnovnih pojmova u programiranju, kako u Java programskom jeziku, tako i u mnogim drugim jezicima, kao što su klase i objekti, metode, nasljeđivanje. Također, pokrit ćemo pojmove specifične za Javafx biblioteku, koji su sastavni dijelovi grafičkog interfejsa, kao što su Screen, Pane, Button i drugi. Naučit ćemo kako koristiti ugrađene elemente ove biblioteke za izradu aplikacija koje dozvoljavaju interakciju s korisnikom. Za ovu primjenu je izabran Java programski jezik i njegova grafička biblioteka s obzirom na njihovu zastupljenost i jednostavnost. Java jeste popularan jezik za, između ostalog, izradu desktop aplikacija s grafičkim interfejsom. Javafx, iako ne jedini način za kreiranje tog interfejsa, vrlo je pogodan za početnike. Za učesnike nije potrebno da donose svoje računare, kako je sva potrebna oprema dostupna u Erazmo Centru što ovaj događaj čini pristupaačnim i za djecu i mlade iz domaćinstava nepovoljnog ekonomskog porijekla, kao i one bez pristupa vlastitom računaru. Svaki učesnik će zasebno raditi na razvoju igrice, uz pomoć i pratnju naših predavača, koji su iskusni programeri. Radionica će se odvijati tempom grupe, tako da će svi uspjeti do kraja imati gotovu igricu, koju ćemo zajednički i testirati. Naši edukatori, kojih će biti najmanje dvoje na događaju, će biti dostupni za pomoć i pitanja u svakom momentu. Također, napravit ćemo uvod u Javu kao programski jezik, primjene i osnovne principe rada. Kandidatima ćemo objasniti šta im je potrebno za dalji nastavak učenja, kao i pružiti podršku u tome. Erazmo Centar se nalazi u samom centru Tuzle, na jako pristupačnoj lokaciji. Svi zainteresovani se mogu javiti na broj telefona 061 100 031, ili na naše email adrese: info@erazmo.ba ili i.hajdukov@gmail.com ili nas kontaktirati na društvenim mrežama.

    Other (see description)
    Other

Nearby upcoming activities:

Pronađi moj zadatak
Sun, Oct 8, 2023 8:00 AM

Aktivnosti su planirane u 4 radne etape. Prvu aktivnost provode svi učenici individualno, a ostale aktivnosti su organizirane za rad u četiri skupine.

1. aktivnost - preoblikovanje Morseovog koda u binarni kod, šifriranje riječi i razbijanje šifriranih riječi (individualni rad)

2. aktivnost - razbijanje šifre i sastavljanje tekstualnih zadataka prema dobivenim skrivenim pojmovima - rad u skupinama, 4 različita zadatka

3. aktivnost - preoblikovanje brojevnog izraza u binarni kod i postavljanje u microbit - rad u skupinama

4. aktivnost - svi tekstualni zadatci (4 različita zadatka) su postavljeni na Digipad.

Skupine međusobno razmjenjuju programirane microbitove, razbijaju šifru (zadatak postavljen u binarnom kodu), rješavaju zadatak, fotografiraju ga i objavljuju na Digipadu kao slikovni komentar uz odgovarajući, već objavljen tekstualni zadatak.

eTwining projekta Baš je IN biti GREEN 3. -17 ciljeva održivog razvoja-MEHANIČAR POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJE
Sat, Oct 7, 2023 12:00 AM

U okviru eTwining projekta Baš je IN biti GREEN 3 izučavati će se tema o dekodiranju i ciljevima održivog razvoja. Zadatak je dekodirati 17 ciljeva održivog razvoja a  biti će postavljen u interaktivnoj slici u digitalnom alatu Genially u obliku slagalice. Brojevi i ciljevi održivog razvoja ( napisani na engleskom jeziku) kodirani su u 7-znamenkastom ASCII kodu (američkom standardnom kodu za razmjenu informacija). Treba fotografirati postupak dekodiranja (dekodirane brojeve i ciljeve održivog razvoja i završnu slagalicu.
Nakon dekodiranih svih 17 ciljeva, treba odabrati 1 cilj održivog razvoja, istražiti ga i prikazati u digitalnom alatu po vlastitom izboru. U digitalni alat treba integrirati i naziv cilja koji je prikazan kodom.

Baš je IN biti GREEN 3 - 17 ciljeva održivog razvoja - Veterinarski Tehničari
Sat, Oct 7, 2023 12:00 AM
okviru eTwining projekta Baš je IN biti GREEN 3 izučavati će se tema o dekodiranju i ciljevima održivog razvoja. Zadatak je dekodirati 17 ciljeva održivog razvoja a  biti će postavljen u interaktivnoj slici u digitalnom alatu Genially u obliku slagalice. Brojevi i ciljevi održivog razvoja ( napisani na engleskom jeziku) kodirani su u 7-znamenkastom ASCII kodu (američkom standardnom kodu za razmjenu informacija). Treba fotografirati postupak dekodiranja (dekodirane brojeve i ciljeve održivog razvoja i završnu slagalicu.
Nakon dekodiranih svih 17 ciljeva, treba odabrati 1 cilj održivog razvoja, istražiti ga i prikazati u digitalnom alatu po vlastitom izboru. U digitalni alat treba integrirati i naziv cilja koji je prikazan kodom.
Na kraju staviti važeći mail na koji će vam slati obavijesti tim Code Weeka.