Анализатори на уязвимости в кодовете

From Saturday, October 14, 2023 10:00 AM
to Saturday, October 14, 2023 2:00 PM

Fondacia Nadejda Kardzhali

Open in-person activity

fondacia_nadejda@abv.bg

Bulgarian

ул. „Отец Паисий“ 12
6600 Кърджали Център

На 12 октомври се проведе събитие „Анализатори на уязвимости в кодовете”, изпълнявано от фондация „Надежда” – Кърджали в СУ "Отец Паисий" – Кърджали с близо 60 ученици от 10,11,12 клас в рамките на седмото издание на най-голямата европейска инициатива за дигитално образование "Запознайте се и програмирайте". Като част от Европейската седмица на програмирането, инициативата цели да популяризира науката и технологиите сред младите хора в цяла Европа, като им предостави умения, необходими за нуждите на утрешната дигитална икономика.

Три панелният  семинар с лекция, дискусия и състезание цели популяризиране и развитие на дигитални умения за анализ на данни сред младежката аудитория за надграждане и развитие на дигитални умения.

В образователната сесия на семинара учениците се запознаха с тестове за приложения,  потенциални уязвимости на програмни кодове, уязвими системи, анализ и защита на кодове.  В дискусията за уязвимости в кодове и системи учениците посочиха вируси, фишинг съобщения, фишинг линкове и вредоносни прикачени файлове. Практическата  задача  бе състезание за решаване на загадка скрита в кода. В принтиран програмен код, участниците дешифрираха  загадка, тип криптограма и откриха специално поставено скрито послание, уточняващо мястото на съкровище, скрито при портиера на входа на училището.

Рефик Тефик е победител в състезанието и спечели златен медал и грамота за първо място. Иван Караилиев спечели сребърен медал и грамота за второ място. Стефан Зеиров спечели бронзов медал и грамота за трето място.

На финала участниците получиха сертификат за участие в семинара.

    Secondary school Other (see description)
    Data manipulation and visualisation Other

Nearby upcoming activities:

The Art of My Story
Sun, Oct 22, 2023 12:00 AM

Organizing coding activities

Космически предприемач
Sun, Oct 1, 2023 8:00 AM

Космически предприемач е събитие, което цели да разшири знанията за възможностите за развитие на бизнес чрез ИТ технологиите в Космоса. 

Computational Thinking
Wed, Jan 1, 2020 12:00 AM

Volunteering to reduce functional and computational illiteracy