Προγραμματίζω τα ζώα να βρουν το γάντι

From Tuesday, January 24, 2023 12:00 AM
to Friday, February 10, 2023 12:00 AM

Νηπιαγωγείο Αντιρρίου

Open in-person activity

Greek

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

Οι δραστηριότητες βασίζονται στο ουκρανικό παραμύθι   " Το γάντι". Αρχικά ξεκινάμε με την αφήγηση του παραμυθιού. Τα ζωάκια πρέπει όλα να φτάσουν στο γάντι για να γλυτώσουν από το κρύο του χειμώνα.

Το σενάριο των δραστηριοτήτων αποτελείται από 4 μαθήματα - δραστηριότητες. Στο πρώτο μάθημα-δραστηριότητα γίνεται η αφήγηση του παραμυθιού και εντοπίζεται η επιθυμία των ζώων να μπουν στο γάντι. Το δεύτερο μάθημα- δραστηριότητα εξελίσσεται ως εξής: Αρχικά σχεδιάζουμε στο πάτωμα ένα τετράγωνο ταμπλό ( επιδαπέδιο) με 5Χ5 τετράγωνα. ( Μπορούμε να το σχεδιάσουμε με χαρτοταινία ή κιμωλία , μπορεί να γίνει στην αυλή του σχολείου). Σε ένα τετράγωνο τοποθετούμε την εικόνα του γαντιού και σε 7 άλλα διάσπαρτα τετράγωνα τοποθετούμε το ποντικάκι, το λαγό, το βατραχάκι, την αλεπού, το λύκο, το αγριογούρουνο και την αρκούδα. Κάθε φορά το beebot γίνεται το αντίστοιχο ζωάκι και με τις οδηγίες των παιδιών πρέπει να φτάσει στο γάντι. Ανάλογα τη θέση του ζώου στον πίνακα αλλάζει και το σημείο έναρξης.

Με τα παιδιά έχουμε συμφωνήσει για τον τρόπο με τον οποίο δίνουν οδηγίες : προχώρα 2 βήματα εμπρός , στρίψε δεξιά, προχώρα 3 βήματα κ.τ.λ. Η δραστηριότητα αυτή είναι ανοιχτή και μπορεί να δουλευτεί και με παραλλαγές π.χ. να οδηγήσουν το ζωάκι στο γάντι επιλέγοντας τον πιο σύντομο δρόμο.

Στο τρίτο μάθημα- δραστηριότητα εργαζόμαστε με το εκπαιδευτικό ρομπότ beebot , με το οποίο τα παιδιά θα εξοικειωθούν σε βασικές γνώσεις προγραμματισμού.

Φτιάχνουμε σε λεία επιφάνεια πίστα beebot με τα παιδιά. Αποφασίζουμε πο΄σα κουτάκια θα έχει και πόσα εκατοστά θα είναι το κάθε κουτάκι( 15Χ15 εκ.). Είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις μετρήσεις των τετραγώνων για να κινείται σωστά το ρομποτάκι μας. . Σε ένα τεράγωνο τοποθετούμε το γάντι  και σε άλλα τετράγωνα τα ζωάκια. Ένα παιδί γίνεται ο χειριστής του beebot και ένα άλλο παιδί ο προγραμματιστής. Οι ρόλοι μπορούν να εναλλασσονται κάθε φορά. Τα παιδιά προγραμματίζουν το beebot , που παίρνει το ρόλο διαφορετικού ζώου κάθε φορά , να φτάσει το γάντι, χωρίς να περάσει από άλλα ζωα ή κάνοντας μια στάση σε κάποιο από αυτά. Μπορούμε να εφαρμόσουμε πολλές παραλλαγές. 

Στο τέταρτο μάθημα -δραστηριότητα εργαζόμαστε ανα ομάδες 3-4 ατόμων σε φύλλο εργασίας (Α3) όπου καταγράφονται από τα παιδιά οι κινήσεις - διαδρομές του κάθε ζώου (beebot).

Aν δεν υπάρχει  beebot στην τάξη δουλεύουμε τη δραστηριότητα σε επιδαπέδιο ταμπλό δίνοντας το ρόλο του beebot σε κάποιο παιδί.

https://blogs.sch.gr/nipant/

    Pre-primary education
    Robotics Unplugged activities Playful coding activities

Nearby upcoming activities:

Το Beebot γίνεται ξεναγός!! – Beebot becomes a tour guide!!
Mon, May 15, 2023 10:00 AM

English tourists are staying at the city hotel. Beebot is there to welcome them and guide them to parts of the city where there are important attractions (museum, ancient theater, etc.). After saying the appropriate greetings in English, the children will have to drive the Beebot, creating the appropriate algorithm, from the starting point (hotel) to the other points (attractions) in a specified order and passing through each one only once.

Υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές για τα δόντια
Wed, Mar 29, 2023 9:00 AM

Τα παιδιά με αφορμή το παραμύθι "Δόνα Τερηδόνα" εξέφρασαν την επιθυμία να φτιάξουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι προγραμματισμού με υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές για τα δόντια και να το μοιραστούν με τους συμμαθητές τους.

Τα παιδιά χωρίζονται σε δυο ομάδες με βάση τις τροφές, υγιεινές και μη υγιεινές, εικονογραφούν τις τροφές και δημιουργούν μια μακέτα με αυτές. Σκοπός του παιχνιδιού είναι, η κάθε ομάδα να συλλέξει όλες τις σωστές τροφές. Έπειτα, ένα παιδί (προγραμματιστής) τοποθετεί τα βελάκια στο τετραγωνισμένο πλέγμα από την αφετηρία ακολουθώντας τη σωστή σειρά (υγιεινές ή μη υγιεινές τροφές για τα δόντια). Έπειτα, εκτελούνται προφορικές οδηγίες για κίνηση εμπρός, δεξιά, αριστερά, πίσω. Με αυτόν τον τρόπο οδηγείται το ρομπότ στη σωστή διαδρομή και συλλέγει τις τροφές της ομάδας του. Αν συλλέξουν τις σωστές τροφές κερδίζουν.

«Διδακτική αξιοποίηση του παραδοσιακού τραγουδιού: Ντίλι, ντίλι το καντήλι»
Wed, Oct 26, 2022 12:00 AM

Στο πλαίσιο του εορτασμού της εβδομάδας προγραμματισμού  (8-23 Οκτωβρίου 2022) CodeWeek που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, συμμετείχε και το σχολείο μας με τη διδακτική αξιοποίηση του παραδοσιακού τραγουδιού «Ντίλι, ντίλι το καντήλι» που έχει επαναλαμβανόμενα ρυθμικά μοτίβα και την έννοια της ακολουθίας και της σειροθέτησης.  Τα παιδιά τραγουδούν το τραγούδι, ζωγραφίζουνν τους ήρωες της ιστορίας, τους κάνουν  κούκλες κουκλοθεάτρου και παίζουν. Σε δεύτερη φάση  σκανάρουν  τις ζωγραφιές τους  και τις χρησιμοποιούν  σε όλες τις δραστηριότητες επέκτασης του τραγουδιού αναφορικά με την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση εντολών.

Παίζουμε  στο learning apps ένα παιχνίδι σειροθέτησης με τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Βάζουν  σε σειρά τους ήρωες της ιστορίας από το 1 ως το 10.

Οι ήρωες της ιστορίας, ο ποντικός, η γάτα, ο κυνηγός, γίνονται pixels και μας προσκαλούν να τους αναγνωρίσουμε (κωδικοποίηση) και να τους αντιγράψουμε στο λευκό grid (αποκωδικοποίηση). 

Επίσης, σε φύλλο εργασίας με διαβαθμισμένη δυσκολία 2 βημάτων τα παιδιά καλούνται  να κάνουν μια δραστηριότητα ακολουθίας (sequencing) και πρώτα να κολλήσουν τα σωστά βέλη στη διαδρομή για να φτάσει η κόρη στον κυνηγό και μετά να κυκλώσουν τη σωστή διαδρομή με βέλη (2 εναλλακτικές) 8 βημάτων.

Σε επόμενο επίπεδο, οι ήρωες και τα βέλη της διαδρομής τυπώνονται και πλαστικοποιούνται σε μεγαλύτερο μέγεθος και τοποθετούνται  στην πίστα της Beebot.  Τα παιδιά αναφέρουν  τα βήματα στην αρχή, βάζοντας τα βελάκια και στο τέλος προγραμματίζουν  την Beebot και ολοκληρώνουν τη διαδρομή από την κόρη ως τον κυνηγό.