Προγραμματίζω τα ζώα να βρουν το γάντι

From Tuesday, January 24, 2023 12:00 AM
to Friday, February 10, 2023 12:00 AM

Νηπιαγωγείο Αντιρρίου

Open in-person activity

Greek

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

Οι δραστηριότητες βασίζονται στο ουκρανικό παραμύθι   " Το γάντι". Αρχικά ξεκινάμε με την αφήγηση του παραμυθιού. Τα ζωάκια πρέπει όλα να φτάσουν στο γάντι για να γλυτώσουν από το κρύο του χειμώνα.

Το σενάριο των δραστηριοτήτων αποτελείται από 4 μαθήματα - δραστηριότητες. Στο πρώτο μάθημα-δραστηριότητα γίνεται η αφήγηση του παραμυθιού και εντοπίζεται η επιθυμία των ζώων να μπουν στο γάντι. Το δεύτερο μάθημα- δραστηριότητα εξελίσσεται ως εξής: Αρχικά σχεδιάζουμε στο πάτωμα ένα τετράγωνο ταμπλό ( επιδαπέδιο) με 5Χ5 τετράγωνα. ( Μπορούμε να το σχεδιάσουμε με χαρτοταινία ή κιμωλία , μπορεί να γίνει στην αυλή του σχολείου). Σε ένα τετράγωνο τοποθετούμε την εικόνα του γαντιού και σε 7 άλλα διάσπαρτα τετράγωνα τοποθετούμε το ποντικάκι, το λαγό, το βατραχάκι, την αλεπού, το λύκο, το αγριογούρουνο και την αρκούδα. Κάθε φορά το beebot γίνεται το αντίστοιχο ζωάκι και με τις οδηγίες των παιδιών πρέπει να φτάσει στο γάντι. Ανάλογα τη θέση του ζώου στον πίνακα αλλάζει και το σημείο έναρξης.

Με τα παιδιά έχουμε συμφωνήσει για τον τρόπο με τον οποίο δίνουν οδηγίες : προχώρα 2 βήματα εμπρός , στρίψε δεξιά, προχώρα 3 βήματα κ.τ.λ. Η δραστηριότητα αυτή είναι ανοιχτή και μπορεί να δουλευτεί και με παραλλαγές π.χ. να οδηγήσουν το ζωάκι στο γάντι επιλέγοντας τον πιο σύντομο δρόμο.

Στο τρίτο μάθημα- δραστηριότητα εργαζόμαστε με το εκπαιδευτικό ρομπότ beebot , με το οποίο τα παιδιά θα εξοικειωθούν σε βασικές γνώσεις προγραμματισμού.

Φτιάχνουμε σε λεία επιφάνεια πίστα beebot με τα παιδιά. Αποφασίζουμε πο΄σα κουτάκια θα έχει και πόσα εκατοστά θα είναι το κάθε κουτάκι( 15Χ15 εκ.). Είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις μετρήσεις των τετραγώνων για να κινείται σωστά το ρομποτάκι μας. . Σε ένα τεράγωνο τοποθετούμε το γάντι  και σε άλλα τετράγωνα τα ζωάκια. Ένα παιδί γίνεται ο χειριστής του beebot και ένα άλλο παιδί ο προγραμματιστής. Οι ρόλοι μπορούν να εναλλασσονται κάθε φορά. Τα παιδιά προγραμματίζουν το beebot , που παίρνει το ρόλο διαφορετικού ζώου κάθε φορά , να φτάσει το γάντι, χωρίς να περάσει από άλλα ζωα ή κάνοντας μια στάση σε κάποιο από αυτά. Μπορούμε να εφαρμόσουμε πολλές παραλλαγές. 

Στο τέταρτο μάθημα -δραστηριότητα εργαζόμαστε ανα ομάδες 3-4 ατόμων σε φύλλο εργασίας (Α3) όπου καταγράφονται από τα παιδιά οι κινήσεις - διαδρομές του κάθε ζώου (beebot).

Aν δεν υπάρχει  beebot στην τάξη δουλεύουμε τη δραστηριότητα σε επιδαπέδιο ταμπλό δίνοντας το ρόλο του beebot σε κάποιο παιδί.

https://blogs.sch.gr/nipant/

    Pre-primary education
    Robotics Unplugged activities Playful coding activities

Nearby upcoming activities:

ΛΥΣΕ ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ
Mon, Oct 23, 2023 9:30 AM

ΛΥΣΕ ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ

"Στον πόλεμο λέμε ΟΧΙ στην ------ λέμε ΝΑΙ"

Προετοιμασία.

Κωδικοποιούμε το γράμμα "Ε" το πρώτο γράμμα της λέξης Ειρήνης με βάση τον κώδικα 01, όπου για όσα "0" υπάρχουν αφήνουμε τόσα κουτάκια του πλέγματος χωρίς να τα χρωματίζουμε και για όσα "1"και για όσα "1" υπάρχουν χρωματίζουμε το κουτάκι. Στην συνέχεια προσκαλούμε τα παιδιά και τους γονείς τους να σπάσουν τον κώδικα.

Προϋπόθεση : τα παιδιά να αναγνωρίζουν την λέξη Ειρήνη (που είναι η λύση του αινίγματος ) από προηγουμενες δραστηριότητες.

ΛΥΣΗ

Προσκαλούμε τους μαθητές να σπάσουν τον κώδικα και να βρούν το πρώτο γράμμα της λέξης ώστε να έχουν ένα στοιχείο για την λύση του αινίγματος.

Παίζοντας με την συμμετρία...στο χαρτί!
Thu, Mar 28, 2024 8:30 AM

Στα πλάισια της ελεύθερης ενασχόλισης των νηπίων στις γωνιές δραστηριοτήτων, στην γωνιά των μαθηματικών υπάρχουν παιχνίδια συμμετρίας σε χαρτί. Τα παιδιά επιλέγουν σχέδια και συμπληρώνουν το άλλο μισό της εικόνας προσπαθώντας να  είναι ίδιο τόσο στο σχήμα όσο και στο χρώμα. 

Απόδραση από τον κήπο! Δραστηριότητα για το Νηπιαγωγείο.
Wed, Apr 10, 2024 12:00 AM

Προγραμματίστε τα Bee-Bot να αποφύγουν εμπόδια που αντιπροσωπεύουν λουλούδια ή έντομα για να αποδράσουν από έναν κήπο.O κήπος αποτυπώνεται σε μια πίστα -χαλάκι ΒΕΕΒΟΤ. Είναι μια δραστηριότητα κωδικα για μαθητές νηπιαγωγείου!