Pixel art

From Tuesday, October 19, 2021 8:00 AM
to Tuesday, October 19, 2021 5:30 PM

Stavraki School

Open in-person activity

Greek

Tataki 13, 166 75, Glyfada, GRC

 

Οι μαθητές αρχικά μαθαίνουν τί είναι τα Pixels και πώς γίνεται η αναπαράσταση της εικόνας στην οθόνη του υπολογιστή. Στη συνέχεια, ακολουθούν τις οδηγίες του κώδικα που τους δίνεται και προσπαθούν να τον αποκωδικοποιήσουν και να ανακαλύψουν την κρυμμένη εικόνα ενός φθινοπωρινού δένδρου!

Initially the students learn all about Pixels and how these make up a computer screen. Then, they follow the instructions of a given code and try to decode and reveal the hidden image of an autumn tree!

 

    Primary school
    Unplugged activities Playful coding activities Art and creativity

Nearby upcoming activities:

Astro PI Mission Zero
Tue, Oct 18, 2022 7:00 AM

With this activity https://astro-pi.org/mission-zero/, students will have the chance to have their code run in space and they will receive a special certificate that shows exactly where the ISS was when their program was run.

They will send a personalized image to the astronauts on board the International Space Station to remind the astronauts of home.

This activity can be done on any computer with internet access. No special hardware is needed. Everything can be done in a web browser.

The theme for Mission Zero 2022/23 is ‘Flora and Fauna’. Images could represent any aspect of this theme, such as flowers, trees, animals, or insects, as long as they follow the guidelines https://astro-pi.org/mission-zero/

To take part in Mission Zero, participants must be:

  • Aged 19 or younger at the time of submission

 

Practicing computational thinking with code.org activities
Mon, Nov 14, 2022 12:00 AM

Sudents of A & B classes of Kareas Junior High School will implement the Accelerated Intro to CS course, and various activities like Minecraft from code.org to enhance their skills in computational thinking and programming.

Το ταξίδι της ηλεκτρικής ενέργειας
Mon, Feb 13, 2023 12:00 AM

Την δραστηριότητα την εμπνευστήκαμε από το ομώνυμο βίντεο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που δημιουργήθηκε για να εξηγήσει σε παιδιά μικρής ηλικίας το ταξίδι της ηλεκτρικής ενέργειας από το εργοστάσιο μέχρι τα σπίτια μας. Γι αυτό το λόγο πριν την δραστηριότητα θα προβληθεί το βίντεο ως αφόρμηση για συζήτηση και προβληματισμό.

Επιμέρους στόχοι:

1. Τα παιδιά να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της ηλεκτρικής ενέργειας στη ζωή του ανθρώπου και να γνωρίσουν τη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι το ρεύμα να φτάσει στο σπίτι μας.

2. Μέσα από το ταξίδι της ηλεκτρικής ενέργειας να έρθουν σε πρώτη επαφή με την έννοια του αλγόριθμου σπάζοντας τη διαδρομή της σε μικρότερα μέρη - βήματα, απόλυτα σειροθετημένα.

3. Να μάθουν να επιλύουν προβλήματα ακολουθώντας τα βήματα της υπολογιστική σκέψης.

4. Να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν έχοντας έναν κοινό στόχο.

Αλγοριθμικές προκλήσεις...

Η υλοποίηση της δραστηριότητας απαιτεί το σχηματισμό μικρότερων ομάδων που θα χρειαστεί να συνεργασούν για να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα.

Το βασικό σενάριο της ιστορίας μας διαδραματίζεται σε μία καινούρια, νεόκτιστη πόλη του μέλλοντος που δεν έχει ακόμη ηλεκτροδοτηθεί. Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιεί ρομποτικές μηχανές προκειμένου το ρεύμα να φτάσει στα νέα κτίρια ή να διορθώσει βλάβες. Σ' αυτό το σημείο τίθεται κάθε φορά και ένα διαφορετικό πρόβλημα στις ομάδες μας, που καλούνται να το επιλύσουν προγραμματίζοντας κατάλληλα το ρομπότ μας. Λ.χ. :

- Το ρομπότ μας πρέπει να συνδέσει με ρεύμα όλα τα κτίρια, χωρίς να παραλείψει κανένα.

- Υπήρξε ηλεκτρική βλάβη και ένα ή περισσότερα κτίρια έχουν διακοπή ρεύματος. Ποια είναι η καλύτερη διαδρομή που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι αυτά τα κτίρια;

- Στο ρομπότ μας ανατίθεται ως αποστολή να στήσει έναν πυλώνα σε συγκεκριμένο σημείο.

- Με αλλαγή του σκηνικού πάνω στο ταμπλώ ζητάμε από το ρομπότ να μεταφέρει τον λιγνίτη από το σημείο εξόρυξής του στο εργοστάσιο κ.ο.κ.

Υλικά Κατασκευής

Το βασικό ταμπλώ θα στηθεί στο δάπεδο του σχολείου και θα αποτελείται από μεγάλα τετράγωνα σχηματισμένα με χαρτοταινία. Το ρόλο του ρομπότ θα αναλάβει κάποιο παιδί που θα κινείται στα τετράγωνα σύμφωνα με τις εντολές που θα του δίνουν οι ομάδες. Ο κώδικας θα δημιουργείται με τη χρήση των καρτών cody roby. Τα κτίρια θα δημιουργηθούν από τα παιδιά με τη χρήση πλαστικών τούβλων, που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν στο οικοδομικό υλικό κάθε νηπιαγωγείου.