Μαθαίνω παίζοντας

From Monday, October 18, 2021 12:00 AM
to Sunday, October 31, 2021 12:00 AM

20ο Γυμνάσιο Πάτρας

Open in-person activity

Greek

Ηρακλείδου 4, περιβόλα πατρών

Για δύο εβδομάδες, 18 έως 31 Οκτωβρίου 2021, οι μαθητές των τμημάτων Β1, Β2 και Γ1 (12-14 χρονών) του 20ου Γυμνασίου Πάτρας, στο μάθημα της Πληροφορικής, θα εμπλακούν με δραστηριότητες προγραμματισμού, χρησιμοποιώντας ως γλώσσα προγραμματισμού το blockly και το Scratch. Οι μαθητές παίζοντας, πειραματίζονται και αναπτύσσουν τεχνικές επίλυσης προβλημάτων, παρακολουθώντας μαθήματα προγραμματισμού με τις εφαρμογές των αγαπημένων τους ηρώων: Angry birds, minecraft, star wars, frozen, Disney Infinity Play Lab, Flappy code, Artist και Run Marco. For two weeks, group of students (12-14 age) of 20th Junior Hogh School of Patra, will get involved in programming with blockly and scratch. They will play and take a course in programming with Angry birds, minecraft, star wars, frozen, Disney Infinity Play Lab, Flappy code, Artist and Run Marco.

http://20gym-patras.ach.sch.gr

    Secondary school
    Basic programming concepts Playful coding activities

Nearby upcoming activities:

CODING MOBILE APP FOR BEGINERS
Sat, Oct 30, 2021 7:00 AM

The project is based on the development of mobile applications using the software environment MIT App Inventor for creating mobile applications. Students will design their (first) mobile application, coded using blocks, and then share it with other participants in the project. During the project, students will cooperate with students from partner schools, present their applications and methods of their development, and thus exchange the acquired knowledge related to the development of mobile applications. Students from partner schools will create at least one application to present and promote their school, city (region) or country. In this way, they will become active users of mobile application development tools, not just their passive users. Student activities in this project will be related to the outcomes of the computer science, curriculum and cross-curricular topics (primarily in the domain of computer thinking and programming, but also in the domains of e-society and digital literacy and communication).

ΡΟΜΠΟΤ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ
Mon, Feb 7, 2022 2:30 PM

ΠΕΡΙΓΡΑΦΉ

Η/Ο εκπαιδευτικός φέρνει στην παρεούλα ένα κουτί. Αποφασίζουμε να το ανοίξουμε και βρίσκουμε ένα γράμμα απο τον κύριο Μελένιο.Ζητάει τη βοήθειά μας γιατί καταστράφηκε η αγαπημένη του συνταγή.Μέσα στο κουτί υπάρχει κι ο βοηθός του, το ποντίκι-ρομπότ.Η δική μας αποστολή είναι να βρούμε τις λέξεις που λείπουν από τη συνταγή και να βοηθήσουμε το ποντίκι-ρομπότ να βρει τα υλικά της συνταγής.

Ζωγραφίζουμε με βάση τις οδηγίες ένα τετραγωνισμένο χαρτί με αριθμημένα τετράγωνα(pixelart), ανακαλύπτουμε το υλικό που λείπει και συμπληρώνουμε τη συνταγή.

Πειραματιζόμαστε με τη μελισσούλα-ρομπότ και μαθαίνουμε τις βασικές λειτουργίες του (μπροστά-πίσω,αριστέρα-δεξιά,στροφή)

Χαράζουμε διαδρομές στην πίστα 6x6 και φτιάχνουμε το πρώτο μας πρόγραμμα/αλγόριθμο.Γινόμαστε ρομπότ και εκτελούμε τις εντολές του προγράμματος.

Σχεδιάζουμε την πίστα για τη μελισσούλα-ρομπότ, φτιάχνουμε πρόγραμμα/αλγόριθμο και δίνουμε τις εντολές για να τις εκτελέσει. Σκανάρουμε με κινητή συσκευή τους κωδικούς (QRCODE) και βρίσκουμε ποια απο τα μήλα έχουν σκουλήκι και πρέπει να αφαιρεθούν απο το καλάθι

Ταπαδιά:

Μαθαίνουν τις βασικές εντολές προγραμματισμού του ρομπότ (μπροστά-πίσω,δεξιά-αριστερά και στροφή)

Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το τάμπλετ ή το κινητό για να σκανάρουν τον κωδικό (QRCODE) με τη βοήθεια της/του εκπαιδευτικού. αριθμών σε δεκαδικό σύστημα Μαθαίνουν να συνεργάζονται με τους άλλους, να συνεισφέρουν και να εκτιμούν τη συνεισφορά των άλλων μελών για την επίτευξη ενός κοινού έργου

Ερευνώ ,βρίσκω,παρατηρώ,συνθέτω,δημιουργώ ,χαίρομαι!
Mon, Dec 6, 2021 12:00 AM

Για τον αποχαιρετισμό του φθινοπώρου  ,σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα διαφορετικό  έργο με υλικά της φύσης για κάθε μέρα,  στην αυλή του σχολείου μας. Ξύλα,φύλλα ,χώμα ,καρπούς  δέντρων,μπορεί να γίνουν η πρώτη ύλη για την λεγόμενη Land-art τέχνη.  Αυτή,  μας δίνει την ευκαιρία όχι μόνο της συλλογής στοιχείων -υλικών από την φύση ,νεκρή ή μη, αλλά  και παρατήρησης με συζήτηση εις βάθος για ό,τι το φυσικό μας περιβάλλον μας προσφέρει.  Τα παιδιά αναζητούν και βρίσκουν μικρούς θησαυρούς στην αυλή του σχολείου μας. Επεξεργάζονται αρχικά  με τον μεγενθυντικό φακό τους τα υλικά .Στη συνέχεια  κάνουν τις παρατηρήσεις τους ,εκφράζουν απορίες και παίρνουν απαντήσεις . Κάνουν ομαδοποίηση ,ταξινόμηση με βάση  κάποια χαρακτηριστικά που ορίζονται από την ολομέλεια και την νηπιαγωγό. Αργότερα, καλούνται να συνθέσουν τα υλικά με την φαντασία τους και ως ομάδα τέχνης να δημιουργήσουν.Το αποτέλεσμα για κάθε μέρα θα είναι μία άλλη σύνθεση (μπορεί των ίδιων αλλά και διαφορετικών υλικών που βρήκαν στην αυλή ).Στην τάξη καλούνται να ζωγραφίσουν ,το κάθε παιδί ,το ομαδικό έργο και να δώσουν έναν τίτλο σε αυτό .Στο τέλος της εβδομάδας θα έχουν φτιάξει πέντε διαφορετικά έργα ,με πολλούς διαφορετικούς τίτλους που θα είναι και οι αποχαιρετισμοί τους προς την εποχή του φθινοπώρου.Φτιάχνουν αφίσα με τα έργα και τους τίτλους με τη δική τους γραφή .Προφέρουν   λέξεις των  τίτλων τους στα αγγλικά ,με την βοήθεια της κυρίας της αγγλικής γλώσσας που μας τις μεταφράζει. Για το τέλος, γίνονται χαρούμενοι  εξερευνητές,  δημιουργοί και καλλιτέχνες μαζί!