Μαθαίνω για τους αλγόριθμους

From Monday, October 11, 2021 12:00 PM
to Monday, October 11, 2021 2:00 PM

Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΠΕΚ-ΤΠΕ) Φλώρινας

Invite-only in-person activity

pektpeflo@gmail.com

Greek

Κάτω Υδρούσσα, 531 00, Πέρασμα

Η βασική ιδέα αυτής της πρωτοβουλίας είναι να κάνει τον προγραμματισμό πιο προσιτό, να δείξει στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς πώς να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα μέσω του προγραμματισμού και πώς να απομυθοποιήσουν αυτές τις δεξιότητες και να φέρει σε επαφή δραστήριους ανθρώπους με σκοπό να μάθουν μαζί.

http://pektpe.xyz/

    Primary school
    Visual/Block programming Game design

Nearby upcoming activities:

Little rescuers in action!
Mon, Oct 2, 2023 9:00 AM

Η 13η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως διεθνής ημέρα μείωσης των φυσικών καταστροφών και μιας και το τελευταίο διάστημα τόσο η χώρα όσο και άλλες χώρες πλήττονται περισσότερο από τις φυσικές καταστροφές είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής είτε από ανθρώπινους παράγοντες, σκεφτήκαμε, εφόσον συμμετέχουμε και στο eTwinning έργο «STAYSAFE» να δημιουργήσουμε μια δραστηριότητα κώδικα και μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά να αναλάβουν δράση ως ενεργοί πολίτες και να βοηθήσουν μικρά ζωάκια, παιδιά ή οποιοσδήποτε άλλος και οτιδήποτε άλλο που κινδυνεύει.

Στη δραστηριότητα αυτή οι μικροί μαθητές θα γίνουν λοιπόν οι μικροί διασώστες, που θα αναλάβουν δράση. Η πίστα θα σχεδιαστεί στο έδαφος (στην τάξη με χαρτοταινία ή στην αυλή με κιμωλίες) και τα παιδιά, ανά δυάδες, θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Το ένα παιδί θα είναι το ρομπότ και το άλλο παιδί θα είναι ο οδηγός, που με κατάλληλες οδηγίες θα οδηγεί το ρομπότ στο στόχο. Στο πλέγμα θα τοποθετήσουμε κάρτες για το κάθε φυσικό φαινόμενο, που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ζώα κλπ. Θα τοποθετούμε κάθε φορά μόνο από ένα φυσικό φαινόμενο, πχ πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμός κι όχι όλες μαζί για να μη μπερδευτούν τα παιδιά. Δημιουργούμε ένα σενάριο και λέμε στα παιδιά οδηγούς ότι για παράδειγμα ένα πάρκο έπιασε φωτιά και ένα ζωάκι κινδυνεύει ή ένας ηλικιωμένος που κάθεται σε ένα παγκάκι ή ένα παιδάκι που παίζει. Επιλέγει μια από τις κάρτες (ή και όλες, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), που υπάρχουν και οδηγεί το παιδί ρομπότ στο στόχο, δηλαδή να βοηθήσει όποιον χρειάζεται βοήθεια.

Για να προχωρήσει μπροστά το παιδί – ρομπότ ο οδηγός θα το χτυπά ελαφρά στην πλάτη. Κάθε χτύπημα θα σημαίνει και βήμα. Για δεξιά στροφή θα χτυπάει το δεξί μπράτσο, ενώ για αριστερή στροφή το αριστερό μπράτσο. Για να κινηθεί με την όπισθεν θα χτυπάει ελαφρά το μέτωπο τόσα όσα βήματα θέλει να κάνει. Όταν φτάσει στο στόχο του αγγίζει τα δυό του χέρια σε προσοχή. (Οι κινήσεις μπορεί να διαφέρουν και τα παιδιά του κάθε σχολείου μπορεί να αποφασίσουν διαφορετικές κινήσεις για να φτάσουν στο στόχο τους.)

Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται, αφού ολοκληρωθούν όλες οι αποστολές και δε μείνει κάποια κάρτα στο κουτί και στην πίστα. 

Τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν και με άλλο φυσικό φαινόμενο τοποθετώντας τις αντίστοιχες κάρτες, που θα βρείτε στο σύνδεσμο του drive ή μπορείτε να δημιουργήσετε δικές σας κάρτες.

 

Τα συνεργαζόμενα σχολεία θα αναρτήσουν τις δράσεις τους σε συνεργατικό βίντεο σε canva, ενώ αν θέλουν να συμμετέχουν κι άλλα σχολεία μπορούν να ανεβάσουν τις δράσεις τους στο digipad

(https://digipad.app/p/474092/0f0dc10080c7b)

Coding with 7 arts
Mon, Oct 2, 2023 9:00 AM

Στη δραστηριότητα αυτή μέσα από το παιχνίδι θα γνωρίσουμε ποιες είναι οι 7 μορφές τέχνης με τις οποίες θα ασχοληθούμε στο eTwinning πρόγραμμά μας: The Art Voice of Culture Σε ένα χαρτόνι κάνσον θα δημιουργήσουμε μια πίστα με τετραγωνάκια στο οποίο θα τοποθετήσουμε τις κάρτες με τις 7 μορφές τέχνης σε διάφορα σημεία. Τα παιδιά τυχαία πατώντας το κουμπάκι από την εφαρμογή wordwall (στην οποία έχουμε δημιουργήσει ένα τροχό με τις τέχνες) θα δουν σε ποια κάρτα πρέπει να οδηγηθούν και θα σκεφτούν τι πρέπει να κάνουν και ποια βελάκια να χρησιμοποιήσουν για να φτάσουν στη σωστή κάρτα. Από μεγαλύτερα νήπια, που ενδεχομένως έχουν εξασκηθεί με την κωδικοποίηση μπορούμε να ζητήσουμε να βρουν την πιο σύντομη διαδρομή για να φτάσουν στο στόχο. Η πίστα μπορεί να σχεδιαστεί και στο έδαφος (στην τάξη με χαρτοταινία ή στην αυλή με κιμωλίες) και τα παιδιά, ανά δυάδες, θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Το ένα παιδί θα είναι το ρομπότ και το άλλο παιδί θα είναι ο οδηγός, που με κατάλληλες οδηγίες θα οδηγεί το ρομπότ στο στόχο. (Για να ολοκληρωθεί η δραστηριότητα αυτή θα εκτυπωθούν κάρτες με τις μορφές τέχνης και τα βελάκια σε μεγαλύτερο μέγεθος. ) Για να προχωρήσει μπροστά το παιδί – ρομπότ ο οδηγός θα το χτυπά ελαφρά στην πλάτη. Κάθε χτύπημα θα σημαίνει και βήμα. Για δεξιά στροφή θα χτυπάει το δεξί μπράτσο, ενώ για αριστερή στροφή το αριστερό μπράτσο. Για να κινηθεί με την όπισθεν θα χτυπάει ελαφρά το μέτωπο τόσα όσα βήματα θέλει να κάνει. Όταν φτάσει στο στόχο του αγγίζει τα δυό του χέρια σε προσοχή. (Οι κινήσεις μπορεί να διαφέρουν και τα παιδιά του κάθε σχολείου μπορεί να αποφασίσουν διαφορετικές κινήσεις για να φτάσουν στο στόχο τους.) Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται, αφού ολοκληρωθούν όλες οι αποστολές. Τα συνεργαζόμενα σχολεία θα αναρτήσουν τις δράσεις τους σε συνεργατική παρουσίαση σε genially. Ο σύνδεσμος επεξεργασίας θα κοινοποιηθεί στα συνεργαζόμενα μέλη.

What's inside the box? Let's find out together!
Mon, Oct 2, 2023 8:30 AM

Στη δραστηριότητα αυτή μέσα από το παιχνίδι θα γνωρίσουμε τους φίλους μας (τα άλλα συνεργαζόμενα σχολεία) καλύτερα και κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία από τις χώρες τους. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός πίνακας στον οποίο τα σχολεία της ίδιας χώρας θα αναρτήσουν κάτω από την αντίστοιχη στήλη 2 – 4 στοιχεία. (Τα στοιχεία αυτά μπορεί να είναι η σημαία τους, κάποιο σημαντικό μνημείο, ένα σύμβολο, μια παραδοσιακή φορεσιά, κάτι χαρακτηριστικό της χώρας αυτής.) Αφού αναρτηθούν όλα τα στοιχεία θα δημιουργηθούν κάρτες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν τα συνεργαζόμενα σχολεία. Θα δημιουργήσουμε ένα κουτί στο οποίο θα βάλουμε κάποια στοιχεία από όλα τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμά μας. Τα παιδιά τυχαία αφού βάλουν το χέρι τους και βγάλουν ένα στοιχείο – κάρτα θα σκεφτούν τι πρέπει να κάνουν για να βρουν το άλλο στοιχείο, που ταιριάζει μ’ αυτό το στοιχείο στην πίστα. Η πίστα θα σχεδιαστεί στο έδαφος (στην τάξη με χαρτοταινία ή στην αυλή με κιμωλίες) και τα παιδιά, ανά δυάδες, θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Το ένα παιδί θα είναι το ρομπότ και το άλλο παιδί θα είναι ο οδηγός, που με κατάλληλες οδηγίες θα οδηγεί το ρομπότ στο στόχο. Για να προχωρήσει μπροστά το παιδί – ρομπότ ο οδηγός θα το χτυπά ελαφρά στην πλάτη. Κάθε χτύπημα θα σημαίνει και βήμα. Για δεξιά στροφή θα χτυπάει το δεξί μπράτσο, ενώ για αριστερή στροφή το αριστερό μπράτσο. Για να κινηθεί με την όπισθεν θα χτυπάει ελαφρά το μέτωπο τόσα όσα βήματα θέλει να κάνει. Όταν φτάσει στο στόχο του αγγίζει τα δυό του χέρια σε προσοχή. (Οι κινήσεις μπορεί να διαφέρουν και τα παιδιά του κάθε σχολείου μπορεί να αποφασίσουν διαφορετικές κινήσεις για να φτάσουν στο στόχο τους.) Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται, αφού ολοκληρωθούν όλες οι αποστολές και δε μείνει κάποια κάρτα στο κουτί και στην πίστα. Τα συνεργαζόμενα σχολεία θα αναρτήσουν τις δράσεις τους σε συνεργατικό βίντεο σε canva