UMJETNA INTELIGENCIJA: KOLIKO JE RAČUNALO PAMETNO?

From Wednesday, October 13, 2021 6:00 PM
to Wednesday, October 13, 2021 8:00 PM

Hrvatski savez informatičara

Open online activity

Croatian

Dalmatinska ulica 12, 10000, Zagreb, Grad Zagreb, HRV

Ovo je popularno-znanstveno predavanje koje mlađim slušateljima (viši razredi osnovne škole, srednjoškolci) pokušava približiti umjetnu inteligenciju, a neka od pitanja kojima se bavi su sljedeća: Što sve mogu današnji roboti i kako su to naučili? Kako računalo igra šah? Je li računalu lakše pobijediti šahovskog velemajstora ili prepoznati što je na slici? Kako "radi" umjetna inteligencija? Može li računalo napisati roman? Razumije li računalo ono što čini? Hoće li ikada dosegnuti nivo ljudske inteligencije i koji test mora proći da bi to dokazalo?

Predavač: dr. sc. Adrian Satja Kurdija

    Primary school Secondary school Higher Education Post graduate students
    Artificial intelligence

Nearby upcoming activities:

Kroz VR u svijet profesija
Mon, Apr 15, 2024 8:00 AM

Učenici 8. razreda sudjelovat će u projektu u kojemu će u aplikaciji CoSpaces Edu izrađivati virtualna (AR i VR) iskustva kojima će predstaviti svoje odabrano zanimanje. Kako im uskoro predstoji upis u srednju školu, ova će aktivnost pomoći i olakšati im odabir njihovog budućeg zanimanja, a u kojoj će razvijati vještine pretraživanja i vrednovanja informacija te uporabe tehnologije u nastajanju (proširena i virtualna stvarnost).

Ukrotimo Lego robota
Tue, Oct 15, 2024 1:00 PM

Programiranje Lego robota s programom Spike.

Programiranje u aplikaciji MS Excel
Mon, Oct 2, 2023 8:00 AM

Učenici trećih razreda smjera Poslovni tajnik u aplikaciji MS Excel izvode nad podacima funkcije iz kategorije: matematika i trigonometrija, pretraživanja i reference, logičke, financijske, datumske, statističke i tekstualne.

Programiraju vlastite obrasce na zadanom problemskom zadatku i funkcijama dolaze do rješenja.

Radi kvalitetnije analize podataka iz tablice, koriste grafičke prikaze, izvode operacije pretraživanja, filtriranja i sortiranja podataka u bazi podataka, te izvode pivot tablice.

Radove objavljujemo na intranetu, a aktivnosti na službenim stranicama škole.