ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

From Monday, November 22, 2021 12:00 AM
to Tuesday, November 30, 2021 12:00 AM

29ο Νηπιαγωγείο Πειραιά

Open in-person activity

rena.valma@gmail.com

Greek

29ο Νηπιαγωγείο Πειραιά, Πραξιτέλους 181, 185 35, Πειραιάς

Η δραστηριότητα στοχεύει να εισάγει παιδιά προσχολικής ηλικίας στην υπολογιστική σκέψη και στον προγραμματισμό με παιγνιώδη τρόπο. Γι' αυτό το λόγο επιλέγεται μία unplugged δράση με χρήση των καρτών cody roby. Γίνεται δε στο πλαίσιο της Ευρωπαικής βδομάδας προγραμματισμού και του EU Code Week Greek Autumn school 2021.

Επιμέρους στόχοι:

1. Τα παιδιά να φτιάξουν τον πρώτο τους αλγόριθμο προκειμένου να επιτευχθεί η μικρότερη διαδρομή στο ταμπλώ.

2. Να μάθουν να επιλύουν προβλήματα ακολουθώντας τα βήματα της υπολογιστικής σκέψης.

3. Να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν έχοντας έναν κοινό στόχο.

4. Να αναπτύξουν την προφορική τους έκφραση μέσα από την παρουσίαση του σκεπτικού τους.

Πώς παίζουμε το Πρωτάθλημα...

Η υλοποίηση της δραστηριότητας απαιτεί το σχηματισμό και την εμπλοκή δύο ομάδων παιδιών που αποτελούν ταυτόχρονα και ομάδες ποδοσφαίρου. Η κάθε ομάδα δεν ξεπερνάει τα 4 παιδιά.

Στο "Πρωτάθλημα" η κάθε ομάδα επιδιώκει να κατευθύνει τη μπάλα-ρομπότ ώστε να βάλει πρώτη το γκολ στα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας ακολουθώντας τη μικρότερη διαδρομή και ξεπερνώντας τα εμπόδια που συναντάει σ' αυτήν. Τα εμπόδια στη προκειμένη περίπτωση είναι οι "αμυντικοί παίκτες" της αντίπαλης ομάδας. Οι "αμυντικοί παίκτες " - που αποτελούν τα εμπόδια- έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν θέση σε κάθε παιχνίδι προκειμένου να επιφέρουν νέες προκλήσεις για τους παίκτες.

Υλικά κατασκευής

To βασικό ταμπλώ θα είναι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που θα δημιουργηθεί από τα παιδιά και θα αποτελείται από τετράγωνα διαστάσεων  5Χ5cm. Για τις εντολές κατεύθυνσης της μπάλας θα χρησιμοποιηθούν οι κάρτες cody roby. Για τους αμυντικούς παίκτες θα χρησιμοποιηθούν τρισδιάστατα ομοιώματα παικτών που επίσης θα κατασκευαστούν από τα παιδιά.

https://29np.blogspot.com/

    Pre-primary education
    Unplugged activities
    GR-Tsapara-888 gr-dakoronia-106 EU Code Week Greek Autumn School 2021 GR-Zafeiropoulou-011 unplugged δραστηριότητα προγραμματισμού

Nearby upcoming activities:

ρομπότ – ζαχαροπλάστης
Sat, Nov 20, 2021 9:30 AM

Η/Ο εκπαιδευτικός φέρνει στην παρεούλα ένα κουτί. Αποφασίζουμε να το ανοίξουμε και βρίσκουμε ένα γράμμα απο τον κύριο Μελένιο. Ζητάει τη βοήθειά μας γιατί καταστράφηκε η αγαπημένη του συνταγή. Μέσα στο κουτί υπάρχει κι ο βοηθός του, το ποντίκι- ρομπότ. Η δική μας αποστολή είναι να βρούμε τις λέξεις που λείπουν από τη συνταγή και να βοηθήσουμε το ποντίκι- ρομπότ να βρει τα υλικά της συνταγής.

Ζωγραφίζουμε με βάση τις οδηγίες ένα τετραγωνισμένο χαρτί με αριθμημένα τετράγωνα (pixel art), ανακαλύπτουμε το υλικό που λείπει και συμπληρώνουμε τη συνταγή.

Πειραματιζόμαστε με τη μελισσούλα- ρομπότ και μαθαίνουμε τις βασικές λειτουργίες του (μπροστά- πίσω, αριστέρα- δεξιά, στροφή)

Χαράζουμε διαδρομές στην πίστα 6x6 και φτιάχνουμε τον πρώτο μας πρόγραμμα/ αλγόριθμο. Γινόμαστε ρομπότ και εκτελούμε τις εντολές του προγράμματος.

Σχεδιάζουμε την πίστα για τη μελισσούλα- ρομπότ, φτιάχνουμε πρόγραμμα/ αλγόριθμο και δίνουμε τις εντολές για να τις εκτελέσει.

Σκανάρουμε με κινητή συσκευή τους κωδικούς (QR CODE) και βρίσκουμε ποια απο τα μήλα έχουν σκουλήκι και πρέπει να αφαιρεθούν απο το καλάθι.

Τα παδιά:

Μαθαίνουν τις βασικές εντολές προγραμματισμού του ρομπότ (μπροστά- πίσω, δεξιά- αριστερά και στροφή)

Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το τάμπλετ ή το κινητό για να σκανάρουν τον κωδικό (QR CODE) με τη βοήθεια της/ του εκπαιδευτικού.

 

αριθμών σε δεκαδικό σύστημα.

 

Μαθαίνουν να συνεργάζονται με τους άλλους, να συνεισφέρουν και να εκτιμούν τη συνεισφορά των άλλων μελών για την επίτευξη ενός κοινού έργου.

CODING MOBILE APP FOR BEGINERS
Sat, Oct 30, 2021 7:00 AM

The project is based on the development of mobile applications using the software environment MIT App Inventor for creating mobile applications. Students will design their (first) mobile application, coded using blocks, and then share it with other participants in the project. During the project, students will cooperate with students from partner schools, present their applications and methods of their development, and thus exchange the acquired knowledge related to the development of mobile applications. Students from partner schools will create at least one application to present and promote their school, city (region) or country. In this way, they will become active users of mobile application development tools, not just their passive users. Student activities in this project will be related to the outcomes of the computer science, curriculum and cross-curricular topics (primarily in the domain of computer thinking and programming, but also in the domains of e-society and digital literacy and communication).

ΡΟΜΠΟΤ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ
Mon, Feb 7, 2022 2:30 PM

ΠΕΡΙΓΡΑΦΉ

Η/Ο εκπαιδευτικός φέρνει στην παρεούλα ένα κουτί. Αποφασίζουμε να το ανοίξουμε και βρίσκουμε ένα γράμμα απο τον κύριο Μελένιο.Ζητάει τη βοήθειά μας γιατί καταστράφηκε η αγαπημένη του συνταγή.Μέσα στο κουτί υπάρχει κι ο βοηθός του, το ποντίκι-ρομπότ.Η δική μας αποστολή είναι να βρούμε τις λέξεις που λείπουν από τη συνταγή και να βοηθήσουμε το ποντίκι-ρομπότ να βρει τα υλικά της συνταγής.

Ζωγραφίζουμε με βάση τις οδηγίες ένα τετραγωνισμένο χαρτί με αριθμημένα τετράγωνα(pixelart), ανακαλύπτουμε το υλικό που λείπει και συμπληρώνουμε τη συνταγή.

Πειραματιζόμαστε με τη μελισσούλα-ρομπότ και μαθαίνουμε τις βασικές λειτουργίες του (μπροστά-πίσω,αριστέρα-δεξιά,στροφή)

Χαράζουμε διαδρομές στην πίστα 6x6 και φτιάχνουμε το πρώτο μας πρόγραμμα/αλγόριθμο.Γινόμαστε ρομπότ και εκτελούμε τις εντολές του προγράμματος.

Σχεδιάζουμε την πίστα για τη μελισσούλα-ρομπότ, φτιάχνουμε πρόγραμμα/αλγόριθμο και δίνουμε τις εντολές για να τις εκτελέσει. Σκανάρουμε με κινητή συσκευή τους κωδικούς (QRCODE) και βρίσκουμε ποια απο τα μήλα έχουν σκουλήκι και πρέπει να αφαιρεθούν απο το καλάθι

Ταπαδιά:

Μαθαίνουν τις βασικές εντολές προγραμματισμού του ρομπότ (μπροστά-πίσω,δεξιά-αριστερά και στροφή)

Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το τάμπλετ ή το κινητό για να σκανάρουν τον κωδικό (QRCODE) με τη βοήθεια της/του εκπαιδευτικού. αριθμών σε δεκαδικό σύστημα Μαθαίνουν να συνεργάζονται με τους άλλους, να συνεισφέρουν και να εκτιμούν τη συνεισφορά των άλλων μελών για την επίτευξη ενός κοινού έργου