Codeventures

From Tuesday, October 1, 2024 1:14 PM
to Thursday, October 31, 2024 1:15 PM

1st Primary School of Zevgolatio

Open in-person activity

Greek

25η μαρτίου Ζευγολατιό, 2100 ελλάδα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα – EU Code Week 2024 και το φετινό θέμα μας είναι «Κωδικοπεριπέτειες – Codeventures». Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής, οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να βοηθήσουν ένα χαρακτήρα που θα δημιουργήσουν, να ολοκληρώσει μια σειρά από αποστολές, χρησιμοποιώντας βασικές δεξιότητες προγραμματισμού. Ο χαρακτήρας, ο οποίος μπορεί να είναι ένα αγόρι, ένα κορίτσι, ένας εξωγήινος ή ακόμα και ένα ζωάκι ή ένα φρούτο, μπορεί να βρίσκεται σε έναν φυσικό, έντυπο ή ψηφιακό κόσμο όπου συναντάει εμπόδια και γρίφους που απαιτούν λύσεις. Τα παιδιά θα καλλιεργήσουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες προγραμματισμού είτε μέσω unplugged φύλλων εργασίας, είτε χρησιμοποιώντας περιβάλλοντα οπτικού προγραμματισμού, όπως το ScratchJr (Α-Γ τάξεις), Scratch (Δ-ΣΤ τάξεις), κ.ά, ή ακόμα και ρομποτικά κιτ. Θα δημιουργήσουν τον χαρακτήρα τους, τους κόσμους εξερεύνησης, τα σενάρια, τις εντολές και τις ακολουθίες κίνησης, προκειμένου να τον βοηθήσουν να διασχίσει λαβύρινθους, ζούγκλες ή ότι άλλο επιθυμούν, να συλλέξει αντικείμενα ή/και να αλληλεπιδράσει με άλλα ψηφιακά πλάσματα. Κάθε αποστολή συνδέεται με ένα νέο επίπεδο πρόκλησης, προάγοντας την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη αλγοριθμικής σκέψης. Στο τέλος της δραστηριότητας, τα παιδιά θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους και θα εξηγήσουν πώς ο κώδικας που έγραψαν βοήθησε τον χαρακτήρα να ολοκληρώσει την αποστολή του. Αυτή η διασκεδαστική και εκπαιδευτική προσέγγιση ενισχύει την αυτοπεποίθηση των μαθητών/τριών στον προγραμματισμό και τους δίνει τη δυνατότητα να γίνουν «μικροί ήρωες και οι μικρές ηρωίδες του κώδικα».

Οι δραστηριότητες, τα Φύλλα Εργασίας αλλά και πολυμεσικό υλικό από την υλοποίησή τους είναι διαθέσιμο στο Padlet: https://padlet.com/pennymarkellou/EUCodeWeek2024

“Codeventures”

EU Code Week 2024 and this year's theme is “Codeventures”. In this activity, students need to help a character who complete a series of missions using basic programming skills. The character, which can be a boy, a girl, an alien, or even an animal or a fruit, can exist in a physical, printed, or digital world where it encounters obstacles and puzzles that require solutions. Children will develop basic programming knowledge and skills either through unplugged worksheets or by using visual programming environments, such as ScratchJr (grades 1-3), Scratch (grades 4-6), etc., or even robotic kits. They will create their character, exploration worlds, scenarios, commands, and movement sequences to help the character navigate mazes, jungles, or any other environment they choose, collect objects, and interact with other digital creatures. Each mission is linked to a new level of challenge, promoting problem-solving and algorithmic thinking. At the end of the activity, the children will present their creations and explain how the code they wrote helped the character complete its mission. This fun and educational approach boosts students' confidence in programming and empowers them to become “little code heroes”.

The activities, worksheets, and multimedia material from their implementation are available on Padlet: https://padlet.com/pennymarkellou/EUCodeWeek2024

    Primary school
    Basic programming concepts Robotics Unplugged activities Playful coding activities Visual/Block programming

Nearby upcoming activities:

"Ανακαλύπτοντας το αρχικό του ονόματός μας"
Mon, Oct 14, 2024 9:30 AM

 1)Σε ένα διαμορφωμένο επιδαπέδιο πλέγμα 5Χ5 υπάρχουν τα αρχικά γράμματα από τα ονόματα των παιδιών. Το κάθε παιδί γίνεται το «ρομποτάκι» και καλείται να αναγνωρίσει το αρχικό του, να τοποθετήσει τα βελάκια με τη σωστή σειρά και να εκτελέσει τη διαδρομή και να φτάσει στο αρχικό του γράμμα.

2)Αφού πρώτα έχουμε πειραματιστεί με το bee bot και έχουμε μάθει τις βασικές του λειτουργίες, στην πίστα για τη μελισσούλα-ρομπότ, τοποθετούμε τα αρχικά γράμματα από τα ονόματα των παιδιών. Το κάθε παιδί σχηματίζει τον αλγόριθμο στη μελισσούλα, έτσι ώστε η bee bot να φτάσει στο αρχικό του γράμμα.

3)Στο φωτόδεντρο στη σελίδα https://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/11287 Σύνθετος προγραμματισμός ρομπότ Επιλέγουμε: επίπεδο δαπέδου την Αλφαβήτα και για χαρακτήρα τον μαθητή. Προγραμματίζουμε σε προσομοίωση του μαθητή να φτάσει στο αρχικό του ονόματός μας.

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ
Mon, Oct 14, 2024 9:36 AM

Τα παιδιά επιλέγουν από 3 κρυφές κάρτες που εικονίζουν μια κωδικοποιημένη ερώτηση για τον εαυτό τους. Στη συνέχεια με βελάκια σχηματίζουν στην πίστα της beebot τη διαδρομή για να βρουν την κάρτα που επέλεξαν. Έπειτα προγραμματίζουν την beebot, για να φτάσει στην κάρτα. Όταν η beebot φτάσει στην κάρτα πρέπει να την αποκωδικοποιήσουν και να μιλήσουν για αυτό στο οποίο αναφέρεται η κάρτα που επέλεξαν.

Η δική μας ανθοδέσμη
Mon, Oct 14, 2024 6:42 PM

Οι μαθητές σε ομάδες ή ατομικά, με βάση τον πίνακα "ΤΑ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ" του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ δημιουργούν με κώδικα τη/τις δική-ές τους ανθοδέσμη-ες.

Αρχικά παρατηρούν τον πίνακα και τον αναλύουν για τις τεχνικές, υλικά, τεχνοτροπίες που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος.

Έπειτα συζητούν και ξεχωρίζουν τα μέρη των ηλιοτρόπιων (σπόροι, πέταλα, βλαστός/μίσχος, φύλλα). Ο/η εκπαιδευτικός δείχνει και τις αντίστοιχες καρτέλες (υπάρχουν στο padlet/υλικά).

Αποφασίζουν ανά ομάδα ή ατομικά ποια λουλούδια θα δημιουργήσουν στο δικό τους βάζο και με ποια υλικά. Για παράδειγμα παπαρούνες ή μαργαρίτες ή τουλίπες κα. κατασκευάζοντάς τα ή με χαρτόνι ή με υλικά της φύσης ή ανακυκλώσιμα υλικά ή lego κα.

Κάθε ομάδα ή μαθητής τοποθετεί τις καρτέλες για τον κώδικα που θέλει να χρησιμοποιήσει ώστε να συνθέσει τη/τις δική-ές τους ανθοδέσμη-ες. Έχοντας μπροστά του ένα βάζο είτε με χαρτόνι είτε ζωγραφισμένο είτε με όποιο άλλο υλικό που επιθυμεί δημιουργεί τον κώδικα με τις καρτέλες. Για παράδειγμα:

ΜΙΣΧΟΣ - ΜΙΣΧΟΣ - ΜΙΣΧΟΣ - ΣΠΟΡΟΙ - ΣΠΟΡΟΙ - ΣΠΟΡΟΙ - ΠΕΤΑΛΑ -

ΠΕΤΑΛΑ - ΠΕΤΑΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ.

Αφού έχει φτιάξει τον κώδικα που επιθυμεί τοποθετεί τα υλικά και το είδος του λουλουδιού που έχει αποφασίσει να συνθέσει μέσα στο βάζο. Αν έβαλε, όπως παραπάνω 3 φορές το μίσχο θα ζωγραφίσει/τοποθετήσει τρεις μίσχους στο βάζο, έπειτα τρεις κύκλους σπόρων κ.ο.κ.

Τέλος, οι πίνακες που δημιουργήθηκαν παρουσιάζονται σε έκθεση είτε στον χώρο του σχολείου είτε εκτός στη σχολική κοινότητα.