Let's talk about IT

From Wednesday, October 4, 2023 10:00 AM
to Friday, October 6, 2023 2:00 PM

Udruženje za informisanje i afirmisanje građana 'Z-Media'

Open in-person activity

Bosnian


Zavidovići

Cilj aktivnosti je mlade upoznati sa svijetom informacionih tehnologija i prezentovati različite sektore IT sfere, a kroz praktične aktivnosti, vježbe i zadatke. Kroz formalno osnovno i srednje obrazovanje čiji kurikulum decenijama nije ažuriran mladi se nemaju mogućnost adekvatno informisati o informacionim tehnologijama i bliže shvatiti povezanost, ali i razlike u svijetu robotike, kodiranja i vještačke inteligencije. Posebnost ovog događaja se ogleda u tome da bi mladi od drugih mladih predavača pobliže bili upoznati sa navedenom terminologijom, te bi im bile predstavljanje mogućnosti za njihov angažman i karijeru u određenom sektoru. Osim navedenog, mladima bi se i praktično prezentovali određeni primjeri rada i proizvoda u IT sferi (poput robota, kodiranja i drugo).

    Other (see description)
    Other

Nearby upcoming activities:

Baš je IN biti GREEN, 17 ciljeva održivog razvoja (agroturistički tehničari)
Sat, Oct 7, 2023 12:00 AM

U sklopu eTwinning projekta: Baš je In biti Green održat će se mnoge aktivnosti o dekodiranju 17 ciljeva održivog razvoja te će se o jednome cilju podrobnije izvijestiti na prikladan način. Pomoću digitalnog alata Genilly dekodirat će se interaktivna slika, slagalica.

Osnovni koncepti programiranja
Mon, Oct 14, 2024 4:00 PM

Osnovni koncepti programiranja. Širenje digitalne pismenosti na kreativan i inspirativan način.

Pronađi moj zadatak
Sun, Oct 8, 2023 8:00 AM

Aktivnosti su planirane u 4 radne etape. Prvu aktivnost provode svi učenici individualno, a ostale aktivnosti su organizirane za rad u četiri skupine.

1. aktivnost - preoblikovanje Morseovog koda u binarni kod, šifriranje riječi i razbijanje šifriranih riječi (individualni rad)

2. aktivnost - razbijanje šifre i sastavljanje tekstualnih zadataka prema dobivenim skrivenim pojmovima - rad u skupinama, 4 različita zadatka

3. aktivnost - preoblikovanje brojevnog izraza u binarni kod i postavljanje u microbit - rad u skupinama

4. aktivnost - svi tekstualni zadatci (4 različita zadatka) su postavljeni na Digipad.

Skupine međusobno razmjenjuju programirane microbitove, razbijaju šifru (zadatak postavljen u binarnom kodu), rješavaju zadatak, fotografiraju ga i objavljuju na Digipadu kao slikovni komentar uz odgovarajući, već objavljen tekstualni zadatak.