Eratosthenes challenges: "I. All seem hieroglyphs to me"

From Thursday, October 21, 2021 8:30 AM
to Tuesday, October 26, 2021 12:00 PM

1ο Γυμνάσιο Αιγίου

Open in-person activity

English

Grigoriou E' 1, 251 00, Aigio, GRC

C1 ICT class that participates in the eTwinning project "Eratosthenes 2021" accepts the challenge from the French partners to use the coder-tool they have created and to code short messages in hieroglyphs and post them in a dedicated forum.  These short messages summarize knowledge and facts based on the experience the students had during their participation in the project. 

In a second step, the students that participate in the forum will try to decode their partners messages

http://www.eratosthenes.eu/spip/hieroglyph/hieroglyph-twinspace4.html

    Primary school Secondary school
    Data manipulation and visualisation Playful coding activities Motivation and awareness raising

Nearby upcoming activities:

Καλό καλοκαίρι με Al
Wed, May 24, 2023 6:00 PM

Οι μαθητές  θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να ευχηθούν "Καλό καλοκαίρι" και "Χαρουμενες διακοπές" σε διάφορες γλώσσες του κόσμου.

 

 

Teaching the Computer to distinguish when the olive fruits are ready for picking BY SCRACH.MIT CODING
Sat, Oct 5, 2024 10:00 AM
Ας μάθουμε λοιπόν στον Υπολογιστή να ξεχωρίζει ποτέ οι καρποί της ελιάς είναι έτοιμοι για μάζεμα. Οι καρποί της ελιάς είναι έτοιμοι για μάζεμα όταν το χρώμα τους είναι πχ μαύρη μελιτζάνα. Έτσι, αν τοποθετήσουμε μια ελιά στην κάμερα, θα πρέπει να μάθουμε να ανιχνεύσουμε το χρώμα. Χρησιμοποιώντας το https://scratch.mit.edu/..

Μπορώ να ανοίξω και να κλείσω την κάμερα; Ναι μέσω της εντολής .. " ενεργοποίηση βίντεο (ενεργοποίηση/απενεργοποίηση) "

 

1)     Μπορεί να ανιχνευθεί το χρώμα του αντικειμένου; Ναι μέσω της εντολής «αγγίζοντας το χρώμα»
1)     Έτσι θα βάλουμε ένα αντικείμενο που κινείται και όταν ακουμπήσει το χρώμα που ζητήσαμε να δώσει το κατάλληλο μήνυμα και θα σταματήσει 2)    Με αυτόν τον τρόπο θα φτιάξουμε ένα αντικείμενο Γραμμής (με το όνομα spirit1) που καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη και θα κινείται οριζόντια (δηλαδή κατά μήκος του x). Όταν ακουμπήσει το χρώμα που ζητήσαμε, θα δώσει ένα κατάλληλο μήνυμα και θα σταματήσει.   3)    Ο στυλό του έργου https://scratch.mit.edu/projects/832841674/ και RUN 4)    Αντιγράψτε το έργο στο Stuff σας και... α)    Αλλάξτε το χρώμα ώστε ο υπολογιστής να αναγνωρίσει ότι οι καρποί της ελιάς είναι έτοιμοι για μάζεμα όταν το χρώμα τους είναι π.χ. σκούρο πράσινο. β)      β). Οι καρποί της ελιάς είναι έτοιμοι για μάζεμα όταν το χρώμα τους είναι μαύρη μελιτζάνα Ή σκούρο πράσινο.  

Έτσι ο υπολογιστής μπορεί να μάθει πώς να αναγνωρίσει ένα συγκεκριμένο χρώμα

«Διδακτική αξιοποίηση του παραδοσιακού τραγουδιού: Ντίλι, ντίλι το καντήλι»
Wed, Oct 26, 2022 12:00 AM

Στο πλαίσιο του εορτασμού της εβδομάδας προγραμματισμού  (8-23 Οκτωβρίου 2022) CodeWeek που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, συμμετείχε και το σχολείο μας με τη διδακτική αξιοποίηση του παραδοσιακού τραγουδιού «Ντίλι, ντίλι το καντήλι» που έχει επαναλαμβανόμενα ρυθμικά μοτίβα και την έννοια της ακολουθίας και της σειροθέτησης.  Τα παιδιά τραγουδούν το τραγούδι, ζωγραφίζουνν τους ήρωες της ιστορίας, τους κάνουν  κούκλες κουκλοθεάτρου και παίζουν. Σε δεύτερη φάση  σκανάρουν  τις ζωγραφιές τους  και τις χρησιμοποιούν  σε όλες τις δραστηριότητες επέκτασης του τραγουδιού αναφορικά με την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση εντολών.

Παίζουμε  στο learning apps ένα παιχνίδι σειροθέτησης με τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Βάζουν  σε σειρά τους ήρωες της ιστορίας από το 1 ως το 10.

Οι ήρωες της ιστορίας, ο ποντικός, η γάτα, ο κυνηγός, γίνονται pixels και μας προσκαλούν να τους αναγνωρίσουμε (κωδικοποίηση) και να τους αντιγράψουμε στο λευκό grid (αποκωδικοποίηση). 

Επίσης, σε φύλλο εργασίας με διαβαθμισμένη δυσκολία 2 βημάτων τα παιδιά καλούνται  να κάνουν μια δραστηριότητα ακολουθίας (sequencing) και πρώτα να κολλήσουν τα σωστά βέλη στη διαδρομή για να φτάσει η κόρη στον κυνηγό και μετά να κυκλώσουν τη σωστή διαδρομή με βέλη (2 εναλλακτικές) 8 βημάτων.

Σε επόμενο επίπεδο, οι ήρωες και τα βέλη της διαδρομής τυπώνονται και πλαστικοποιούνται σε μεγαλύτερο μέγεθος και τοποθετούνται  στην πίστα της Beebot.  Τα παιδιά αναφέρουν  τα βήματα στην αρχή, βάζοντας τα βελάκια και στο τέλος προγραμματίζουν  την Beebot και ολοκληρώνουν τη διαδρομή από την κόρη ως τον κυνηγό.