Eratosthenes challenges: "I. All seem hieroglyphs to me"

From Wednesday, October 20, 2021 8:30 AM
to Thursday, October 21, 2021 12:30 PM

11o Γυμνάσιο Ιλίου

Open in-person activity

English

Aetomilitsis & Petroupoleos, 131 23, Ilion, GRC

B1 ICT class that participates in the eTwinning project "Eratosthenes 2021" accepts the challenge from the French partners to use the coder-tool they have created and to code short messages in hieroglyphs and post them in a dedicated forum.  These short messages summarize knowledge and facts based on the experience the students had during their participation in the project. 

In a second step, the students that participate in the forum will try to decode their partners messages

http://www.eratosthenes.eu/spip/hieroglyph/hieroglyph-twinspace4.html

    Primary school Secondary school
    Data manipulation and visualisation Playful coding activities Motivation and awareness raising

Nearby upcoming activities:

Ένα βραχιόλι χρωματιστό, για κάθε φίλο που αγαπώ!
Tue, Nov 26, 2024 12:29 PM

Οι μαθητές/τριες αξιοποιώντας έννοιες της κωδικοποίησης (αλγόριθμους, ακολουθία, επανάληψη, επέκταση) δημιουργούν "Βραχιόλια Φιλίας" από χάντρες 4 διαφορετικών χρωμάτων και τα χαρίζουν σε κάποιον/κάποια φίλο/η.

 Ζητείται από τους/τις μαθητές/τριες να ζωγραφίσουν σε ένα φύλλο χαρτιού τον κώδικα που θα χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν το δικό τους βραχιόλι. Τους δίνεται η οδηγία, να χρωματίσουν 4 χάντρες με 4 διαφορετικά χρώματα της αρεσκείας τους, δημιουργώντας ένα μοναδικό μοτίβο με μια συγκεκριμένη διαδοχή. Για παράδειγμα: κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε, και θα συνεχίσουν την ακολουθία επαναλαμβάνοντας το μοτίβο που δημιουργήθηκε: κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε, κ.ο.κ

Στη συνέχεια, κάθε μαθητής/τρια ακολουθώντας τον παραπάνω κώδικα, έτσι όπως τον έχει αποτυπώσει στο χαρτί, δημιουργεί ένα βραχιολάκι φιλίας, χρησιμοποιώντας χρωματιστές χάντρες αντίστοιχων χρωμάτων.

Τέλος, τίθενται τα ερωτήματα, αν τα βραχιολάκια είναι όμοια ή διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά και γιατί διαφέρουν.

 Η ανταλλαγή των βραχιολιών φιλίας μεταξύ των παιδιών ενδυναμώνει την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ τους, εμπλουτίζοντας τη δραστηριότητα του προγραμματισμού!

«Στο σπίτι μου αν θες να φτάσεις, τους γρίφους στο κουτί, να λύσεις μην ξεχάσεις!»
Mon, Nov 25, 2024 9:23 AM

«Χρώματα …. Χρώματα παντού γύρω μας... Διαβάζοντας το βιβλίο της Ελένης Μπετεινάκη , με τον τίτλο "Η Μάγισσα Χρωματούσα", από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ , δημιουργήσαμε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι ανακάλυψης χρωμάτων. Τα παιδιά αναλαμβάνουν ρόλους, μεταμφιέζονται σε μάγισσα Χρωματούσα και μάγο Ταιριαστό.

Λύνοντας τους γρίφους με τις οδηγίες που βρίσκονται στην παρουσίαση με τίτλο :«Στο σπίτι μου αν θες να φτάσεις, τους γρίφους στο κουτί, να λύσεις μην ξεχάσεις!»   ο μάγος Ταιριαστός, ακολουθεί τη διαδρομή που θα τον οδηγήσει στο σπίτι της μάγισσας Χρωματούσας η οποία τον περιμένει για να φάνε μαζί φρέσκο κέικ ζεστό , αφράτο και μοσχομυριστό!!

Τα παιδιά καλούνται να βοηθήσουν τον μάγο Ταιριαστό να λύσει τους γρίφους , να τους αποκωδικοποιήσει, να ανακαλύψει τις εικόνες που αντιστοιχούν ( ήρωες παραμυθιών, αντικείμενα ) και να δημιουργήσει μια διαδρομή , στο δάπεδο της τάξης, για να φτάσει στο σπίτι της όπου τον περιμένει να φάνε το κέικ.

       Αποκωδικοποιούν τον γρίφο, ανακαλύπτουν την εικόνα που αντιστοιχεί και οδηγούν τον μάγο ο οποίος με τα σύνεργα της καλόκαρδης μαγισσούλας , ένα ιπτάμενο πινέλο για να ταξιδέψει και την παλέτα της με τα χρώματα , θα ζωντανέψει τα παραμύθια.

Στη συνέχεια σε ένα φύλλο εργασίας αναπαριστούν την  διαδρομή .

           Το επιδαπέδιο παιχνίδι μπορεί να γίνει και επιτραπέζιο ώστε να απασχολούνται και κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων….

         Εμπρός λοιπόν να βοηθήσουμε τον μάγο Ταιριαστό που ανυπομονεί να δοκιμάσει το κέικ της καινούργιας του φίλης και φυσικά να βάλει και αυτός την πινελιά του ώστε να δώσει χρώμα στα παραμύθια……

Οι αποστολές μας ξεκινούν…..

«Η Μάγισσα Χρωματούσα», Ελένη Μπετεινάκη, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, Αθήνα 2015 .

Computer Gaming and AI
Mon, Sep 30, 2024 11:32 AM

αφορά την ανάπτυξη παιχνιδιών με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI)