to Wednesday, October 21, 2020 1:30 PM
2o Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου
Open in-person activity
Greek
2ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου, Ανδρούτσου Οδυσσέα, 203 00, Λουτράκι
CodeWeek2020@2nd Primary School of Loutraki will enable students from 3rd Grade class (age 9) to access the basic concepts of programming using the online Code.org activities (1st activity) suited for their age and experience from previous years events. The event will be held on 14 and 21 of October 2020 during their regular hour of "Technology, Informatics and Communication" lessons and will be followed by additional activities for higher classes involving Introduction to Robotics with the Edison Robot (2nd activity) and Programming in Scratch (3rd activity). Οι μαθητές/τριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες θα εισαχθούν με παιγνιώδη τρόπο στις βασικές αρχές του προγραμματισμού, στο μάθημα Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορικής (ΤΠΕ) στο σχολείο, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Πληροφορικής του σχολείου κ.Κωνσταντίνου Μυλωνόπουλου. Οι μαθητές/τριες παίζοντας, πειραματίζονται χρησιμοποιώντας ως γλώσσα προγραμματισμού το blockly και αναπτύσσουν τεχνικές επίλυσης προβλημάτων, παρακολουθώντας μαθήματα προγραμματισμού με τις εφαρμογές των αγαπημένων τους ηρώων: Angry birds, minecraft, star wars, frozen, κ.α., μέσα από δραστηριότητες της ιστοσελίδας https://code.org/. Για τις μεγαλύτερες τάξεις θα ακολουθήσουν επιπρόσθετες δραστηριότητες σχετικά με Εισαγωγή στη Ρομποτική με το ρομπότ Edison και Εισαγωγή στον οπτικό προγραμματισμό με τουβλάκια με το Scratch.
-
Primary school
-
Basic programming concepts
Robotics
Playful coding activities
Visual/Block programming
Nearby upcoming activities:
Μαθαίνω να χρησιμοποιώ kit robotics
Μαθαίνω να χρησιμοποιώ kit robotics
Η δική μας ανθοδέσμη
Οι μαθητές σε ομάδες ή ατομικά, με βάση τον πίνακα "ΤΑ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ" του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ δημιουργούν με κώδικα τη/τις δική-ές τους ανθοδέσμη-ες.
Αρχικά παρατηρούν τον πίνακα και τον αναλύουν για τις τεχνικές, υλικά, τεχνοτροπίες που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος.
Έπειτα συζητούν και ξεχωρίζουν τα μέρη των ηλιοτρόπιων (σπόροι, πέταλα, βλαστός/μίσχος, φύλλα). Ο/η εκπαιδευτικός δείχνει και τις αντίστοιχες καρτέλες (υπάρχουν στο padlet/υλικά).
Αποφασίζουν ανά ομάδα ή ατομικά ποια λουλούδια θα δημιουργήσουν στο δικό τους βάζο και με ποια υλικά. Για παράδειγμα παπαρούνες ή μαργαρίτες ή τουλίπες κα. κατασκευάζοντάς τα ή με χαρτόνι ή με υλικά της φύσης ή ανακυκλώσιμα υλικά ή lego κα.
Κάθε ομάδα ή μαθητής τοποθετεί τις καρτέλες για τον κώδικα που θέλει να χρησιμοποιήσει ώστε να συνθέσει τη/τις δική-ές τους ανθοδέσμη-ες. Έχοντας μπροστά του ένα βάζο είτε με χαρτόνι είτε ζωγραφισμένο είτε με όποιο άλλο υλικό που επιθυμεί δημιουργεί τον κώδικα με τις καρτέλες. Για παράδειγμα:
ΜΙΣΧΟΣ - ΜΙΣΧΟΣ - ΜΙΣΧΟΣ - ΣΠΟΡΟΙ - ΣΠΟΡΟΙ - ΣΠΟΡΟΙ - ΠΕΤΑΛΑ -
ΠΕΤΑΛΑ - ΠΕΤΑΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ.
Αφού έχει φτιάξει τον κώδικα που επιθυμεί τοποθετεί τα υλικά και το είδος του λουλουδιού που έχει αποφασίσει να συνθέσει μέσα στο βάζο. Αν έβαλε, όπως παραπάνω 3 φορές το μίσχο θα ζωγραφίσει/τοποθετήσει τρεις μίσχους στο βάζο, έπειτα τρεις κύκλους σπόρων κ.ο.κ.
Τέλος, οι πίνακες που δημιουργήθηκαν παρουσιάζονται σε έκθεση είτε στον χώρο του σχολείου είτε εκτός στη σχολική κοινότητα.
ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ
Τα παιδιά επιλέγουν από 3 κρυφές κάρτες που εικονίζουν μια κωδικοποιημένη ερώτηση για τον εαυτό τους. Στη συνέχεια με βελάκια σχηματίζουν στην πίστα της beebot τη διαδρομή για να βρουν την κάρτα που επέλεξαν. Έπειτα προγραμματίζουν την beebot, για να φτάσει στην κάρτα. Όταν η beebot φτάσει στην κάρτα πρέπει να την αποκωδικοποιήσουν και να μιλήσουν για αυτό στο οποίο αναφέρεται η κάρτα που επέλεξαν.