to Wednesday, October 16, 2019 1:00 PM
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Open in-person activity
Στρατηγού Λιμπρίτη 2, 401 00, Τύρναβος, GRC
Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου θα συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα προγραμματίζοντας: α) το ηλεκτρονικό παιχνίδι Angry Birds, β) φτιάχνοντας το δικό τους ηλεκτρονικό παιχνίδι στο scratch(https://scratch.mit.edu/).
-
Primary school
-
Basic programming concepts
Longitude: 22.284891
Latitude: 39.738747
Geoposition: 39.73874650983736,22.28489100000001
Nearby upcoming activities:

Ένα μήνυμα για το καθαρό νερό!
Οι μαθητές/τριες δημιουργούν ένα σύντομο μήνυμα, έως τέσσερις λέξεις, για το ΣΒΑ 6 «Καθαρό νερό και αποχέτευση», στα πλαίσια του Προγράμματος Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη».
Με τη βοήθεια του 3D σχεδιασμού στο Tinkercad, σχεδιάζουν το δικό τους μαγνητάκι για το ψυγείο με το μήνυμά τους! Μπορούν να προσθέσουν ένα έτοιμο αντικείμενο όπως μία σταγόνα, μία καρδιά, ένα δέντρο ή ότι άλλο νομίζουν ότι σχετίζεται με το θέμα τους. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το νερό, την πηγή ζωής του πλανήτη Γη!

: CodeGreen: Ρομποτικές Περιπέτειες για Μικρούς Ενεργούς Πολίτες
«Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Νερού, Ημέρα Ανακύκλωσης). Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιχνιώδες μαθησιακό περιβάλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης χωρίς την ανάγκη τεχνολογικού εξοπλισμού, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο).
Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.»
Τίτλος επιμέρους δραστηριότητας: «Η Bee bot ταξιδεύει και το θαλάσσιο περιβάλλον προστατεύει»
Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών-World Martime Day 2025-21 July 2025
Στόχος: Να γνωρίσουν τα παιδιά τον θαλάσσιο κόσμο και την σημασία των ωκεανών στον Πλανήτη μας, να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία τους και να εξασκήσουν τις δεξιότητες προγραμματισμού με το Bee-Bot.
Υλικά:
· Ένα ή περισσότερα ρομποτάκια Bee-Bot
· ένα χαλάκι δραστηριοτήτων/πλέγμα ρομποτικής που μπορούν να δημιουργήσουν μόνα τους τα παιδιά όπως το φαντάζονται.
· Εικόνες ή μικρά πλαστικά παιχνίδια που αναπαριστούν
πιθανά προβλήματα (πλαστικά σκουπίδια, δίχτυα).
· Κάρτες με απλές οδηγίες κατεύθυνσης (π.χ., ένα βήμα μπροστά, στροφή αριστερά, στροφή δεξιά).
Περιγραφή Δραστηριότητας
· Γνωριμία με τον Θαλάσσιο Κόσμο: Συζητάμε με τα παιδιά για τα θαλάσσια ζώα και τη σημασία της θάλασσας για τον πλανήτη. Εξηγούμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τις θάλασσές μας. Αναφέρουμε σύντομα τον 14ο Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης που αφορά τη ζωή στο νερό.
· Δημιουργία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος: Σχεδιάζουμε πάνω στο χαλάκι-πλέγμα ένα απλό θαλάσσιο περιβάλλον. Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν άμμο, κοράλλια. Τοποθετήστε τυχαία τις εικόνες ή τα παιχνίδια των θαλάσσιων πλασμάτων και μερικά "εμπόδια" όπως πλαστικά ή δίχτυα.
· Δημιουργούμε με υφάσματα ένα θαλάσσιο περιβάλλον που να μοιάζει με
το πλέγμα/χάρτη της προηγούμενης δραστηριότητας και ζητούμε από τα
παιδιά να παραστήσουν τα ρομποτάκια-προστάτες του θαλάσσιου
περιβάλλοντος, όπου με τις κάρτες-εντολές και την καθοδήγηση των
συμπαικτών τους θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα σκουπίδια της
«θάλασσας» --- unplugged δραστηριότητα.
· Το πλέγμα μπορεί να μετατραπεί σε επιδαπέδιο παιχνίδι τύπου
“φιδάκι”, όπου κάθε φορά που το beebot συναντάει κάποιο σκουπίδι
πηγαίνει πίσω 1, 2 ή 3 τετράγωνα, ενώ όταν συναντά καθαρά νερά και
χαρούμενα θαλάσσια ζωάκια επιβραβεύεται με 1, 2 ή 3 τετράγωνα
μπροστά. Το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να παιχτεί με 2 παράλληλες
πίστες και 4 συνολικά beebots.
Οι Αποστολές της Bee-Bot:
Δίνουμε στα παιδιά απλές αποστολές για τη Bee-Bot:
1.«Χωριστείτε σε τρεις ομάδες με βάση το ζωάκι που σας αρέσει περισσότερο. Ομάδα Χελώνας-Δελφινιού-Γλάρου. Οι πρώτες δύο ομάδες ξεκινώντας από διαφορετικές αφετερίες, θα προγραμματίσουν τα ρομποτάκια τους έτσι ώστε να μαζέψουν όσο περισσότερα σκουπίδια και πλαστικά μπορούν. Κάθε σκουπίδι έχει κρυμμένους πόντους. Τα σκουπίδια με τους περισσότερους πόντους είναι αυτά που αφήνουν το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα. Νικήτρια ομάδα θα είναι αυτή που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους. Η Τρίτη ομάδα, η ομάδα του Γλαρούλη που θα ελέγχει την πορεία διεξαγωγής του παιχνιδιού ώστε να υπάρχει επιτυχή και δίκαιη έκβαση.»
2. «Χωριστείτε σε ζευγαράκια και φανταστείτε ότι είστε τα ρομποτάκια-προστάτες του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ξεκινήστε από διαφορετικές αφετηρίες και μαζέψτε όσο περισσότερα σκουπίδια

Καθαρό νερό!
Τα παιδιά της Α΄τάξης δημιουργούν ένα σύντομο μήνυμα, έως τέσσερις λέξεις, για τον Στόχο 6 της Αειοφόρου Ανάπτυξης «Καθαρό νερό και αποχέτευση», στα πλαίσια του Προγράμματος Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη».
Με τη βοήθεια του 3D σχεδιασμού στο Tinkercad, σχεδιάζουν το δικό τους μαγνητάκι για το ψυγείο με το μήνυμά τους π.χ : «Καθαρό νερό, καθαρή ζωή!» Μπορούν να προσθέσουν ένα έτοιμο αντικείμενο όπως μία σταγόνα ή ότι άλλο νομίζουν ότι σχετίζεται με το θέμα τους. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τη μαθητική και ευρύτερη κοινότητα και να συμβάλλουμε στη μείωση της υπερκατανάλωσης νερού.