to Sunday, October 20, 2019 12:00 AM
2nd Primary School of Xylokastro
Open online activity
Παλαιά Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών 50, 204 00, Ξυλόκαστρο, GRC
In the framework of EU Code Week 2019, all the students of 2nd Primary School of Xylokastro, Korinthias, Greece, will participate in a variety of coding games and funny challenges. The goal is our students to get in touch with the basic principles of programming and computational thinking, make simple programs, play coding games, investigate and solve interesting plugged and unplugged activities and have a lot of fun.
-
Primary school
-
Basic programming concepts
Robotics
Unplugged activities
Playful coding activities
Visual/Block programming
Augmented reality
Nearby upcoming activities:
Σούπερ ήρωες και ηρωίδες σε δράση
Στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να καθοδηγήσουν έναν χαρακτήρα, σούπερ ήρωα ή σούπερ ηρωίδα, τον οποίο θα δημιουργήσουν, να ολοκληρώσει διάφορες αποστολές που απαιτούν βασικές δεξιότητες προγραμματισμού. Ο χαρακτήρας μπορεί να πάρει πολλές μορφές, όπως ένα αγόρι, ένα κορίτσι, ένας εξωγήινος, ένα ζωάκι ή ακόμα και ένα φρούτο, και θα κινηθεί σε φυσικό, έντυπο ή ψηφιακό περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας εμπόδια και γρίφους που απαιτούν λύσεις.
Τα παιδιά θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις προγραμματισμού μέσα από δραστηριότητες unplugged ή χρησιμοποιώντας οπτικά περιβάλλοντα προγραμματισμού, όπως το ScratchJr (για Α-Γ τάξεις), Scratch (για Δ-ΣΤ τάξεις) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ρομποτικά κιτ. Θα δημιουργήσουν τον χαρακτήρα τους, θα σχεδιάσουν τους κόσμους περιπέτειας, τα σενάρια και τις εντολές κίνησης, βοηθώντας τον χαρακτήρα να πλοηγηθεί σε λαβύρινθους, ζούγκλες ή ό,τι άλλο επιθυμούν. Κατά τη διάρκεια των αποστολών, τα παιδιά θα τον καθοδηγούν να συλλέγει αντικείμενα ή να αλληλεπιδρά με άλλα ψηφιακά πλάσματα. Κάθε αποστολή προσθέτει και ένα επίπεδο πρόκλησης, αναπτύσσοντας έτσι την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και την αλγοριθμική σκέψη.
Στο τέλος, οι μαθητές/τριες θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους, εξηγώντας πώς ο κώδικας που έγραψαν βοήθησε τον χαρακτήρα να ολοκληρώσει την αποστολή του. Μέσα από αυτή την ευχάριστη και εκπαιδευτική διαδικασία, οι μαθητές/τριες αποκτούν αυτοπεποίθηση στον προγραμματισμό και γίνονται οι «μικροί ήρωες και ηρωίδες του κώδικα».
ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ
Τα παιδιά επιλέγουν από 3 κρυφές κάρτες που εικονίζουν μια κωδικοποιημένη ερώτηση για τον εαυτό τους. Στη συνέχεια με βελάκια σχηματίζουν στην πίστα της beebot τη διαδρομή για να βρουν την κάρτα που επέλεξαν. Έπειτα προγραμματίζουν την beebot, για να φτάσει στην κάρτα. Όταν η beebot φτάσει στην κάρτα πρέπει να την αποκωδικοποιήσουν και να μιλήσουν για αυτό στο οποίο αναφέρεται η κάρτα που επέλεξαν.
Η δική μας ανθοδέσμη
Οι μαθητές σε ομάδες ή ατομικά, με βάση τον πίνακα "ΤΑ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ" του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ δημιουργούν με κώδικα τη/τις δική-ές τους ανθοδέσμη-ες.
Αρχικά παρατηρούν τον πίνακα και τον αναλύουν για τις τεχνικές, υλικά, τεχνοτροπίες που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος.
Έπειτα συζητούν και ξεχωρίζουν τα μέρη των ηλιοτρόπιων (σπόροι, πέταλα, βλαστός/μίσχος, φύλλα). Ο/η εκπαιδευτικός δείχνει και τις αντίστοιχες καρτέλες (υπάρχουν στο padlet/υλικά).
Αποφασίζουν ανά ομάδα ή ατομικά ποια λουλούδια θα δημιουργήσουν στο δικό τους βάζο και με ποια υλικά. Για παράδειγμα παπαρούνες ή μαργαρίτες ή τουλίπες κα. κατασκευάζοντάς τα ή με χαρτόνι ή με υλικά της φύσης ή ανακυκλώσιμα υλικά ή lego κα.
Κάθε ομάδα ή μαθητής τοποθετεί τις καρτέλες για τον κώδικα που θέλει να χρησιμοποιήσει ώστε να συνθέσει τη/τις δική-ές τους ανθοδέσμη-ες. Έχοντας μπροστά του ένα βάζο είτε με χαρτόνι είτε ζωγραφισμένο είτε με όποιο άλλο υλικό που επιθυμεί δημιουργεί τον κώδικα με τις καρτέλες. Για παράδειγμα:
ΜΙΣΧΟΣ - ΜΙΣΧΟΣ - ΜΙΣΧΟΣ - ΣΠΟΡΟΙ - ΣΠΟΡΟΙ - ΣΠΟΡΟΙ - ΠΕΤΑΛΑ -
ΠΕΤΑΛΑ - ΠΕΤΑΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ.
Αφού έχει φτιάξει τον κώδικα που επιθυμεί τοποθετεί τα υλικά και το είδος του λουλουδιού που έχει αποφασίσει να συνθέσει μέσα στο βάζο. Αν έβαλε, όπως παραπάνω 3 φορές το μίσχο θα ζωγραφίσει/τοποθετήσει τρεις μίσχους στο βάζο, έπειτα τρεις κύκλους σπόρων κ.ο.κ.
Τέλος, οι πίνακες που δημιουργήθηκαν παρουσιάζονται σε έκθεση είτε στον χώρο του σχολείου είτε εκτός στη σχολική κοινότητα.