Η δική μας ανθοδέσμη

From Monday, October 14, 2024 6:42 PM
to Saturday, November 30, 2024 6:42 PM

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ -ΚΟΝΔΥΛΕΙΟ

Open in-person activity

Greek

Αρχαία Κόρινθος, Κορινθίων

Οι μαθητές σε ομάδες ή ατομικά, με βάση τον πίνακα "ΤΑ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ" του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ δημιουργούν με κώδικα τη/τις δική-ές τους ανθοδέσμη-ες.

Αρχικά παρατηρούν τον πίνακα και τον αναλύουν για τις τεχνικές, υλικά, τεχνοτροπίες που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος.

Έπειτα συζητούν και ξεχωρίζουν τα μέρη των ηλιοτρόπιων (σπόροι, πέταλα, βλαστός/μίσχος, φύλλα). Ο/η εκπαιδευτικός δείχνει και τις αντίστοιχες καρτέλες (υπάρχουν στο padlet/υλικά).

Αποφασίζουν ανά ομάδα ή ατομικά ποια λουλούδια θα δημιουργήσουν στο δικό τους βάζο και με ποια υλικά. Για παράδειγμα παπαρούνες ή μαργαρίτες ή τουλίπες κα. κατασκευάζοντάς τα ή με χαρτόνι ή με υλικά της φύσης ή ανακυκλώσιμα υλικά ή lego κα.

Κάθε ομάδα ή μαθητής τοποθετεί τις καρτέλες για τον κώδικα που θέλει να χρησιμοποιήσει ώστε να συνθέσει τη/τις δική-ές τους ανθοδέσμη-ες. Έχοντας μπροστά του ένα βάζο είτε με χαρτόνι είτε ζωγραφισμένο είτε με όποιο άλλο υλικό που επιθυμεί δημιουργεί τον κώδικα με τις καρτέλες. Για παράδειγμα:

ΜΙΣΧΟΣ - ΜΙΣΧΟΣ - ΜΙΣΧΟΣ - ΣΠΟΡΟΙ - ΣΠΟΡΟΙ - ΣΠΟΡΟΙ - ΠΕΤΑΛΑ -

ΠΕΤΑΛΑ - ΠΕΤΑΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ.

Αφού έχει φτιάξει τον κώδικα που επιθυμεί τοποθετεί τα υλικά και το είδος του λουλουδιού που έχει αποφασίσει να συνθέσει μέσα στο βάζο. Αν έβαλε, όπως παραπάνω 3 φορές το μίσχο θα ζωγραφίσει/τοποθετήσει τρεις μίσχους στο βάζο, έπειτα τρεις κύκλους σπόρων κ.ο.κ.

Τέλος, οι πίνακες που δημιουργήθηκαν παρουσιάζονται σε έκθεση είτε στον χώρο του σχολείου είτε εκτός στη σχολική κοινότητα.

    Pre-primary education
    Basic programming concepts Unplugged activities Playful coding activities Art and creativity

Nearby upcoming activities:

Code Fitness: move,jump, twist
Mon, Oct 7, 2024 9:20 AM

Οι αλγόριθμοι είναι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ολοκληρώσουμε μια συγκεκριμένη εργασία Μια εύκολη και διασκεδαστική δραστηριότητα, που μπορεί να επαναληφθεί με πολλούς τρόπους είναι η γυμναστική με εντολές. Πρόκειται για μια  unplugged δραστηριότητα, που δεν απαιτεί συσκευή ή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Χρησιμοποιούμε μεγάλα τετράγωνα με εντολές, τα οποία τοποθετούμε στο πάτωμα ή τα κολλάμε στον πίνακα της τάξης μας. Μπορούμε ακόμα και να τα δείξουμε σε ψηφιακή μορφή

Οι εντολές είναι απλές και περιλαμβάνουν

1. τις εικόνες για την αρχή και το τέλος

2. τα βελάκια, με τα οποία οι μαθητές καλούνται να προχωρήσουν μπροστά, πίσω, δεξιά ή αριστερά.

3. τις εικόνες με τις διάφορες κινήσεις

4. τα πλαίσια, που δείχνουν πόσες φορές (επανάληψη)  πρέπει να επαναλάβουν την κίνηση

"Ανακαλύπτοντας το αρχικό του ονόματός μας"
Mon, Oct 14, 2024 9:30 AM

 1)Σε ένα διαμορφωμένο επιδαπέδιο πλέγμα 5Χ5 υπάρχουν τα αρχικά γράμματα από τα ονόματα των παιδιών. Το κάθε παιδί γίνεται το «ρομποτάκι» και καλείται να αναγνωρίσει το αρχικό του, να τοποθετήσει τα βελάκια με τη σωστή σειρά και να εκτελέσει τη διαδρομή και να φτάσει στο αρχικό του γράμμα.

2)Αφού πρώτα έχουμε πειραματιστεί με το bee bot και έχουμε μάθει τις βασικές του λειτουργίες, στην πίστα για τη μελισσούλα-ρομπότ, τοποθετούμε τα αρχικά γράμματα από τα ονόματα των παιδιών. Το κάθε παιδί σχηματίζει τον αλγόριθμο στη μελισσούλα, έτσι ώστε η bee bot να φτάσει στο αρχικό του γράμμα.

3)Στο φωτόδεντρο στη σελίδα https://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/11287 Σύνθετος προγραμματισμός ρομπότ Επιλέγουμε: επίπεδο δαπέδου την Αλφαβήτα και για χαρακτήρα τον μαθητή. Προγραμματίζουμε σε προσομοίωση του μαθητή να φτάσει στο αρχικό του ονόματός μας.

"Πάμε σχολείο;"
Mon, Oct 21, 2024 4:34 PM

"Πρόκειται για ένα παιχνίδι γνωριμίας   4Χ4 (με δυνατότητα να γίνει 3Χ4), όπου τα παιδιά παρεμβαίνουν στην κατασκευή του ζωγραφίζοντας ελεύθερα τους φίλους τους ή διαλέγοντας από τα έτοιμα τετράγωνα. Ο στόχος είναι να φτάσουν στο σχολείο παρέα με το Bee bot γνωρίζοντας καινούρια φιλαράκια (προτείνεται να δουλεύουν συνεργατικά σε δυάδες). Αν περάσουν από κάρτα με ερώτηση θα πρέπει  να απαντήσουν."