to Sunday, October 27, 2024 7:51 PM
1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Open in-person activity
Greek
1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ, 222 00, ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Στο πλαίσιο της World Space Week 2024 με θέμα: « Διάστημα και Κλιματική Αλλαγή», που δίνει έμφαση στον κρίσιμο ρόλο της εξερεύνησης του διαστήματος και της τεχνολογίας στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή, θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δραστηριότητες:
1) Σε επιτραπέζια ρομποτική πίστα τοποθετούμε εικόνες από διάφορα σημεία της Γης (εικόνες από δάση, ωκεανούς, πάγους, ατμόσφαιρα κλπ.). Τα παιδιά καλούνται να προγραμματίσουν το ρομπότ- δορυφόρο (Beebot) έτσι ώστε να περάσει από τα σημεία αυτά για να μετρήσει και να συλλέξει δεδομένα τα οποία θα τα στείλει στην Esa (τέλος).
2) Τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν σε φύλλο εργασίας τα κουτάκια (pixels) σύμφωνα με τον αριθμητικό/χρωματικό κώδικα που τους δίνεται (κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε ένα χρώμα) και να αποκαλύψουν τη μυστική εικόνα (Pixel Art).
As part of World Space Week 2024 with the theme: "Space and Climate Change", which emphasizes the critical role of space exploration and technology in understanding and addressing the challenges posed by climate change, the following activities will be implemented:
1) On a tabletop robotic track we will place images of different parts of the Earth (images of forests, oceans, ice, atmosphere, etc.). The children are asked to program the satellite robot (Beebot) to pass by these points to measure and collect data which will be sent to Esa (end).
2) Children are asked to draw on a worksheet the boxes (pixels) according to the numerical/colour code given (each number corresponds to a colour) and reveal the secret picture (Pixel Art).
-
Pre-primary education
-
Basic programming concepts
Robotics
Unplugged activities
Playful coding activities
Art and creativity
Longitude: 22.955558
Latitude: 39.074696
Geoposition: 39.07469623,22.95555794
Nearby upcoming activities:

Ταξίδι στο Διάστημα
Σε ένα μεγάλο χαρτόνι χωρισμένο σε τετράγωνα τα παιδιά ζωγραφίζουν το διάστημα και κολλούν τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Με ψηφιακό λογισμικό φτιάχνουμε έναν τροχό που περιλαμβάνει όλους τους πλανήτες. Κάθε παιδί είναι αστροναύτης, γυρίζει τον τροχό δυο φορές και σχεδιάζει ΄σε χαρτί το διαστημικό ταξίδι του από τον πρώτο πλανήτη που έφερε ο τροχός στον δεύτερο πλανήτη. Δεν επιτρέπεται να περάσουν από τετράγωνο που έχει άλλον πλανήτη. Προγραμματίζουν τη μελισσούλα Bee-Bot με βάση το σχέδιό τους και το ταξίδι ξεκινάει!
.jpg)
From Smurf to Smurf!
Each school will draw a Smurf and prepare a card for the robot with a mission in the form of a riddle, which will lead to another Smurf, e.g. Find a Smurf with blonde hair or glasses or who loves sweets etc.
Children will program the bee while avoiding Dracomel and his cat to reach the Smurf village safely.

CodeGreen: Ρομποτικές Περιπέτειες για Μικρούς Ενεργούς Πολίτες
«Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες , στη συγκεκριμένη περίπτωση με την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς αυτοκίνητο, που καθιερώθηκε ο εορτασμός της την 22η Σεπτεμβρίου.
Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας κωδικοποιημένες οδηγίες σε πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιχνιώδες μαθησιακό περιβάλλον.
Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης με ή χωρίς τεχνολογικό εξοπλισμό, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο (Νηπιαγωγείο και πρώτες τάξεις του Δημοτικού).
Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.»