to Friday, October 20, 2023 1:30 PM
17st Experimental Primary School of Xanthi
Open in-person activity
Greek
Ιερολοχιτών 4, 67100, Ξάνθη
Η τέχνη εικονοστοιχείων, ή αλλιώς γνωστή ως "pixel art," αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μορφή τέχνης που επικεντρώνεται στη χρήση μικρών "pixel" ή εικονοστοιχείων για τη δημιουργία εικόνων. Η τέχνη αυτή αναδείχθηκε ως μια ψηφιακή τεχνική και έγινε δημοφιλής κυρίως κατά τη δεκαετία του 1980, και ξαναέγινε δημοφιλής στις μέρες μας. Αυτή η τέχνη αξιοποιεί τον περιορισμένο αριθμό των pixels για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες.
Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα είναι σημαντική για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της τεχνολογίας και της ψηφιακής τέχνης. Είναι μια δεξιότητα που μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να κατανοήσουν την ψηφιοποίηση εικόνων και να εξοικειωθούν με τη γλώσσα της προγραμματισμού. Είναι επίσης χρήσιμη για την ανάπτυξη ικανοτήτων προβληματισμού και λύσης προβλημάτων.
Είναι μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία που μπορεί να εμπνεύσει τους μαθητές να εξερευνήσουν τη δημιουργική πλευρά της τεχνολογίας και να ανακαλύψουν τον κόσμο της προγραμματισμού και της ψηφιακής τέχνης.
-
Primary school
-
Basic programming concepts
Nearby upcoming activities:
waterfall
A code about water voyage
Η δική μας ανθοδέσμη
Οι μαθητές σε ομάδες ή ατομικά, με βάση τον πίνακα "ΤΑ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ" του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ δημιουργούν με κώδικα τη/τις δική-ές τους ανθοδέσμη-ες.
Αρχικά παρατηρούν τον πίνακα και τον αναλύουν για τις τεχνικές, υλικά, τεχνοτροπίες που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος.
Έπειτα συζητούν και ξεχωρίζουν τα μέρη των ηλιοτρόπιων (σπόροι, πέταλα, βλαστός/μίσχος, φύλλα). Ο/η εκπαιδευτικός δείχνει και τις αντίστοιχες καρτέλες (υπάρχουν στο padlet/υλικά).
Αποφασίζουν ανά ομάδα ή ατομικά ποια λουλούδια θα δημιουργήσουν στο δικό τους βάζο και με ποια υλικά. Για παράδειγμα παπαρούνες ή μαργαρίτες ή τουλίπες κα. κατασκευάζοντάς τα ή με χαρτόνι ή με υλικά της φύσης ή ανακυκλώσιμα υλικά ή lego κα.
Κάθε ομάδα ή μαθητής τοποθετεί τις καρτέλες για τον κώδικα που θέλει να χρησιμοποιήσει ώστε να συνθέσει τη/τις δική-ές τους ανθοδέσμη-ες. Έχοντας μπροστά του ένα βάζο είτε με χαρτόνι είτε ζωγραφισμένο είτε με όποιο άλλο υλικό που επιθυμεί δημιουργεί τον κώδικα με τις καρτέλες. Για παράδειγμα:
ΜΙΣΧΟΣ - ΜΙΣΧΟΣ - ΜΙΣΧΟΣ - ΣΠΟΡΟΙ - ΣΠΟΡΟΙ - ΣΠΟΡΟΙ - ΠΕΤΑΛΑ - ΠΕΤΑΛΑ - ΠΕΤΑΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ.
Αφού έχει φτιάξει τον κώδικα που επιθυμεί τοποθετεί τα υλικά και το είδος του λουλουδιού που έχει αποφασίσει να συνθέσει μέσα στο βάζο. Αν έβαλε, όπως παραπάνω 3 φορές το μίσχο θα ζωγραφίσει/τοποθετήσει τρεις μίσχους στο βάζο, έπειτα τρεις κύκλους σπόρων κ.ο.κ.
Τέλος, οι πίνακες που δημιουργήθηκαν παρουσιάζονται σε έκθεση είτε στον χώρο του σχολείου είτε εκτός στη σχολική κοινότητα.
Κάνουμε τα ζώα χαρούμενα!(Make animals happy)
Συζητάμε με τα παιδιά τι χρειάζονται τα ζώα για να είναι χαρούμενα. Τα παιδιά αποτυπώνουν στο χαρτί τις σκέψεις τους, και οδηγούν το Beebot στις κατάλληλες ζωγραφιές για να βοηθήσουν τα ζώα να γίνουν χαρούμενα!