to Sunday, October 22, 2023 10:00 AM
13ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης
Open in-person activity
Greek
Αλικαρνασσού, 671 31, Ξάνθη
Η υπολογιστική ικανότητα και ο προγραμματισμός είναι σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να διδάσκονται στα παιδιά στη σημερινή εποχή. Ο ψηφιακός κόσμος και η τεχνολογία έχουν ενσωματωθεί σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, και η κατανόηση του πώς λειτουργούν οι υπολογιστές και ο προγραμματισμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τα παιδιά.
Επιπλέον, ο προγραμματισμός μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν πιο αυτοπεποιθητικά στην αντιμετώπιση τεχνολογικών προκλήσεων και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν σε μελλοντικές επαγγελματικές προοπτικές. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εξερευνούν τον κόσμο του προγραμματισμού και να τους προσφέρουμε τα εργαλεία για να το πράττουν.
Ο προγραμματισμός δεν είναι μόνο μια δεξιότητα που σχετίζεται με την τεχνολογία, αλλά επίσης αναπτύσσει την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, την επίλυση προβλημάτων και τη συνεργασία. Η εφαρμογή Run Marco φαίνεται ότι αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για την εισαγωγή των παιδιών στον κόσμο του προγραμματισμού. Ο προγραμματισμός μπορεί να είναι διασκεδαστικός και εκπαιδευτικός τρόπος για τα παιδιά να μάθουν να σκέφτονται λογικά, να αναγνωρίζουν προτεραιότητες και να επιλύουν προβλήματα. Εφαρμογές όπως η Run Marco παρέχουν παιχνίδια και δραστηριότητες που βασίζονται στον προγραμματισμό και βοηθούν τα παιδιά να εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές του προγραμματισμού όπως η σειρά, οι επαναλήψεις και οι συνθήκες.
-
Primary school
-
Basic programming concepts
Nearby upcoming activities:
"Κόκκινο γαρύφαλλο...στο Πολυτεχνείο!!!"
Ένα κόκκινο γαρύφαλλο που επιθυμεί να αποθέσει ένα φόρο τιμής στο γνωστό μνημείο του Πολυτεχνείου, στη διάσημη κεφαλή του γλύπτη Μέμου Μακρή. Οι δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν αφορούν: α) αποκωδικοποίηση εικονοστοιχείων (pixel art #Πολυτεχνείο και #γαρύφαλλο), β) αποκωδικοποίηση συμβολικής αλφαβήτας και πρόκειται για δραστηριότητα unplugged, σε φύλλο εργασίας που συνδυάζει παρατηρικότητα, αντίληψη και εξάσκηση οπτικοποίησης, γ) δημιουργία κώδικα της λέξης ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ με τη βοήθεια της αλφαβήτας του κώδικα: δραστηριότητα unplugged όπου τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το δυαδικό σύστημα αρίθμησης, δ) για την ολοένα αυξανόμενη καλλιέργεια του χωρικού συλλογισμού των παιδιών η χρήση του προγραμματισμού του ρομπότ bee bot στο πλέγμα θα αξιοποιηθεί με τη συμβολή καρτελών σχετικών με το γεγονός του Πολυτεχνείου και στόχος είναι να φτάσει στο σήμερα για να αφήσει ένα γαρύφαλλο στο γνωστό μνημείο αφού περάσει από κάθε καρτέλα με τη σωστή χρονική σειρά όπως έγιναν τότε τα γεγονότα, καρτέλες που απεικονίζουν τοίχο θα δημιουργούν εμπόδια στη διέλευση του bee bot για αυξανόμενο επίπεδο δυσκολίας, ε) "1974" η δημοκρατία επιστρέφει μετά τα γεγονότα και εμείς δημιουργούμε τον κάθε αριθμό με τη συμβολή του οικοδομικού υλικού και τωνlego, ζ) "Polytechnic όπως Πολυτεχνείο" - γνωριμία με το αγγλικό αλφάβητο και το bee bot online emulator μας βοηθάει στην επαφή αυτή, η) η εκπληκτική ταινία "12410+1 τριαντάφυλλα" όπου μέσα από τα μάτια μιας γάτας "περνά" η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας αποτελεί κίνητρο να έρθουμε σε επαφή με το scratch όπου τα παιδιά θα προσπαθήσουν να προγραμματίσουν τη δική τους ιστορία με την ηρωίδα γατούλα της ταινίας και ο κωδικός αυτού του διαδραστικού παιχνιδιού θα περιλαμβάνει φόντο, κίνηση, ήχο, γεγονότα κλπ..
Το υλικό θα περιληφθεί στο σχετικό padlet @https://padlet.com/taniafai38/padlet-yr6quo47f3939ztd όπου θα αναρτηθούν οι δράσεις όσων επιθυμούν να λάβουν μέρος στη συμμαχία αυτή.
"Κόκκινο γαρύφαλλο...στο Πολυτεχνείο!!!"
Ένα κόκκινο γαρύφαλλο που επιθυμεί να αποθέσει ένα φόρο τιμής στο γνωστό μνημείο του Πολυτεχνείου, στη διάσημη κεφαλή του γλύπτη Μέμου Μακρή.
Οι δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν αφορούν: α) αποκωδικοποίηση εικονοστοιχείων (pixel art #Πολυτεχνείο και #γαρύφαλλο), β) αποκωδικοποίηση συμβολικής αλφαβήτας και πρόκειται για δραστηριότητα unplugged, σε φύλλο εργασίας που συνδυάζει παρατηρικότητα, αντίληψη και εξάσκηση οπτικοποίησης, γ) δημιουργία κώδικα της λέξης ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ με τη βοήθεια της αλφαβήτας του κώδικα: δραστηριότητα unplugged όπου τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το δυαδικό σύστημα αρίθμησης, δ) για την ολοένα αυξανόμενη καλλιέργεια του χωρικού συλλογισμού των παιδιών η χρήση του προγραμματισμού του ρομπότ bee bot στο πλέγμα θα αξιοποιηθεί με τη συμβολή καρτελών σχετικών με το γεγονός του Πολυτεχνείου και στόχος είναι να φτάσει στο σήμερα για να αφήσει ένα γαρύφαλλο στο γνωστό μνημείο αφού περάσει από κάθε καρτέλα με τη σωστή χρονική σειρά όπως έγιναν τότε τα γεγονότα, καρτέλες που απεικονίζουν τοίχο θα δημιουργούν εμπόδια στη διέλευση του bee bot για αυξανόμενο επίπεδο δυσκολίας, ε) "1974" η δημοκρατία επιστρέφει μετά τα γεγονότα και εμείς δημιουργούμε τον κάθε αριθμό με τη συμβολή του οικοδομικού υλικού και των lego, ζ) "Polytechnic όπως Πολυτεχνείο" - γνωριμία με το αγγλικό αλφάβητο και το bee bot online emulator μας βοηθάει στην επαφή αυτή, η) η εκπληκτική ταινία "12410+1 τριαντάφυλλα" όπου μέσα από τα μάτια μιας γάτας "περνά" η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας αποτελεί κίνητρο να έρθουμε σε επαφή με το scratch όπου τα παιδιά θα προσπαθήσουν να προγραμματίσουν τη δική τους ιστορία με την ηρωίδα γατούλα της ταινίας και ο κωδικός αυτού του διαδραστικού παιχνιδιού θα περιλαμβάνει φόντο, κίνηση, ήχο, γεγονότα κλπ..
Το υλικό θα περιληφθεί στο σχετικό padlet @https://padlet.com/taniafai38/padlet-yr6quo47f3939ztd όπου θα αναρτηθούν οι δράσεις όσων επιθυμούν να λάβουν μέρος στη συμμαχία αυτή.
Cody versus Roby
Ο προγραμματισμός είναι ο ταχύτερος τρόπος να υλοποιήσουμε τις ιδέες μας και ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αναπτύξουμε τις ικανότητες μας σε θέματα υπολογιστικής σκέψης. Ωστόσο, η τεχνολογία δεν είναι απολύτως απαραίτητη για την ανάπτυξη της υπολογιστικής σκέψης. Αντιθέτως, οι δικές μας δεξιότητες υπολογιστικής σκέψης είναι ουσιαστικής σημασίας προκειμένου να λειτουργήσει η τεχνολογία.
Ο βασικός σκοπός των δραστηριοτήτων χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο είναι να υποβαθμιστούν οι φραγμοί πρόσβασης, ώστε ο προγραμματισμός να εισέλθει σε κάθε σχολείο, ανεξαρτήτως από τη διαθέσιμη χρηματοδότηση κι εξοπλισμό. Οι δραστηριότητες προγραμματισμού χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο αποκαλύπτουν πλευρές της υπολογιστικής λογικής του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει.
Το παιχνίδι αυτό εισάγει μια δραστηριότητα προγραμματισμού χωρίς χρήση υπολογιστή, στο πλαίσιο της οποίας οι μαθητές του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ. Ξάνθης συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμού/συνεργασίας που τους εξοικειώνει με τις βασικές αρχές του προγραμματισμού, ενώ παράλληλα ελέγχονται οι θεματικές τους ικανότητες.
Προετοιμασία μαθήματος:
1. Κατεβάστε από το διαδίκτυο και εκτυπώστε το κιτ από το διαδίκτυο και εκτυπώστε το κιτ CodyRoby
2. Χρησιμοποιήστε χαρτοταινία για να σημαδέψετε ένα πλέγμα 5x5 στο δάπεδο
3. Χωρίστε την τάξη σε τρεις ομάδες: ομάδα Α, ομάδα Β και οι συντονιστές του παιχνιδιού.
4. Προετοιμάστε ερωτήσεις σχετικά με ένα ή περισσότερα θέματα με τους συντονιστές του παιχνιδιού και γράψτε μία ερώτηση σε κάθε κάρτα, μόνο στη μία όψη
Τρόπος και κανόνες παιχνιδιού
Στην αρχή, στα περισσότερα τετράγωνα του πλέγματος (αν όχι σε όλα) υπάρχει είτε ο στόχος ή είτε μία ερώτηση. Οι δύο μαθητές που εκπροσωπούν τις ομάδες στο ταμπλό ξεκινούν είτε από την ίδια θέση είτε από δύο θέσεις που απέχουν ίση απόσταση από τον στόχο.
Οι 40 κάρτες Cody ανακατεύονται και τοποθετούνται σε στοίβα στο τραπέζι με την εμπρόσθια όψη προς τα κάτω.
Σε κάθε γύρο, μια ομάδα παίρνει τρεις κάρτες από το επάνω μέρος της στοίβας, χωρίς να τις δείξει στην αντίπαλη ομάδα. Εάν είναι δυνατό (δηλ. εάν υπάρχει μια κίνηση που δεν οδηγεί το ρομπότ έξω από το ταμπλό), πρέπει να χρησιμοποιούνται και οι τρεις κάρτες για να μετακινηθεί είτε το ρομπότ είτε ο στόχος.
Νικήτρια είναι η ομάδα που οδηγεί το πιόνι της στον στόχο (ή τον στόχο στο πιόνι).
Όποτε το ρομπότ σταματά σε τετράγωνο που περιέχει ερώτηση, οι συντονιστές του παιχνιδιού διαβάζουν δυνατά την ερώτηση προκειμένου και οι δύο ομάδες να δώσουν απαντήσεις. Η ομάδα που δίνει πρώτη τη σωστή απάντηση παίρνει τον έλεγχο του παιχνιδιού για τον επόμενο γύρο. Όταν το ρομπότ σταματά σε άδεια τετράγωνα (χωρίς ερωτήσεις), οι δύο ομάδες εναλλάσσουν τις κινήσεις τους.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
• CodyRoby: Δωρεάν κιτ για δραστηριότητες προγραμματισμού χωρίς υπολογιστή, τα οποία περιλαμβάνουν: 40 κάρτες Cody, 8 ειδικές κάρτες, 5 πιόνια Roby, ένα ταμπλό 5x5 και μια μη διπλωμένη θήκη για κάρτες. http://codemooc.org/codyroby/en/
Βίντεο μιας παρτίδας του παιχνιδιού ικανοτήτων Cody στο διαδίκτυο: https://www.youtube.com/watch?v=MzqTXxefuyg
Video tutorials