to Tuesday, October 31, 2023 12:30 PM
2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΓΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Open in-person activity
Greek
Πλατεια Αδελφών Εμμανουήλ , Ντολτσολ 52100 Καστορια
Η 13η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως διεθνής ημέρα μείωσης των φυσικών καταστροφών και μιας και το τελευταίο διάστημα τόσο η χώρα όσο και άλλες χώρες πλήττονται περισσότερο από τις φυσικές καταστροφές είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής είτε από ανθρώπινους παράγοντες, σκεφτήκαμε, εφόσον συμμετέχουμε και στο eTwinning έργο «STAYSAFE» να δημιουργήσουμε μια δραστηριότητα κώδικα και μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά να αναλάβουν δράση ως ενεργοί πολίτες και να βοηθήσουν μικρά ζωάκια, παιδιά ή οποιοσδήποτε άλλος και οτιδήποτε άλλο που κινδυνεύει.
Στη δραστηριότητα αυτή οι μικροί μαθητές θα γίνουν λοιπόν οι μικροί διασώστες, που θα αναλάβουν δράση. Η πίστα θα σχεδιαστεί στο έδαφος (στην τάξη με χαρτοταινία ή στην αυλή με κιμωλίες) και τα παιδιά, ανά δυάδες, θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Το ένα παιδί θα είναι το ρομπότ και το άλλο παιδί θα είναι ο οδηγός, που με κατάλληλες οδηγίες θα οδηγεί το ρομπότ στο στόχο. Στο πλέγμα θα τοποθετήσουμε κάρτες για το κάθε φυσικό φαινόμενο, που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ζώα κλπ. Θα τοποθετούμε κάθε φορά μόνο από ένα φυσικό φαινόμενο, πχ πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμός κι όχι όλες μαζί για να μη μπερδευτούν τα παιδιά. Δημιουργούμε ένα σενάριο και λέμε στα παιδιά οδηγούς ότι για παράδειγμα ένα πάρκο έπιασε φωτιά και ένα ζωάκι κινδυνεύει ή ένας ηλικιωμένος που κάθεται σε ένα παγκάκι ή ένα παιδάκι που παίζει. Επιλέγει μια από τις κάρτες (ή και όλες, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), που υπάρχουν και οδηγεί το παιδί ρομπότ στο στόχο, δηλαδή να βοηθήσει όποιον χρειάζεται βοήθεια.
Για να προχωρήσει μπροστά το παιδί – ρομπότ ο οδηγός θα το χτυπά ελαφρά στην πλάτη. Κάθε χτύπημα θα σημαίνει και βήμα. Για δεξιά στροφή θα χτυπάει το δεξί μπράτσο, ενώ για αριστερή στροφή το αριστερό μπράτσο. Για να κινηθεί με την όπισθεν θα χτυπάει ελαφρά το μέτωπο τόσα όσα βήματα θέλει να κάνει. Όταν φτάσει στο στόχο του αγγίζει τα δυό του χέρια σε προσοχή. (Οι κινήσεις μπορεί να διαφέρουν και τα παιδιά του κάθε σχολείου μπορεί να αποφασίσουν διαφορετικές κινήσεις για να φτάσουν στο στόχο τους.)
Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται, αφού ολοκληρωθούν όλες οι αποστολές και δε μείνει κάποια κάρτα στο κουτί και στην πίστα.
Τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν και με άλλο φυσικό φαινόμενο τοποθετώντας τις αντίστοιχες κάρτες, που θα βρείτε στο σύνδεσμο του drive ή μπορείτε να δημιουργήσετε δικές σας κάρτες.
Τα συνεργαζόμενα σχολεία θα αναρτήσουν τις δράσεις τους σε συνεργατικό βίντεο σε canva, ενώ αν θέλουν να συμμετέχουν κι άλλα σχολεία μπορούν να ανεβάσουν τις δράσεις τους στο digipad
(https://digipad.app/p/474092/0f0dc10080c7b)
-
Pre-primary education
-
Basic programming concepts
Unplugged activities
Playful coding activities
Longitude: 21.26974
Latitude: 40.51549
Geoposition: 40.51549,21.26974
Nearby upcoming activities:

Programimi në Scratch.
Do te organizohet nje konkurs midis nxenesve pasi jane realizuar disa ore mesimi mbi perdorimin e Scratch.

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΥ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ 3D ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΙΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Σκοπός της δραστηριότητας είναι η δημιουργία και παρουσίαση μιας παρέμβασης για τη μελέτη ενός στόχου αειφορίας, την εφαρμογή των σταδίων της σχεδιαστικής σκέψης, 3D σχεδίασης για την ενεργό πολιτειότητα με την προώθηση του στόχου σε γονείς, κοινότητα, στο ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας CodeWeek.

CodeGreen: Ρομποτικές Περιπέτειες για Μικρούς Ενεργούς Πολίτες
Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Νερού, Ημέρα Ανακύκλωσης).
Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιχνιώδες μαθησιακό περιβάλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης χωρίς την ανάγκη τεχνολογικού εξοπλισμού, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο).
Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.