Coding with 7 arts

Coding with 7 arts

From Monday, October 2, 2023 8:30 AM
to Tuesday, October 31, 2023 1:00 PM

1ο Νηπιαγωγείο Μακροχωρίου, Ημαθίας

Open in-person activity

anthizi@sch.gr

English

Καβάλας 1, 591 00, Μακροχώρι

Στη δραστηριότητα αυτή μέσα από το παιχνίδι θα γνωρίσουμε ποιες είναι οι 7 μορφές τέχνης με τις οποίες θα ασχοληθούμε στο eTwinning πρόγραμμά μας:  The Art Voice of Culture

Σε ένα χαρτόνι κάνσον θα δημιουργήσουμε μια πίστα με τετραγωνάκια στο οποίο θα τοποθετήσουμε τις κάρτες με τις 7 μορφές τέχνης σε διάφορα σημεία.  Τα παιδιά τυχαία πατώντας το κουμπάκι από την εφαρμογή wordwall (στην οποία έχουμε δημιουργήσει ένα τροχό με τις τέχνες) θα δουν σε ποια κάρτα πρέπει να οδηγηθούν και θα σκεφτούν τι πρέπει να κάνουν και ποια βελάκια να χρησιμοποιήσουν για να φτάσουν στη σωστή κάρτα.  Από μεγαλύτερα νήπια, που ενδεχομένως έχουν εξασκηθεί με την κωδικοποίηση μπορούμε να ζητήσουμε να βρουν την πιο σύντομη διαδρομή για να φτάσουν στο στόχο.

Η πίστα μπορεί να σχεδιαστεί και στο έδαφος (στην τάξη με χαρτοταινία ή στην αυλή με κιμωλίες) και τα παιδιά, ανά δυάδες, θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Το ένα παιδί θα είναι το ρομπότ και το άλλο παιδί θα είναι ο οδηγός, που με κατάλληλες οδηγίες θα οδηγεί το ρομπότ στο στόχο. (Για να ολοκληρωθεί η δραστηριότητα αυτή θα εκτυπωθούν κάρτες με τις μορφές τέχνης και τα βελάκια σε μεγαλύτερο μέγεθος. )

Για να προχωρήσει μπροστά το παιδί – ρομπότ ο οδηγός θα το χτυπά ελαφρά στην πλάτη. Κάθε χτύπημα θα σημαίνει και βήμα. Για δεξιά στροφή θα χτυπάει το δεξί μπράτσο, ενώ για αριστερή στροφή το αριστερό μπράτσο. Για να κινηθεί με την όπισθεν θα χτυπάει ελαφρά το μέτωπο τόσα όσα βήματα θέλει να κάνει. Όταν φτάσει στο στόχο του αγγίζει τα δυό του χέρια σε προσοχή. (Οι κινήσεις μπορεί να διαφέρουν και τα παιδιά του κάθε σχολείου μπορεί να αποφασίσουν διαφορετικές κινήσεις για να φτάσουν στο στόχο τους.)

Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται, αφού ολοκληρωθούν όλες οι αποστολές.

Τα συνεργαζόμενα σχολεία θα αναρτήσουν τις δράσεις τους σε συνεργατική παρουσίαση σε genially. Ο σύνδεσμος επεξεργασίας θα κοινοποιηθεί στα συνεργαζόμενα μέλη.

____________________________________________________________

In this activity through the game we will get to know which are the 7 forms of art that we will deal with in our eTwinning program: The Art Voice of Culture

On a cardboard we will create a track with squares on which we will place the cards with the 7 art forms in different places. Children randomly pressing the button from the wordwall app (in which we have created an arts wheel) will see which card they need to be guided to and think about what they need to do and which arrows to use to get to the correct card. Older toddlers, who may have practiced coding, can be asked to find the shortest path to the goal.

The track can also be drawn on the ground (in the classroom with tape or in the yard with chalks) and the children, in pairs, will try to complete their mission. One child will be the robot and the other child will be the guide, who with appropriate instructions will guide the robot to the goal. (To complete this activity cards with the art forms and darts will be printed in a larger size. )

In order for the child-robot to move forward, the driver will tap it lightly on the back. Every hit will also mean a step. For a right turn, the right arm will hit, while for a left turn, the left arm. To move in reverse, he will tap the forehead as many steps as he wants to take. When he reaches his goal he touches both hands in attention. (Moves may vary and children in each school may decide on different moves to reach their goal.)

The activity is completed after all missions have been completed.

Collaborating schools will post their actions in a collaborative presentation on genially. Editing link will be shared with affiliate members.

    Pre-primary education
    Basic programming concepts Unplugged activities Playful coding activities

Longitude: 22.258549
Latitude: 40.555148
Geoposition: 40.555148395636,22.258548817153

Nearby upcoming activities:

The bee loves yellow flowers.
Thu, May 1, 2025 8:00 AM

Το Μάιο με το έργο μας: Colourful Preschool Time θα ασχοληθούμε με το κίτρινο χρώμα και την ημέρα της μέλισσας. 

Θα ετοιμάσουμε μια πίστα με πολλά λουλούδια και η μελισσούλα μας (beebot) θα ρουφά το νέκταρ μόνο από τα κίτρινα λουλούδια. Στα παιδιά θα δοθεί και φύλλο εργασίας με δύο ή περισσότερα λουλούδια,  ένα από τα οποία θα είναι κίτρινο. Τα φύλλα εργασίας θα είναι διαφορετικά για κάθε παιδί, ανάλογα με την ηλικία του και την εξοικείωσή του με αλγορίθμους. 

Εναλλακτικά, μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά κάρτες με βελάκια - κώδικες και να ζητηθεί από αυτά να πουν αν ο κώδικας είναι σωστός ή όχι. 

From Smurf to Smurf!
Mon, Jun 2, 2025 8:00 AM

Τον Ιούνιο στο έργο μας Colourful Preschool Time θα ασχοληθούμε με την ημέρα των αγαπημένων μας Στρούμφ. 

Τίτλος δραστηριότητας: Από στρουμφάκι σε στρουμφάκι!

Κάθε σχολείο θα ζωγραφίσει ένα στρουμφάκι και θα ετοιμάσει μια κάρτα για το ρομποτάκι με μια αποστολή σε μορφή αινίγματος, που θα οδηγεί σε άλλο στρουμφάκι, πχ Βρες ένα στρουμφάκι με ξανθά μαλλιά ή με γυαλιά ή που λατρεύει τα γλυκά κλπ

Τα παιδιά θα προγραμματίσουν τη μελισσούλα αποφεύγοντας το Δρακουμέλ και τη γάτα του για να φτάσουν με ασφάλεια στο στρουμφοχωριό.

CodeGreen: Ρομποτικές Περιπέτειες για Μικρούς Ενεργούς Πολίτες
Mon, May 5, 2025 8:15 AM

Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Νερού, Ημέρα Ανακύκλωσης).

Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιχνιώδες μαθησιακό περιβάλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης χωρίς την ανάγκη τεχνολογικού εξοπλισμού, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο).

Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.

Ειδικότερα, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου διαβάζουμε το βιβλίο "Χαριστική Βιβλιοθήκη" του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Επιλέγουμε ήρωες που σχετίζονται με προβλήματα αειφόρου ανάπτυξης και τους ΣΒΑ:

  • 2Μηδενική πείνα (το σάντουιτς ρομπότ)
  • 4Ποιοτική εκπαίδευση (το θρανίο τραμπάλα)
  • 10Λιγότερες ανισότητες (ο ακροβάτης με το ξύλινο πόδι)
  • 11Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες (ο εξωγήινος)
  • 15Ζωή στη στεριά (ο αρκούδος)
  • 17Συνεργασία για τους στόχους

Κάθε ήρωας ψάχνει μια λύση!

Χρησιμοποιώντας σχετικό φωτογραφικό υλικό, συζητάμε στην ολομέλεια και συνδέουμε προβλήματα με πιθανές λύσεις (πχ ο ακροβάτης συνδέεται με το πρόβλημα της προσβασιμότητας και του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία. Πιθανή λύση ο σεβασμός του ΚΟΚ από όλους μας).

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, κάθε ομάδα επιλέγει ένα ήρωα. Στο χαλάκι-πλέγμα (5x4) του BeeBot, τοποθετούμε σε τυχαία θέση τις εικόνες (ή τις ζωγραφιές) των ηρώων. Δεξιά από το πλέγμα τοποθετούμε τις καρτέλες-πρόβλημα και αριστερά τις καρτέλες-λύση. (Τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν τις δικές τους καρτέλες, σε ομάδες, είτε με ζωγραφική είτε με κάποια εφαρμογή πχ Tuxpaint. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε το υπάρχον φωτογραφικό υλικό).

Η πρώτη ομάδα προγραμματίζει το BeeBot και το οδηγεί στον ήρωά της. Παίρνει την εικόνα του ήρωα, επιλέγει την καρτέλα - πρόβλημα που σχετίζεται με αυτόν και την αντίστοιχη καρτέλα - λύση. Η ομάδα παρουσιάζει στην ολομέλεια, τον ήρωα, το πρόβλημα και τη λύση. Ακολουθεί η επόμενη ομάδα, με τη επόμενη διαδρομή και τον ανάλογο προγραμματισμό. 

Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται όταν έχουμε οδηγήσει το  BeeBot σε όλους τους ήρωες και έχουν γίνει οι σχετικοί συσχετισμοί.