to Wednesday, May 31, 2023 4:00 PM
17ο Νηπιαγωγείο Βέροιας
Open in-person activity
Greek
Αριστοφάνους 10, 591 31, Βέροια
Οι μαθητές, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα etwinning "My country national bird" παρουσιάζουν το εθνικό πουλί της δικής τους χώρας. Το κάθε σχολείο ετοιμάζει μια εικόνα (ζωγραφιά παιδιών ή κατασκευή) και ηχογραφούν τη φωνή των παιδιών, που λένε πχ ότι είμαι κουκουβάγια και είμαι το εθνικό πουλί της Ελλάδας. Στη συνέχεια ανεβάζουν το βίντεο στο YouTube και δημιουργούν ένα Qr code. Τα Qr code συγκεντρώνονται σε ένα ψηφιακό πίνακα, που θα κοινοποιηθεί στα μέλη του έργου.
Στη συνέχεια το κάθε σχολείο εκτυπώνει τα Qr code και τα τοποθετεί στη μακέτα του ρομπότ, που διαθέτει. Τα παιδιά προγραμματίζουν το ρομπότ ή ακολουθούν τις κάρτες με τις κινήσεις και, όταν φτάνουν στο qr code, σκανάρουν με το τάμπλετ, βλέπουν και ακούν τους φίλους τους από το etwinning και μαθαίνουν για όλα τα εθνικά πουλιά των συνεργαζόμενων σχολείων.
Η νηπιαγωγός βγάζει βίντεο από τη δραστηριότητα και το ανεβάζει σε συνεργατικό βίντεο σε canva, στο οποίο θα φαίνεται η αλληλεπίδραση και οι αντιδράεις των μαθητών, βλέποντας τους μαγικούς κώδικες, σκανάροντας τα qr code. Ο σύνδεσμος επεξεργασίας κοινοποιείται στα μέλη του έργου.
Επιπλέον δίνεται φύλλο εργασίας στα παιδιά για να προσθέσουν βελάκια ζητώντας τους να μετακινηθούν από την αρχή προς το δικό τους εθνικό πουλί.
Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να αναπτυχθεί η λογικομαθηματική σκέψη των μικρών μαθητών, να παρουσιάζουν το εθνικό τους πουλί και να αξιοποιούν τις κινητές συσκευές.
-
Pre-primary education
Primary school
-
Basic programming concepts
Mobile app development
Robotics
Art and creativity
Longitude: 22.20066
Latitude: 40.52843
Geoposition: 40.52842998436114,22.200660036038926
Nearby upcoming activities:

CodeGreen: Ρομποτικές Περιπέτειες για Μικρούς Ενεργούς Πολίτες
Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Νερού, Ημέρα Ανακύκλωσης).
Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιχνιώδες μαθησιακό περιβάλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης χωρίς την ανάγκη τεχνολογικού εξοπλισμού, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο).
Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.
Ειδικότερα, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου διαβάζουμε το βιβλίο "Χαριστική Βιβλιοθήκη" του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Επιλέγουμε ήρωες που σχετίζονται με προβλήματα αειφόρου ανάπτυξης και τους ΣΒΑ:
- 2 Μηδενική πείνα (το σάντουιτς ρομπότ)
- 4 Ποιοτική εκπαίδευση (το θρανίο τραμπάλα)
- 10 Λιγότερες ανισότητες (ο ακροβάτης με το ξύλινο πόδι)
- 11 Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες (ο εξωγήινος)
- 15 Ζωή στη στεριά (ο αρκούδος)
- 17 Συνεργασία για τους στόχους
Κάθε ήρωας ψάχνει μια λύση!
Χρησιμοποιώντας σχετικό φωτογραφικό υλικό, συζητάμε στην ολομέλεια και συνδέουμε προβλήματα με πιθανές λύσεις (πχ ο ακροβάτης συνδέεται με το πρόβλημα της προσβασιμότητας και του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία. Πιθανή λύση ο σεβασμός του ΚΟΚ από όλους μας).
Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, κάθε ομάδα επιλέγει ένα ήρωα. Στο χαλάκι-πλέγμα (5x4) του BeeBot, τοποθετούμε σε τυχαία θέση τις εικόνες (ή τις ζωγραφιές) των ηρώων. Δεξιά από το πλέγμα τοποθετούμε τις καρτέλες-πρόβλημα και αριστερά τις καρτέλες-λύση. (Τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν τις δικές τους καρτέλες, σε ομάδες, είτε με ζωγραφική είτε με κάποια εφαρμογή πχ Tuxpaint. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε το υπάρχον φωτογραφικό υλικό).
Η πρώτη ομάδα προγραμματίζει το BeeBot και το οδηγεί στον ήρωά της. Παίρνει την εικόνα του ήρωα, επιλέγει την καρτέλα - πρόβλημα που σχετίζεται με αυτόν και την αντίστοιχη καρτέλα - λύση. Η ομάδα παρουσιάζει στην ολομέλεια, τον ήρωα, το πρόβλημα και τη λύση. Ακολουθεί η επόμενη ομάδα, με τη επόμενη διαδρομή και τον ανάλογο προγραμματισμό.
Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται όταν έχουμε οδηγήσει το BeeBot σε όλους τους ήρωες και έχουν γίνει οι σχετικοί συσχετισμοί.

Ένα μήνυμα για το καθαρό νερό!
Οι μαθητές/τριες δημιουργούν ένα σύντομο μήνυμα, έως τέσσερις λέξεις, για το ΣΒΑ 6 «Καθαρό νερό και αποχέτευση», στα πλαίσια του Προγράμματος Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη».
Με τη βοήθεια του 3D σχεδιασμού στο Tinkercad, σχεδιάζουν το δικό τους μαγνητάκι για το ψυγείο με το μήνυμά τους! Μπορούν να προσθέσουν ένα έτοιμο αντικείμενο όπως μία σταγόνα, μία καρδιά, ένα δέντρο ή ότι άλλο νομίζουν ότι σχετίζεται με το θέμα τους. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το νερό, την πηγή ζωής του πλανήτη Γη!

The bee loves yellow flowers.
Το Μάιο με το έργο μας: Colourful Preschool Time θα ασχοληθούμε με το κίτρινο χρώμα και την ημέρα της μέλισσας.
Θα ετοιμάσουμε μια πίστα με πολλά λουλούδια και η μελισσούλα μας (beebot) θα ρουφά το νέκταρ μόνο από τα κίτρινα λουλούδια. Στα παιδιά θα δοθεί και φύλλο εργασίας με δύο ή περισσότερα λουλούδια, ένα από τα οποία θα είναι κίτρινο. Τα φύλλα εργασίας θα είναι διαφορετικά για κάθε παιδί, ανάλογα με την ηλικία του και την εξοικείωσή του με αλγορίθμους.
Εναλλακτικά, μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά κάρτες με βελάκια - κώδικες και να ζητηθεί από αυτά να πουν αν ο κώδικας είναι σωστός ή όχι.