«Διδακτική αξιοποίηση του παραδοσιακού τραγουδιού: Ντίλι, ντίλι το καντήλι»

From Wednesday, October 26, 2022 12:00 AM
to Friday, November 10, 2023 12:00 AM

1ο Νηπιαγωγείο Ν.Αγχιάλου Μαγνησίας

Open in-person activity

nancykarella@gmail.com

Greek

Βενιζέλου Ελευθερίου, 374 00, Νέα Αγχίαλος

Στο πλαίσιο του εορτασμού της εβδομάδας προγραμματισμού  (8-23 Οκτωβρίου 2022) CodeWeek που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, συμμετείχε και το σχολείο μας με τη διδακτική αξιοποίηση του παραδοσιακού τραγουδιού «Ντίλι, ντίλι το καντήλι» που έχει επαναλαμβανόμενα ρυθμικά μοτίβα και την έννοια της ακολουθίας και της σειροθέτησης.  Τα παιδιά τραγουδούν το τραγούδι, ζωγραφίζουνν τους ήρωες της ιστορίας, τους κάνουν  κούκλες κουκλοθεάτρου και παίζουν. Σε δεύτερη φάση  σκανάρουν  τις ζωγραφιές τους  και τις χρησιμοποιούν  σε όλες τις δραστηριότητες επέκτασης του τραγουδιού αναφορικά με την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση εντολών.

Παίζουμε  στο learning apps ένα παιχνίδι σειροθέτησης με τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Βάζουν  σε σειρά τους ήρωες της ιστορίας από το 1 ως το 10.

Οι ήρωες της ιστορίας, ο ποντικός, η γάτα, ο κυνηγός, γίνονται pixels και μας προσκαλούν να τους αναγνωρίσουμε (κωδικοποίηση) και να τους αντιγράψουμε στο λευκό grid (αποκωδικοποίηση). 

Επίσης, σε φύλλο εργασίας με διαβαθμισμένη δυσκολία 2 βημάτων τα παιδιά καλούνται  να κάνουν μια δραστηριότητα ακολουθίας (sequencing) και πρώτα να κολλήσουν τα σωστά βέλη στη διαδρομή για να φτάσει η κόρη στον κυνηγό και μετά να κυκλώσουν τη σωστή διαδρομή με βέλη (2 εναλλακτικές) 8 βημάτων.

Σε επόμενο επίπεδο, οι ήρωες και τα βέλη της διαδρομής τυπώνονται και πλαστικοποιούνται σε μεγαλύτερο μέγεθος και τοποθετούνται  στην πίστα της Beebot.  Τα παιδιά αναφέρουν  τα βήματα στην αρχή, βάζοντας τα βελάκια και στο τέλος προγραμματίζουν  την Beebot και ολοκληρώνουν τη διαδρομή από την κόρη ως τον κυνηγό. 

    Pre-primary education
    Unplugged activities

Nearby upcoming activities:

"Βραχιόλια φιλίας (Friendship bracelets)"
Thu, Oct 12, 2023 9:00 AM

Οι μαθητές/τριες αξιοποιώντας έννοιες της κωδικοποίησης (αλγόριθμους, ακολουθία, επανάληψη, επέκταση) δημιουργούν "Βραχιόλια Φιλίας" από χάντρες 3 διαφορετικών χρωμάτων και τα χαρίζουν σε κάποιον/κάποια φίλο/η.

Ζητείται από τους/τις μαθητές/τριες να ζωγραφίσουν σε ένα φύλλο χαρτιού τον κώδικα που θα χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν το δικό τους βραχιόλι. Τους δίνεται η οδηγία, να χρωματίσουν 3 χάντρες με τρία συγκεκριμένα χρώματα, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδοχή: κόκκινο, μπλε, κίτρινο, και μια 4η χάντρα με ένα, από τα 3 αυτά χρώματα που θα επιλέξουν. Θα συνεχίσουν την ακολουθία επαναλαμβάνοντας το μοτίβο που δημιουργήθηκε: κόκκινο, μπλε, κίτρινο, επιλογή ενός από τα τρία χρώματα, κόκκινο, μπλε, κίτρινο, το χρώμα επιλογής, κόκκινο, μπλε, κίτρινο, το χρώμα επιλογής, κ.ο.κ.

Στη συνέχεια, κάθε μαθητής/τρια ακολουθώντας τον παραπάνω κώδικα, έτσι όπως τον έχει αποτυπώσει στο χαρτί, δημιουργεί ένα βραχιολάκι φιλίας, χρησιμοποιώντας χρωματιστές χάντρες αντίστοιχων χρωμάτων.

Τέλος, τίθενται τα ερωτήματα, αν τα βραχιολάκια είναι όμοια ή διαφέρουν μεταξύ τους, γιατί διαφέρουν και τι συμβαίνει όταν αλλάζει το χρώμα επιλογής.

Η ανταλλαγή των βραχιολιών φιλίας μεταξύ των παιδιών ενδυναμώνει την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ τους, εμπλουτίζοντας τη δραστηριότητα του προγραμματισμού! Καλή επιτυχία!

Χρωματιστές Διαδρομές
Tue, Oct 10, 2023 3:00 PM

Τα παιδιά σε ρόλους προγραμματιστών - ρομπότ θα δημιουργήσουν και θα εκτελέσουν (σε αυτοσχέδια πίστα) τη διαδρομή ώστε να φτάσουν στο αντίστοιχο χρώμα που θα φέρει το ζάρι των χρωμάτων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμένη δράση. Πρόκειται για μια απλή δραστηριότητα που απευθύνεται κυρίως σε προνήπια και αποτελεί μια καλή αφορμή για την εισαγωγή τους σε απλές και βασικές γνώσεις προγραμματισμού με έναυσμα την επανάληψη των χρωμάτων.

Συμπεριληπτικά σχολεία
Tue, Sep 26, 2023 10:00 AM
Το σχολείο και οι σχολικές αυλές είναι από τους πρώτους δημόσιους χώρους με τους οποίους έρχεται σε επαφή ένα παιδί. Ωστόσο, στους χώρους αυτούς παρατηρούνται φαινόμενα αποκλεισμού σε άτομα με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες. Με αφετηρία στατιστικά και πληροφορίες σχετικά με τους αποκλεισμούς που δημιουργούνται στον χώρο του σχολείου για τις παραπάνω ομάδες παιδιών φτιάχνουμε από το μηδέν ένα συμπεριληπτικό σχολείο. Πως θα ήταν οι τάξεις, η αυλή, οι τουαλέτες, οι βρύσες στο προαύλιο και τα υπόλοιπα σημεία; Ποιος θα ήταν ο εξοπλισμός που θα έπρεπε να προστεθεί ώστε το σχολείο να αποτελεί ένα ασφαλές και ισότιμο πλαίσιο για όλα τα μέλη; Κατασκευάζουμε μια μακέτα του σχολείου και προσθέτουμε λεπτομέρειες που θα μετέτρεπαν το σχολείο μας σε έναν συμπεριληπτικό χώρο. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της ανοικτού κώδικα πλατφόρμας: arduino ζωντανεύουμε τα σημεία αυτά με ποικίλους φωτισμούς και μοτέρ κίνησης ώστε να είναι ευδιάκριτα για όλους, προσθέτοντας φωτεινές πινακίδες. Συγκεκριμένα, γράφουμε κώδικα, προετοιμάζουμε τη συνδεσμολογία των λαμπτήρων και των μοτέρ κίνησης σε δοκιμαστικές πλακέτες. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τη συνδεσμολογία υπό την καθοδήγηση της ομάδας μας. Το εργαστήριο, σε περίπτωση έγκρισης, θα υλοποιηθεί στο 41ο Γενικό Λύκειο το οποίο βρίσκεται στα Κάτω Πατήσια. Έχοντας επισκεφθεί το συγκεκριμένο Λύκειο, λόγω πρότερης συνεργασίας γνωρίζουμε την έλλειψη πόρων για σχεδιασμό και υλοποίηση εργαστηρίων εισαγωγής στις νέες τεχνολογίες που απαιτούν αγορά εξοπλισμού και υλικών. Ταυτόχρονα έχουμε εντοπίσει το ενδιαφέρον των μαθητών/τριων για εργαστήρια αφιερωμένα στις νέες τεχνολογίες. Σε συνέχεια προηγούμενου εργαστηρίου αφιερωμένο στις νέες τεχνολογίες που υλοποιήσαμε στο σχολείο το 2021, τρεις από τους μαθητές/τριες γράφτηκαν στη συνέχεια σε δωρεάν εργαστήρια ρομποτικής. Για τους παραπάνω λόγους επιθυμούμε να επιστρέψουμε στο συγκεκριμένο σχολείο προτείνοντας το παραπάνω εργαστήριο. Tο συγκεκριμένο εργαστήριο έχει ώς πρωταρχικό στόχο να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές.τριες να έχουν μια ουσιαστική επαφή σε πρακτικό επίπεδο με τις νέες τεχνολογίες, να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητές, να γνωρίσουν την ανοικτού κώδικα πλατφόρμας: arduino, & τον προγραμματισμό καθώς και να ενημερωθούν σχετικά με την έννοια της συμπεριληπτικότητας. Η παιδαγωγική μέθοδος της ομάδας μας βασίζεται στη βιωματική και την μη τυπική εκπαίδευση, περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ https://www.apousia.com/apousia.html