«Διδακτική αξιοποίηση του παραδοσιακού τραγουδιού: Ντίλι, ντίλι το καντήλι»

From Wednesday, October 26, 2022 12:00 AM
to Friday, November 10, 2023 12:00 AM

1ο Νηπιαγωγείο Ν.Αγχιάλου Μαγνησίας

Open in-person activity

nancykarella@gmail.com

Greek

Βενιζέλου Ελευθερίου, 374 00, Νέα Αγχίαλος

Στο πλαίσιο του εορτασμού της εβδομάδας προγραμματισμού  (8-23 Οκτωβρίου 2022) CodeWeek που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, συμμετείχε και το σχολείο μας με τη διδακτική αξιοποίηση του παραδοσιακού τραγουδιού «Ντίλι, ντίλι το καντήλι» που έχει επαναλαμβανόμενα ρυθμικά μοτίβα και την έννοια της ακολουθίας και της σειροθέτησης.  Τα παιδιά τραγουδούν το τραγούδι, ζωγραφίζουνν τους ήρωες της ιστορίας, τους κάνουν  κούκλες κουκλοθεάτρου και παίζουν. Σε δεύτερη φάση  σκανάρουν  τις ζωγραφιές τους  και τις χρησιμοποιούν  σε όλες τις δραστηριότητες επέκτασης του τραγουδιού αναφορικά με την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση εντολών.

Παίζουμε  στο learning apps ένα παιχνίδι σειροθέτησης με τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Βάζουν  σε σειρά τους ήρωες της ιστορίας από το 1 ως το 10.

Οι ήρωες της ιστορίας, ο ποντικός, η γάτα, ο κυνηγός, γίνονται pixels και μας προσκαλούν να τους αναγνωρίσουμε (κωδικοποίηση) και να τους αντιγράψουμε στο λευκό grid (αποκωδικοποίηση). 

Επίσης, σε φύλλο εργασίας με διαβαθμισμένη δυσκολία 2 βημάτων τα παιδιά καλούνται  να κάνουν μια δραστηριότητα ακολουθίας (sequencing) και πρώτα να κολλήσουν τα σωστά βέλη στη διαδρομή για να φτάσει η κόρη στον κυνηγό και μετά να κυκλώσουν τη σωστή διαδρομή με βέλη (2 εναλλακτικές) 8 βημάτων.

Σε επόμενο επίπεδο, οι ήρωες και τα βέλη της διαδρομής τυπώνονται και πλαστικοποιούνται σε μεγαλύτερο μέγεθος και τοποθετούνται  στην πίστα της Beebot.  Τα παιδιά αναφέρουν  τα βήματα στην αρχή, βάζοντας τα βελάκια και στο τέλος προγραμματίζουν  την Beebot και ολοκληρώνουν τη διαδρομή από την κόρη ως τον κυνηγό. 

    Pre-primary education
    Unplugged activities

Nearby upcoming activities:

Υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές για τα δόντια
Wed, Mar 29, 2023 9:00 AM

Τα παιδιά με αφορμή το παραμύθι "Δόνα Τερηδόνα" εξέφρασαν την επιθυμία να φτιάξουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι προγραμματισμού με υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές για τα δόντια και να το μοιραστούν με τους συμμαθητές τους.

Τα παιδιά χωρίζονται σε δυο ομάδες με βάση τις τροφές, υγιεινές και μη υγιεινές, εικονογραφούν τις τροφές και δημιουργούν μια μακέτα με αυτές. Σκοπός του παιχνιδιού είναι, η κάθε ομάδα να συλλέξει όλες τις σωστές τροφές. Έπειτα, ένα παιδί (προγραμματιστής) τοποθετεί τα βελάκια στο τετραγωνισμένο πλέγμα από την αφετηρία ακολουθώντας τη σωστή σειρά (υγιεινές ή μη υγιεινές τροφές για τα δόντια). Έπειτα, εκτελούνται προφορικές οδηγίες για κίνηση εμπρός, δεξιά, αριστερά, πίσω. Με αυτόν τον τρόπο οδηγείται το ρομπότ στη σωστή διαδρομή και συλλέγει τις τροφές της ομάδας του. Αν συλλέξουν τις σωστές τροφές κερδίζουν.

Το Beebot γίνεται ξεναγός!! – Beebot becomes a tour guide!!
Mon, May 15, 2023 10:00 AM

English tourists are staying at the city hotel. Beebot is there to welcome them and guide them to parts of the city where there are important attractions (museum, ancient theater, etc.). After saying the appropriate greetings in English, the children will have to drive the Beebot, creating the appropriate algorithm, from the starting point (hotel) to the other points (attractions) in a specified order and passing through each one only once.

Οδηγώ το ρομπότ στο βιβλίο που θέλω να δανειστώ!
Thu, Oct 20, 2022 9:30 AM

 

Τα νήπια προκειμένου να δανειστούν ένα βιβλίο από την Ψηφιακή Δανειστική Βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα ζάρια, να "σπάσουν" τον κώδικα, να μετρήσουν δηλαδή τα "σημαδάκια" που υπάρχουν πάνω σε αυτά, με σκοπό να ανακαλύψουν τη διαδρομή και στη συνέχεια να προγγραματίσουν το ρομπότ (beebot) να την ακολουθήσει. Υπολογίζουν επομένως τον αριθμό των βημάτων που πρέπει να κάνει  το ρομποτάκι για να φτάσει στη  θέση που βρίσκεται το βιβλίο που θα δανειστούν. Στο τέλος  αποτυπώνουν στο χαρτί τη διαδρομή που ακολούθησε η μελισσούλα – ρομπότ.