to Friday, October 21, 2022 2:00 PM
2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας
Open in-person activity
Greek
Μον. Γουμέρας 4, 502 00, Πτολεμαΐδα
Οι μαθητές της Α' Γυμνασίου ανά τμήμα θα ενημερωθούν για τις βασικές έννοιες της Τεχνητή Νοημοσύνη
https://atozofai.withgoogle.com/intl/el/
https://learning-corner.learning.europa.eu/learning-materials/what-artificial-intelligence_el
Στην συνέχεια θα εργαστούν στην ενότητα «Face Sensing» της διαδικτυακή πλατφόρμα Scratch Lab (https://lab.scratch.mit.edu/face/), που επιτρέπει την αναγνώριση προσώπου μέσω της κάμερας του υπολογιστή υποστηρίζοντας απλές δραστηριότητες κωδικοποίησης. Θα πειραματιστούν με διάφορα στοιχεία κατά την τοποθέτηση εικόνων σε διάφορα σημεία του προσώπου τους (π.χ. μύτη, μέτωπο κλπ.) και θα δοκιμάσουν πώς λειτουργεί η αναγνώριση προσώπου (π.χ. θα ελέγξουν αν το σύστημα αναγνωρίζει το πρόσωπο, όταν ένα μέρος του είναι κρυμμένο ή καλυμμένο με ένα βιβλίο ή κάποιο άλλο αντικείμενο).
-
Other (see description)
-
Artificial intelligence
Nearby upcoming activities:

Let’s draw a cake with an Algorithm to celebrate
Code week celebrates 10 years
An algorithm is the series of steps needed to complete a task
Let's draw a cake with an algorithm to celebrate
Pixel Art My rainbow
Students will create their own rainbow pixel and learn different ways of programming or coding them. There will be worksheets for unplugged problem solving activities and also ZaplyCode ( https://www.zaplycode.it/) for online activities.

Little rescuers in action!
Η 13η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως διεθνής ημέρα μείωσης των φυσικών καταστροφών και μιας και το τελευταίο διάστημα τόσο η χώρα όσο και άλλες χώρες πλήττονται περισσότερο από τις φυσικές καταστροφές είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής είτε από ανθρώπινους παράγοντες, σκεφτήκαμε, εφόσον συμμετέχουμε και στο eTwinning έργο «STAYSAFE» να δημιουργήσουμε μια δραστηριότητα κώδικα και μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά να αναλάβουν δράση ως ενεργοί πολίτες και να βοηθήσουν μικρά ζωάκια, παιδιά ή οποιοσδήποτε άλλος και οτιδήποτε άλλο που κινδυνεύει.
Στη δραστηριότητα αυτή οι μικροί μαθητές θα γίνουν λοιπόν οι μικροί διασώστες, που θα αναλάβουν δράση. Η πίστα θα σχεδιαστεί στο έδαφος (στην τάξη με χαρτοταινία ή στην αυλή με κιμωλίες) και τα παιδιά, ανά δυάδες, θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Το ένα παιδί θα είναι το ρομπότ και το άλλο παιδί θα είναι ο οδηγός, που με κατάλληλες οδηγίες θα οδηγεί το ρομπότ στο στόχο. Στο πλέγμα θα τοποθετήσουμε κάρτες για το κάθε φυσικό φαινόμενο, που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ζώα κλπ. Θα τοποθετούμε κάθε φορά μόνο από ένα φυσικό φαινόμενο, πχ πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμός κι όχι όλες μαζί για να μη μπερδευτούν τα παιδιά. Δημιουργούμε ένα σενάριο και λέμε στα παιδιά οδηγούς ότι για παράδειγμα ένα πάρκο έπιασε φωτιά και ένα ζωάκι κινδυνεύει ή ένας ηλικιωμένος που κάθεται σε ένα παγκάκι ή ένα παιδάκι που παίζει. Επιλέγει μια από τις κάρτες (ή και όλες, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), που υπάρχουν και οδηγεί το παιδί ρομπότ στο στόχο, δηλαδή να βοηθήσει όποιον χρειάζεται βοήθεια.
Για να προχωρήσει μπροστά το παιδί – ρομπότ ο οδηγός θα το χτυπά ελαφρά στην πλάτη. Κάθε χτύπημα θα σημαίνει και βήμα. Για δεξιά στροφή θα χτυπάει το δεξί μπράτσο, ενώ για αριστερή στροφή το αριστερό μπράτσο. Για να κινηθεί με την όπισθεν θα χτυπάει ελαφρά το μέτωπο τόσα όσα βήματα θέλει να κάνει. Όταν φτάσει στο στόχο του αγγίζει τα δυό του χέρια σε προσοχή. (Οι κινήσεις μπορεί να διαφέρουν και τα παιδιά του κάθε σχολείου μπορεί να αποφασίσουν διαφορετικές κινήσεις για να φτάσουν στο στόχο τους.)
Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται, αφού ολοκληρωθούν όλες οι αποστολές και δε μείνει κάποια κάρτα στο κουτί και στην πίστα.
Τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν και με άλλο φυσικό φαινόμενο τοποθετώντας τις αντίστοιχες κάρτες, που θα βρείτε στο σύνδεσμο του drive ή μπορείτε να δημιουργήσετε δικές σας κάρτες.
Τα συνεργαζόμενα σχολεία θα αναρτήσουν τις δράσεις τους σε συνεργατικό βίντεο σε canva, ενώ αν θέλουν να συμμετέχουν κι άλλα σχολεία μπορούν να ανεβάσουν τις δράσεις τους στο digipad
(https://digipad.app/p/474092/0f0dc10080c7b)