to Sunday, November 20, 2022 5:00 PM
ΠΑΠΕΔΕ - Πανεπιστήμιο Πειραιά / NRL-STEM Education
Open in-person activity
Greek
Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Καραολή Μιχ. & Δημητρίου Ανδρ. 80, 185 34, Πειραιάς
2nd Symposioum Logotree: a Symposium dedicated to Logo programming language and logo-like environments. A Symposium-Day on the past, present and future of activities with logo-like environments, through the insights and experiences of those who loved, created and used them in the educational process.
https://www.logotreegr.net/
-
Higher Education
Post graduate students
Employed adults
Unemployed adults
Teachers
-
Basic programming concepts
Robotics
Playful coding activities
Nearby upcoming activities:
Διαθεματική ενσωμάτωση δράσεων κώδικα στα Γλωσσικά μαθήματα
Kατά τη διάρκεια του online training στις 10 Απριλίου 2024, θα παρουσιαστεί η διαθεματική προσέγγιση διδακτικών αντικειμένων δημοτικού σχολείου μέσα από δραστηριότητες κώδικα και προγραμματισμού. Θα παρουσιαστούν δραστηριότητες στις οποίες τα παιδιά θα μπορούν να ασκηθούν στην ορθογραφία και τη σωστή χρήση λέξεων, στην εφαρμογή γραμματικών φαινόμενων καθώς και την παραγωγή γραπτού λόγου με τη βοήθεια μικρών ρομποτικών συσκευών. Οι δάσκαλοι που θα συμμετέχουν στη δράση θα καρφιτσώσουν τις δραστηριότητές τους στο παρακάτω padlet, https://padlet.com/32dimtablet7_/m-ai-tvd0d65zu23l9ujl.
Δραστηριότητες STEAM για τον κύκλο του νερού
Βασικός στόχος του μαθήματος είναι οι μαθητές/τριες να αξιοποιήσουν πρότερες γνώσεις ρομποτικής για να καθοδηγήσουν το bee bot, δίνοντας κάθε φορά σωστές οδηγίες.
Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα πρόκειται να δημιουργήσουμε μία αυτοσχέδια πίστα σε χαρτόνι με σχεδιάσμένα τετράγωνα 15εκ.*15 εκ., για τη διδακτική αξιοποίηση των bee bot της τάξης. Στην πίστα αυτή θα υπάρχουν συγκεκριμένα τετράγωνα με τα σταδιά του κύκλου τον νερού. Σκοπός της δραστηριότητας είναι οι μαθητές/τριες να καθοδηγήσουν σώστα το bee bot, ώστε να περάσει από όλα τα στάδια και να ολοκληρώσει τη διαδρομή.
ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΟΙΤΩ -ΓΝΩΡΙΖΩ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ
Τα παιδιά παρακολουθούν ένα βίντεο σχετικό με τα σήματα ασφαλείας. Ακολουθεί συζήτηση με την εκπαιδευτικό για το ποια σήματα αναγνωρίζουν, που τα έχουν δει και αν γνωρίζουν τι σημαίνουν.
Όλη η τάξη κάνει έναν εκπαιδευτικό περίπατο στην γειτονιά του νηπιαγωγείου. Τα παιδιά φωτογραφίζουν με την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή της τάξης , τα σήματα της γειτονιάς.
Τα σήματα εκτυπώνονται και τα παιδιά σε ζευγάρια και με την βοήθεια της νηπιαγωγού, αναλαμβάνουν να βρουν πληροφορίες για το σήμα που επιλέγουν. Χρησιμοποιούν τον υπολογιστή της τάξης και τον φυλλομετρητή. Εν συνεχεία, παρουσιάζουν στην ολομέλεια της τάξης τις πληροφορίες που βρήκαν.
Σε ένα μεγάλο χαρτί του μέτρου η νηπιαγωγός με την βοήθεια των παιδιών ζωγραφίζει το σχολείο και την γειτονιά γύρω από αυτό. Στο χαρτί τοποθετούνται οι εικόνες των σημάτων. Η νηπιαγωγός ζητά από κάθε παιδί να πάει βιωματικά στο σήμα που του ζητείται και έπειτα να καταγράψει την διαδρομή σε ένα φύλλο χαρτί.
Σε ένα χαλάκι του beebot, η νηπιαγωγός τοποθετεί τις κάρτες ασφαλείας όπως πινακίδα διάβασης πεζών, πινακίδα στάσης, πινακίδα κινδύνου διέλευσης παιδιών, πινακίδα stop κτλ. Τα παιδιά συνεργάζονται σε μικρές ομάδες των 2-3 ατόμων και οδηγούν το bee-bot σε συγκεκριμένες κάρτες με τα σήματα ασφαλείας. Κάθε φορά ρίχνουν το ζάρι των σημάτων ώστε να οδηγήσουν το bee-bot με τις εντολές και τις κινήσεις του στο ανάλογο σήμα. Η ομάδα χρειάζεται να κινεί την μελισσούλα αφού αρχικά έχει συζητήσει και αποφασίσει για τον πιο σύντομο δρόμο.
Στο τέλος, η νηπιαγωγός συνδέει στον υπολογιστή το διαδικτυακό χαλάκι bee-bot και τα παιδιά το χρησιμοποιούν κατά την διάρκεια της εβδομάδας.