"Δίκτυο Νηπιαγωγείων...ας γιορτάσουμε μαζί!''

From Thursday, October 13, 2022 10:00 AM
to Monday, October 31, 2022 10:00 AM

5ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου

Open in-person activity

Greek

Οδός 26, 401 00, Τύρναβος

Σας προσκαλούμε να γιορτάσετε μαζί τα 10 χρόνια του CODE WEEK.Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία ,να αναλάβουν πρωτοβουλίες,να φανταστούν και να ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο του προγραμματισμού...

    Pre-primary education
    Basic programming concepts Robotics

Nearby upcoming activities:

«Διδακτική αξιοποίηση του παραδοσιακού τραγουδιού: Ντίλι, ντίλι το καντήλι»
Wed, Oct 26, 2022 12:00 AM

Στο πλαίσιο του εορτασμού της εβδομάδας προγραμματισμού  (8-23 Οκτωβρίου 2022) CodeWeek που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, συμμετείχε και το σχολείο μας με τη διδακτική αξιοποίηση του παραδοσιακού τραγουδιού «Ντίλι, ντίλι το καντήλι» που έχει επαναλαμβανόμενα ρυθμικά μοτίβα και την έννοια της ακολουθίας και της σειροθέτησης.  Τα παιδιά τραγουδούν το τραγούδι, ζωγραφίζουνν τους ήρωες της ιστορίας, τους κάνουν  κούκλες κουκλοθεάτρου και παίζουν. Σε δεύτερη φάση  σκανάρουν  τις ζωγραφιές τους  και τις χρησιμοποιούν  σε όλες τις δραστηριότητες επέκτασης του τραγουδιού αναφορικά με την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση εντολών.

Παίζουμε  στο learning apps ένα παιχνίδι σειροθέτησης με τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Βάζουν  σε σειρά τους ήρωες της ιστορίας από το 1 ως το 10.

Οι ήρωες της ιστορίας, ο ποντικός, η γάτα, ο κυνηγός, γίνονται pixels και μας προσκαλούν να τους αναγνωρίσουμε (κωδικοποίηση) και να τους αντιγράψουμε στο λευκό grid (αποκωδικοποίηση). 

Επίσης, σε φύλλο εργασίας με διαβαθμισμένη δυσκολία 2 βημάτων τα παιδιά καλούνται  να κάνουν μια δραστηριότητα ακολουθίας (sequencing) και πρώτα να κολλήσουν τα σωστά βέλη στη διαδρομή για να φτάσει η κόρη στον κυνηγό και μετά να κυκλώσουν τη σωστή διαδρομή με βέλη (2 εναλλακτικές) 8 βημάτων.

Σε επόμενο επίπεδο, οι ήρωες και τα βέλη της διαδρομής τυπώνονται και πλαστικοποιούνται σε μεγαλύτερο μέγεθος και τοποθετούνται  στην πίστα της Beebot.  Τα παιδιά αναφέρουν  τα βήματα στην αρχή, βάζοντας τα βελάκια και στο τέλος προγραμματίζουν  την Beebot και ολοκληρώνουν τη διαδρομή από την κόρη ως τον κυνηγό. 

My country national bird
Thu, May 11, 2023 8:30 AM

Οι μαθητές, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα etwinning "My country national bird" παρουσιάζουν το εθνικό πουλί της δικής τους χώρας. Το κάθε σχολείο ετοιμάζει μια εικόνα (ζωγραφιά παιδιών ή κατασκευή) και ηχογραφούν τη φωνή των παιδιών, που λένε πχ ότι είμαι κουκουβάγια και είμαι το εθνικό πουλί της Ελλάδας. Στη συνέχεια ανεβάζουν το βίντεο στο YouTube και δημιουργούν ένα Qr code. Τα Qr code συγκεντρώνονται σε ένα ψηφιακό πίνακα, που θα κοινοποιηθεί στα μέλη του έργου.

Στη συνέχεια το κάθε σχολείο εκτυπώνει τα Qr code και τα τοποθετεί στη μακέτα του ρομπότ, που διαθέτει. Τα παιδιά προγραμματίζουν το ρομπότ ή ακολουθούν τις κάρτες με τις κινήσεις και, όταν φτάνουν στο qr code, σκανάρουν με το τάμπλετ, βλέπουν και ακούν τους φίλους τους από το etwinning και μαθαίνουν για όλα τα εθνικά πουλιά των συνεργαζόμενων σχολείων. 

Η νηπιαγωγός βγάζει βίντεο από τη δραστηριότητα και το ανεβάζει σε συνεργατικό βίντεο σε canva, στο οποίο θα φαίνεται η αλληλεπίδραση και οι αντιδράεις των μαθητών, βλέποντας τους μαγικούς κώδικες, σκανάροντας τα qr code. Ο σύνδεσμος επεξεργασίας κοινοποιείται στα μέλη του έργου. 

Επιπλέον δίνεται φύλλο εργασίας στα παιδιά για να προσθέσουν βελάκια ζητώντας τους να μετακινηθούν από την αρχή προς το δικό τους εθνικό πουλί.

Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να αναπτυχθεί η λογικομαθηματική σκέψη των μικρών μαθητών, να παρουσιάζουν το εθνικό τους πουλί και να αξιοποιούν τις κινητές συσκευές.

Καλό καλοκαίρι με Al
Wed, May 24, 2023 6:00 PM

Οι μαθητές  θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να ευχηθούν "Καλό καλοκαίρι" και "Χαρουμενες διακοπές" σε διάφορες γλώσσες του κόσμου.