to Friday, October 21, 2022 12:00 AM
13ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου,Καποδιστρίου 43 ,Καλλιθέα Ρέθυμνο
Open in-person activity
Greek
,Καποδιστρίου 43 ,Καλλιθέα Ρέθυμνο
Κάθε παιδί επιλέγει τη διαδρομή για να βρει την ελληνική σημαία που είναι τοποθετημένη σε τετραγωνισμένο πλέγμα.Σε ένα από τα τετράγωνα απεικονίζεται ο χάρτης της Ελλάδας και σε ένα άλλο η λέξη ΟΧΙ. Το παιδί διαλέγει έναν φίλο/φίλη για να ανακαλύψουν τη σημαία. Το ένα παιδί (προγραμματιστής) τοποθετεί τα βελάκια στο τετραγωνισμένο πλέγμα από την αφετηρία ως την εικόνα της σημαίας και μετά με συμφωνημένες κινήσεις (π.χ. άγγιγμα στο κεφάλι= 1 βήμα εμπρός, άγγιγμα στον δεξιό ώμο= στροφή στα δεξιά ή αριστερά κ.ο.κ) οδηγεί το παιδί (ρομπότ) στην εικόνα στόχο. Όταν φτάσει το παιδί ρομπότ στον σωστό προορισμό σηκώνει την εικόνα της ελληνικής σημαίας.
-
Pre-primary education
-
Basic programming concepts
Nearby upcoming activities:

Το Beebot γίνεται ξεναγός!! – Beebot becomes a tour guide!!
English tourists are staying at the city hotel. Beebot is there to welcome them and guide them to parts of the city where there are important attractions (museum, ancient theater, etc.). After saying the appropriate greetings in English, the children will have to drive the Beebot, creating the appropriate algorithm, from the starting point (hotel) to the other points (attractions) in a specified order and passing through each one only once.

«Διδακτική αξιοποίηση του παραδοσιακού τραγουδιού: Ντίλι, ντίλι το καντήλι»
Στο πλαίσιο του εορτασμού της εβδομάδας προγραμματισμού (8-23 Οκτωβρίου 2022) CodeWeek που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, συμμετείχε και το σχολείο μας με τη διδακτική αξιοποίηση του παραδοσιακού τραγουδιού «Ντίλι, ντίλι το καντήλι» που έχει επαναλαμβανόμενα ρυθμικά μοτίβα και την έννοια της ακολουθίας και της σειροθέτησης. Τα παιδιά τραγουδούν το τραγούδι, ζωγραφίζουνν τους ήρωες της ιστορίας, τους κάνουν κούκλες κουκλοθεάτρου και παίζουν. Σε δεύτερη φάση σκανάρουν τις ζωγραφιές τους και τις χρησιμοποιούν σε όλες τις δραστηριότητες επέκτασης του τραγουδιού αναφορικά με την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση εντολών.
Παίζουμε στο learning apps ένα παιχνίδι σειροθέτησης με τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Βάζουν σε σειρά τους ήρωες της ιστορίας από το 1 ως το 10.
Οι ήρωες της ιστορίας, ο ποντικός, η γάτα, ο κυνηγός, γίνονται pixels και μας προσκαλούν να τους αναγνωρίσουμε (κωδικοποίηση) και να τους αντιγράψουμε στο λευκό grid (αποκωδικοποίηση).
Επίσης, σε φύλλο εργασίας με διαβαθμισμένη δυσκολία 2 βημάτων τα παιδιά καλούνται να κάνουν μια δραστηριότητα ακολουθίας (sequencing) και πρώτα να κολλήσουν τα σωστά βέλη στη διαδρομή για να φτάσει η κόρη στον κυνηγό και μετά να κυκλώσουν τη σωστή διαδρομή με βέλη (2 εναλλακτικές) 8 βημάτων.
Σε επόμενο επίπεδο, οι ήρωες και τα βέλη της διαδρομής τυπώνονται και πλαστικοποιούνται σε μεγαλύτερο μέγεθος και τοποθετούνται στην πίστα της Beebot. Τα παιδιά αναφέρουν τα βήματα στην αρχή, βάζοντας τα βελάκια και στο τέλος προγραμματίζουν την Beebot και ολοκληρώνουν τη διαδρομή από την κόρη ως τον κυνηγό.

Οδηγώ το ρομπότ στο βιβλίο που θέλω να δανειστώ!
Τα νήπια προκειμένου να δανειστούν ένα βιβλίο από την Ψηφιακή Δανειστική Βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα ζάρια, να "σπάσουν" τον κώδικα, να μετρήσουν δηλαδή τα "σημαδάκια" που υπάρχουν πάνω σε αυτά, με σκοπό να ανακαλύψουν τη διαδρομή και στη συνέχεια να προγγραματίσουν το ρομπότ (beebot) να την ακολουθήσει. Υπολογίζουν επομένως τον αριθμό των βημάτων που πρέπει να κάνει το ρομποτάκι για να φτάσει στη θέση που βρίσκεται το βιβλίο που θα δανειστούν. Στο τέλος αποτυπώνουν στο χαρτί τη διαδρομή που ακολούθησε η μελισσούλα – ρομπότ.