to Friday, December 23, 2022 12:00 AM
Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων
Open in-person activity
Greek
440 03, Κληματιά
Οι μαθητές και η εκπαιδευτικός του νηπιαγωγείου πραγματοποιούν δραστηριότητες διάχυσης εφαρμοσμένων προγραμματιστικών δραστηριοτήτων με παρουσιάσεις στο οικογενειακό περιβάλλον, την τοπική κοινότητα, σε πανελλήνια/διεθνή εκπαιδευτικά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες, σε ενδοσχολικές επιμορφώσεις, σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίινων, σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής και αξιοποίησης των ανοιχτών τεχνολογιών στην εκπαίδευση.
-
Pre-primary education
Higher Education
Post graduate students
Other (see description)
-
Basic programming concepts
Robotics
Unplugged activities
Playful coding activities
Art and creativity
3D printing
Nearby upcoming activities:

Approaching 21st century skills through the exploitation of educational robotics and STEAM education
The present project focuses on the cultivation of 21st century skills: life skills, soft skills and technology/science skills, through the utilization of educational robotics, basic programming concepts and STEAM education activities by preschool children, school age and higher education students.
Based on the activity theory and the belief that learning is the result of interaction, the specific concern of this project is the expansion of the learning environment outside the classroom. According this “openness” of the school, is applied a formal, informal and non-formal type of education, in which the natural, social and cultural environment is utilized as a primary source of knowledge.
In this context, parents can be implicated in the action planning, implementation and evaluation of activities while the pedagogical role of teacher is one of facilitator and participative.

Happy Birthday CodeWeek

Little rescuers in action!
Η 13η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως διεθνής ημέρα μείωσης των φυσικών καταστροφών και μιας και το τελευταίο διάστημα τόσο η χώρα όσο και άλλες χώρες πλήττονται περισσότερο από τις φυσικές καταστροφές είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής είτε από ανθρώπινους παράγοντες, σκεφτήκαμε, εφόσον συμμετέχουμε και στο eTwinning έργο «STAYSAFE» να δημιουργήσουμε μια δραστηριότητα κώδικα και μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά να αναλάβουν δράση ως ενεργοί πολίτες και να βοηθήσουν μικρά ζωάκια, παιδιά ή οποιοσδήποτε άλλος και οτιδήποτε άλλο που κινδυνεύει.
Στη δραστηριότητα αυτή οι μικροί μαθητές θα γίνουν λοιπόν οι μικροί διασώστες, που θα αναλάβουν δράση. Η πίστα θα σχεδιαστεί στο έδαφος (στην τάξη με χαρτοταινία ή στην αυλή με κιμωλίες) και τα παιδιά, ανά δυάδες, θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Το ένα παιδί θα είναι το ρομπότ και το άλλο παιδί θα είναι ο οδηγός, που με κατάλληλες οδηγίες θα οδηγεί το ρομπότ στο στόχο. Στο πλέγμα θα τοποθετήσουμε κάρτες για το κάθε φυσικό φαινόμενο, που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ζώα κλπ. Θα τοποθετούμε κάθε φορά μόνο από ένα φυσικό φαινόμενο, πχ πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμός κι όχι όλες μαζί για να μη μπερδευτούν τα παιδιά. Δημιουργούμε ένα σενάριο και λέμε στα παιδιά οδηγούς ότι για παράδειγμα ένα πάρκο έπιασε φωτιά και ένα ζωάκι κινδυνεύει ή ένας ηλικιωμένος που κάθεται σε ένα παγκάκι ή ένα παιδάκι που παίζει. Επιλέγει μια από τις κάρτες (ή και όλες, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), που υπάρχουν και οδηγεί το παιδί ρομπότ στο στόχο, δηλαδή να βοηθήσει όποιον χρειάζεται βοήθεια.
Για να προχωρήσει μπροστά το παιδί – ρομπότ ο οδηγός θα το χτυπά ελαφρά στην πλάτη. Κάθε χτύπημα θα σημαίνει και βήμα. Για δεξιά στροφή θα χτυπάει το δεξί μπράτσο, ενώ για αριστερή στροφή το αριστερό μπράτσο. Για να κινηθεί με την όπισθεν θα χτυπάει ελαφρά το μέτωπο τόσα όσα βήματα θέλει να κάνει. Όταν φτάσει στο στόχο του αγγίζει τα δυό του χέρια σε προσοχή. (Οι κινήσεις μπορεί να διαφέρουν και τα παιδιά του κάθε σχολείου μπορεί να αποφασίσουν διαφορετικές κινήσεις για να φτάσουν στο στόχο τους.)
Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται, αφού ολοκληρωθούν όλες οι αποστολές και δε μείνει κάποια κάρτα στο κουτί και στην πίστα.
Τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν και με άλλο φυσικό φαινόμενο τοποθετώντας τις αντίστοιχες κάρτες, που θα βρείτε στο σύνδεσμο του drive ή μπορείτε να δημιουργήσετε δικές σας κάρτες.
Τα συνεργαζόμενα σχολεία θα αναρτήσουν τις δράσεις τους σε συνεργατικό βίντεο σε canva, ενώ αν θέλουν να συμμετέχουν κι άλλα σχολεία μπορούν να ανεβάσουν τις δράσεις τους στο digipad
(https://digipad.app/p/474092/0f0dc10080c7b)