Nedelja programiranja u Voki

From Monday, October 17, 2016 7:30 PM
to Friday, October 21, 2016 7:30 PM

Osnovna škola "Vojislav Voka Savić"

Other

Доситеја Обрадовића, Лазаревац 11550, Србија

U okviru Evropske nedelje programiranja u digitalnom kabinetu škole, jedan čas redovne nastave biće posvećen ovoj manifestaciji. Učenici viših razreda će unaprediti logičko mišljenje radom na besplatnim interaktivnim veb alatima Silent Teacher i CodeCombat. Nastavu će voditi Mačenovski Slađana, nastavnica informatike i računarstva.

    Elementary school students
    Basic programming concepts Software development Playful coding activities Artificial intelligence Motivation and awareness raising

Nearby upcoming activities:

Osnove programiranja u Scratch-u

Mon, Oct 5, 2020 6:00 PM

Ideja je da se na online događaju deca uzrasta između petog i osmog razreda osnovne škole uključe u svet programiranja kroz platformu SCRATCH. Obzirom da je digitalna pismenost na vrlo niskom nivou u gradu Valjevu, a, istraživanje smo sproveli tokom projekta Bezbednost dece na internetu, inicijativa koju pokrećemo odnosiće se na svu decu koja mogu da prisustvuju događaju online preko platforme ZOOM. deca će imati priliku da se upoznaju sa radnim okruženjem Scratch-a, da kreiraju spostvene likove, razvijaju logičko i kreativno mišljenje i kreiraju jednostavne igrice. Primarna ciljna grupa su deca koja pohađaju osnovnu školu i uzrasta su od 5. do 8. razreda, a nastavu mogu pohađati i niži uzrasti. 2017. godine smo prvi put sproveli meet-and-code projekat koji se završio vrlo uspešno i tom prilikom je naše radionice prošlo 15. učenika, jer su nam kapaciteti bili ograničeni, a ovom prilikom želimo da upotpunimo sadžaj za što veći broj dece koja žele da se upoznaju sa programiranjem. Takođe, ove godine, ćemo kontaktirati organizacije sa teritorije Valjeva koje se bave marginalnim grupama kako bi uključili decu iz različitih socijalnih kategorija kao prioritet.

Coding for beginners inspired by famous story by Eric Carla

Mon, Oct 7, 2019 9:00 AM

Kids scan the QR code leading to the video "Very Hungry Caterpillar" - Eric Carla; We list the fruit eaten by the caterpillar and then scan with our guests the QR codes found in the room that give us information. A child who solves a code task, compiles a virtual puzzle, draws with virtual voices, or compiles a virtual tangram, playing memory. 4. Main Activity: Encouraging Computer Thinking: "How the Robot Thinks!" You will need a number of arrow flashcards which will be used to guide the caterpillar and mat with field where Caterpillar will navigated by child named programmer. Child follows the instructions given arrows to see if the caterpillar will in fact get to the food.

Digitalni eko dizajn u funkciji životne sredine

Thu, Oct 22, 2020 11:00 AM

Digitalno kreiranje ekološki prihvatljivih idejnih rešenja sastojaće se u tome da će učesnici dobiti fotografije (7 dana pre samog događaja) neuređenih prostora na otvorenom: dvorišta kolektivnog stanovanja i delova zapuštenih javnih površina. Učesnici online radionice koristeći digitalne alate Photoshop i Illustrator napraviće nacrte dizajnerskih eko rešenja za uređenje tih prostora u cilju stvaranja lepše i zdravije životne sredine. U radionici će učestvovati 6 timova od po 5 studenata starosti 20-24 godine koji će u saradnji sa stručnjacima iz oblasti IT, grafičkog dizajna i održivog razvoja razviti jedinstvena idejna rešenja. Kreativna rešenja će biti ponuđena lokalnoj zajednici koja će imati mogućnost da ih implementira. Ideja ovog koncepta je da se poveže ekologija, dizajn i tehnologija, a od mladih se očekuje da svojom inspiracijom kreiraju inovativna eko rešenja. U kreiranju rešenja insistiraće se na korišćenju određenih vrsta 'otpada'-odbačenih predmeta, čiji će životni vek biti produžen zahvaljujući primeni cirkularne ekonomije.Zanimljiv spoj primenjene ekologije, dizajna i tehnologije motivisaće mlade da dobrim idejama mogu da menjaju svet i ambijent u okruženju!