CodeWeek2019@Primary School of Perahora -Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2019 στο Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας

From Friday, October 11, 2019 8:00 AM
to Friday, October 18, 2019 1:30 PM

Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας

Other

Community of Loutraki - Perahora, Greece

CodeWeek2019@Primary School of Perahora will enable students from all classes (age 6-12) to access the basic concepts of programming using the Code.org activities (1st activity) suited for their age and experience from previous years events. The event will be held on 8 and 18 of October 2019 during their regular hour of "Technology, Informatics and Communication" lessons and will be followed by additional activities for higher classes involving Introduction to Robotics with the Edison Robot (2nd activity) and Programming in Scratch (3rd activity). Οι μαθητές/τριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες θα εισαχθούν με παιγνιώδη τρόπο στις βασικές αρχές του προγραμματισμού, στο μάθημα Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορικής (ΤΠΕ) στο σχολείο, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Πληροφορικής του σχολείου κ.Κωνσταντίνου Μυλωνόπουλου. Οι μαθητές/τριες παίζοντας, πειραματίζονται χρησιμοποιώντας ως γλώσσα προγραμματισμού το blockly και αναπτύσσουν τεχνικές επίλυσης προβλημάτων, παρακολουθώντας μαθήματα προγραμματισμού με τις εφαρμογές των αγαπημένων τους ηρώων: Angry birds, minecraft, star wars, frozen, κ.α., μέσα από δραστηριότητες της ιστοσελίδας https://code.org/. and will be followed by additional activities for higher classes involving Introduction to Robotics with the Edison Robot (2nd activity) and Programming in Scratch (3rd activity). Για τις μεγαλύτερες τάξεις θα ακολουθήσουν επιπρόσθετες δραστηριότητες σχετικά με Εισαγωγή στη Ρομποτική με το ρομπότ Edison και Εισαγωγή στον οπτικό προγραμματισμό με τουβλάκια με το Scratch.

    Primary school
    Basic programming concepts Robotics Playful coding activities Visual/Block programming

Nearby upcoming activities:

Code it Local - Perama
Tue, Nov 2, 2021 5:00 PM

Το EU Code Week - Code it Local  είναι μία διαδικτυακή επιμόρφωση διάρκειας 15 ωρών, που στοχεύει να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει Νηπιαγωγούς που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες του Δήμου Περάματος. Η παρούσα επιμόρφωση είναι δωρεάν και  θα υλοποιηθεί, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής εβδομάδας προγραμματισμού (EU Code Week) και σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο ΔημιουργικότηταςΚαινοτομίας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση(υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή κ. Θαρρενού Μπράτιτση)του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Θα διερευνήσουμε τρόπους προσέγγισης και ενσωμάτωσης του προγραμματισμού, της εκπαιδευτικής ρομποτικής, της υπολογιστικής σκέψης στην τάξη. Παράλληλα θα ανταλλάξουμε χρήσιμες πρακτικές, θα αναλογιστούμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί  θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού και να εμπνεύσουμε περισσότερους συναδέλφους στα σχολεία μας να συμμετέχουν. 

 

Το EU Code Week - Code it Local θα υλοποιηθεί την χρονική περίοδο Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2021

 

Η επιμόρφωση αφορά 9 ώρες σύγχρονης και 6 ώρες ασύγχρονης διδασκαλίας. 

Αυτό περιλαμβάνει:

 

  • δραστηριότητες, που θα επιτρέψουν στους συμμετέχοντες/ουσες να είναι συντονισμένοι με  την επιμόρφωση

  • 2 σύγχρονες συνεδρίες (4 ωρών συνολικά)

  • 2 ασύγχρονες συνεδρίες διάρκειας (6 ωρών συνολικά)

  • 2 δια ζώσης συναντήσεις (5 ωρών συνολικά)

Σχεδιασμός και υλοποίηση της δράσης

Μαρία Τσαπάρα & Ανθή Αρκουλή

Tell me and I will do.
Mon, Nov 15, 2021 8:30 AM

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες του προγραμματισμού διαθεματικά και συνεργατικά μεταξύ των εκπαιδευτικών του σχολείου και σε διάφορες τάξεις μέσα από επιτραπέζια παιχνίδια- coby-roby.

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Mon, Nov 22, 2021 12:00 AM

Η δραστηριότητα στοχεύει να εισάγει παιδιά προσχολικής ηλικίας στην υπολογιστική σκέψη και στον προγραμματισμό με παιγνιώδη τρόπο. Γι' αυτό το λόγο επιλέγεται μία unplugged δράση με χρήση των καρτών cody roby. Γίνεται δε στο πλαίσιο της Ευρωπαικής βδομάδας προγραμματισμού και του EU Code Week Greek Autumn school 2021.

Επιμέρους στόχοι:

1. Τα παιδιά να φτιάξουν τον πρώτο τους αλγόριθμο προκειμένου να επιτευχθεί η μικρότερη διαδρομή στο ταμπλώ.

2. Να μάθουν να επιλύουν προβλήματα ακολουθώντας τα βήματα της υπολογιστικής σκέψης.

3. Να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν έχοντας έναν κοινό στόχο.

4. Να αναπτύξουν την προφορική τους έκφραση μέσα από την παρουσίαση του σκεπτικού τους.

Πώς παίζουμε το Πρωτάθλημα...

Η υλοποίηση της δραστηριότητας απαιτεί το σχηματισμό και την εμπλοκή δύο ομάδων παιδιών που αποτελούν ταυτόχρονα και ομάδες ποδοσφαίρου. Η κάθε ομάδα δεν ξεπερνάει τα 4 παιδιά.

Στο "Πρωτάθλημα" η κάθε ομάδα επιδιώκει να κατευθύνει τη μπάλα-ρομπότ ώστε να βάλει πρώτη το γκολ στα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας ακολουθώντας τη μικρότερη διαδρομή και ξεπερνώντας τα εμπόδια που συναντάει σ' αυτήν. Τα εμπόδια στη προκειμένη περίπτωση είναι οι "αμυντικοί παίκτες" της αντίπαλης ομάδας. Οι "αμυντικοί παίκτες " - που αποτελούν τα εμπόδια- έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν θέση σε κάθε παιχνίδι προκειμένου να επιφέρουν νέες προκλήσεις για τους παίκτες.

Υλικά κατασκευής

To βασικό ταμπλώ θα είναι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που θα δημιουργηθεί από τα παιδιά και θα αποτελείται από τετράγωνα διαστάσεων  5Χ5cm. Για τις εντολές κατεύθυνσης της μπάλας θα χρησιμοποιηθούν οι κάρτες cody roby. Για τους αμυντικούς παίκτες θα χρησιμοποιηθούν τρισδιάστατα ομοιώματα παικτών που επίσης θα κατασκευαστούν από τα παιδιά.