Bit by Bit

From Friday, October 18, 2019 9:00 AM
to Friday, October 18, 2019 2:00 PM

UPINITK

Open online activity

info@upinitk.ba

Bosne Srebrene br.19, Tuzla, Bosnia and Herzegovina

UPINITK (Association of Professors and Informatics Teachers in the Tuzla Canton) has a plan to coordinate actions in primary and secondary schools in Tuzla Canton, Federation of Bosnia and Herzegovina. The best students will be invited to the final event where they will present their ideas and projects and will receive awards.

https://upinitk.ba

    Primary school Secondary school Employed adults
    Basic programming concepts Software development Robotics Unplugged activities Visual/Block programming Game design 3D printing

Nearby upcoming activities:

Javafx - Tic Tac Toe
Wed, Oct 11, 2023 5:30 PM
U okviru Evropske sedmice kodiranja, planiramo i jedan događaj namijenjen naprednijoj grupi, a to su srednjoškolci ili studenti, koji već imaju neko iskustvo s programiranjem (npr nastava informatike). Prethodno znanje nije neophodno, jer ćemo radionicu prilagoditi tako da svi mogu učestvovati, ali je poželjno, radi boljeg razumijevanja. Na ovom događaju koristit ćemo biblioteku javafx, koja nam omogućava da kreiramo i korisnički interfejs u Java aplikacijama. Ova biblioteka sadrži set grafičkih paketa pomoću kojih ćemo napraviti jednostavnu igricu Tic Tac Toe (iks - oks) koju mogu igrati dva igrača. Tokom ovog događaja, neizostavno je i podsjetiti se na neke od osnovnih pojmova u programiranju, kako u Java programskom jeziku, tako i u mnogim drugim jezicima, kao što su klase i objekti, metode, nasljeđivanje. Također, pokrit ćemo pojmove specifične za Javafx biblioteku, koji su sastavni dijelovi grafičkog interfejsa, kao što su Screen, Pane, Button i drugi. Naučit ćemo kako koristiti ugrađene elemente ove biblioteke za izradu aplikacija koje dozvoljavaju interakciju s korisnikom. Za ovu primjenu je izabran Java programski jezik i njegova grafička biblioteka s obzirom na njihovu zastupljenost i jednostavnost. Java jeste popularan jezik za, između ostalog, izradu desktop aplikacija s grafičkim interfejsom. Javafx, iako ne jedini način za kreiranje tog interfejsa, vrlo je pogodan za početnike. Za učesnike nije potrebno da donose svoje računare, kako je sva potrebna oprema dostupna u Erazmo Centru što ovaj događaj čini pristupaačnim i za djecu i mlade iz domaćinstava nepovoljnog ekonomskog porijekla, kao i one bez pristupa vlastitom računaru. Svaki učesnik će zasebno raditi na razvoju igrice, uz pomoć i pratnju naših predavača, koji su iskusni programeri. Radionica će se odvijati tempom grupe, tako da će svi uspjeti do kraja imati gotovu igricu, koju ćemo zajednički i testirati. Naši edukatori, kojih će biti najmanje dvoje na događaju, će biti dostupni za pomoć i pitanja u svakom momentu. Također, napravit ćemo uvod u Javu kao programski jezik, primjene i osnovne principe rada. Kandidatima ćemo objasniti šta im je potrebno za dalji nastavak učenja, kao i pružiti podršku u tome. Erazmo Centar se nalazi u samom centru Tuzle, na jako pristupačnoj lokaciji. Svi zainteresovani se mogu javiti na broj telefona 061 100 031, ili na naše email adrese: info@erazmo.ba ili i.hajdukov@gmail.com ili nas kontaktirati na društvenim mrežama.
Game development za najmlađe
Tue, Oct 10, 2023 6:00 PM
U okviru Evropske sedmice kodiranja, želimo da kreiramo događaje za različite dobne skupine, pa tako i najmlađu generaciju, koja do sada vjerovatno još nije imala dodira s programiranjem. Scratch je vrlo zanimljiva i korisna platforma, koja omogućava djeci da uče principe programiranja na njima vidljiv i interesantan način. Scratch koristi animirane likove koji izvode operacije koje smo definisali u svom programu, a sam program se sastoji od blokova koji se povezuju kao slagalica. Ono što je najbolje, jeste da su rezultati tog programa odmah primjenjivi, kao u ovom primjeru u vidu jedne igrice. Djeca uzrasta od 8 do 12 godina su već imala kontakta s računarskim igricama, pa im je prema tome jako privlačno da jednu igricu kreiraju sami, što je upravo i cilj ove radionice. Igrica koju ćemo razviti je jedna klasična arkadna igrica, gdje naš lik bježi od "protivnika", dovoljno jednostavna da se može napraviti od početka do kraja kroz jednu sesiju, a dovoljno kompleksna da učesnici nauče mnoge principe, kao što su varijable i petlje, te kooridnatni sistem i korištenje radne površine našeg prozora. Scratch je besplatan i javno dostupan, tako da učesnici koji se na našoj radionici susretnu s ovom aplikacijom, vrlo lako mogu nastaviti da je koriste i uče. Nakon savladavanja Scratch-a, odnosno programskih koncepata koje on nudi, djeci je vrlo lako, kada budu dovoljno odrasli za to, naučiti neki konkretan programski jezik, jer već poznaju principe, kojima je samo potrebno dati nova imena u tom programskom jeziku. Računari i sva potrebna oprema su dostupni u Erazmo centru, što ovaj događaj čini i inkluzivnim za djecu iz nepovoljnih ekonomskih uslova, kao i djecu koja nemaju vlastiti računar. Svaki učesnik će samostalno raditi na uređaju, što znači da će na najbolji način usvojiti znanje, jer će kroz svaki korak proći sami. Radionica će se odvijati tempom grupe, dovoljno polako da svako ima priliku sve da uradi. Također, bit će prisutna barem dva predavača, koji su tu na raspolaganju svim učesnicima za pitanja i pomoć pri radu na igrici. Erazmo Centar se nalazi u samom centru Tuzle, na jako pristupačnoj lokaciji. Svi zainteresovani se mogu javiti na broj telefona 061 100 031, ili na naše email adrese: info@erazmo.ba ili i.hajdukov@gmail.com ili nas kontaktirati na društvenim mrežama.
Let's talk about IT
Wed, Oct 4, 2023 10:00 AM
Cilj aktivnosti je mlade upoznati sa svijetom informacionih tehnologija i prezentovati različite sektore IT sfere, a kroz praktične aktivnosti, vježbe i zadatke. Kroz formalno osnovno i srednje obrazovanje čiji kurikulum decenijama nije ažuriran mladi se nemaju mogućnost adekvatno informisati o informacionim tehnologijama i bliže shvatiti povezanost, ali i razlike u svijetu robotike, kodiranja i vještačke inteligencije. Posebnost ovog događaja se ogleda u tome da bi mladi od drugih mladih predavača pobliže bili upoznati sa navedenom terminologijom, te bi im bile predstavljanje mogućnosti za njihov angažman i karijeru u određenom sektoru. Osim navedenog, mladima bi se i praktično prezentovali određeni primjeri rada i proizvoda u IT sferi (poput robota, kodiranja i drugo).