Nedelja kodiranja u Karlovačkoj gimnaziji

From Saturday, October 6, 2018 7:30 AM
to Friday, October 12, 2018 7:30 PM

Karlovačka gimnazija

Other

karlgimnazija@yahoo.com

Karlovačka gimnazija, Sremski Karlovci, Serbia

Code Week projektom želimo da ukažemo učenicima naše gimnazije koji su to trenutno popularni programski jezici koje treba da poznaju i koje će izučavati u nastavku svog obrazovanja na univerzitetu. Prezentovaćemo im mogućnosti sledećih programskih jezika: PHP, Pyton, C#, JavaScript

    Secondary school Employed adults
    Basic programming concepts Web development Visual/Block programming Motivation and awareness raising Promoting diversity

Nearby upcoming activities:

Анализа, синтеза и кодирање
Sun, Oct 1, 2023 7:30 AM

Ученици добијају занимљиве задатке, које је неопходно добро проучити и изанализирати и у зависности од нивоа учења, раде задатке у блоковском или текстуалном језику по избору.

Израда апликације игрице на задату тему/слободан избор по договору. 

 

Сајт на задату тему - израда и постављање 

Од идеје до реализације - купимо нову рачунарску опрему за школу - план, прикупљање, обрада и анализа података у програму за табеларне прорачуне и визуализација уз помоћ текстуалног програмског језика.

 

 

 

 

Microdah
Thu, Oct 12, 2023 10:00 AM
Svako može da izmeri kvalitet vazduha na svom balkonu, dvorištu, u okolini, gradu, školskom dvorištu, na veoma jednostavan i jeftin način Događaj organizuje modeliranje sistema pomoću mikrokontrolera za praćenje kvaliteta vazduha u realnom vremenu, odnosno postavljanje, povezivanje i kodiranje senzora pomoću mikro:bit tehnologije (koju učenici već uče u školi i škole ga poseduju). Napisaćemo I koristićemo neke gotove kodove (source code) u Python-u. U ovom projektu konstruišemo el. kolo sa senzorom pomoću mikro:bit tehnologije. Za merenje nivoa štetnih gasova u vazduhu korišćen je MQ-135 senzor. MQ-135 senzor reaguje na prisustvo NH3, CO2, NOx, benzena i dima u opsegu 0-2000 ppm. Ovaj modul ima elektrohemijski senzor koji menja svoj otpor za različite koncentracije različitih gasova Podstičemo svest mladih ljudi i njihove okoline na njihov neposredni uticaj o očuvanju prirode i prikupiti podatke o koncentraciji zagađujućih materija, kako bi ih prezentovali institucijaam koje vode računa o zaštite životne sredine Učimo mlade iz socijalno ugroženih grupa da kodiraju na micro:bit/arduino platformi kako bi imali predzanja i motivaciju da nastave školovanje u sistenu koji ijm nudi i programiranje kao zanimanje, .Jedan od ciljeva je promocija kodiranja kod socijalno ugroženih mladih U doga]aju će učestvovati 30 učesnika koji će se prethodno registrovati - najaviti putem poziva organizatora.
Naprednii Web dizajn uz Bootstrap
Mon, Oct 16, 2023 5:00 PM
Bootstrap je popularan front-end framework koji se koristi za brzo i efikasno razvijanje responsivnih i vizualno privlačnih web stranica i aplikacija. Važno je imati osnovno razumevanje HTML-a i CSS-a. Bootstrap koristi ove jezike kao osnovu. Glavni cilj Bootstrap-a je omogućiti brže razvijanje web stranica i aplikacija. Učenjem kako ispravno koristiti komponente i klase koje nudi Bootstrap, možemo značajno ubrzati proces izrade i osloboditi se potrebe za pisanjem kompletnih stilova i skripti. Bootstrap ima dobru podršku za responsivni dizajn što je važno za stvaranje stranica koje dobro izgledaju na svim veličinama ekrana. Učenje Bootstrap-a može pomoći da se bolje razumeju osnove dizajna i estetike. Kroz rad sa njegovim komponentama, možemo stvoriti stranice koje izgledaju profesionalno i privlačno. Saradnja i timski rad: Bootstrap se često koristi u timskim projektima. Učenje kako raditi s timskim članovima, deliti kôd i pridržavati se zajedničkih smernica može biti dodatan cilj. Optimizacija performansi smanjuje nepotrebno učitavanje resursa i poboljšate performanse je takođe bitan cilj. Zaključno, ciljevi učenja Bootstrap-a obuhvataju sticanje veština za brži razvoj, odgovarajući dizajn, optimizaciju i bolje razumevanje osnova dizajna i razvoja web stranica. Program je namenjen mladima starijeg uzrasta od 17 i 18 godina koji su već učili HTML i CSS u srednjoj školi. Program će biti realizovan onlajn, u trajanju od pet dana sa po dva sata dnevno. Učesnici će biti pozvani da se priključe i registruju na već gotovoj onlajn platformi.