Lernwerkstatt Informatik

From Tuesday, September 26, 2023 3:00 PM
to Tuesday, September 26, 2023 7:00 PM

Foerderkreis Ritzefeld-Gymnasium

Open online activity

German

Ritzefeldstrasse 59
52222 Stolberg

Seit vielen Jahren haben wir nun jährlich Lernwerkstätten in den MINT-Fächern für SchülerInnen der 4. Klassen der Stolberger Grundschulen angeboten und sie hierzu in unsere Schule eingeladen. Mit im Portfolio ist die Lernwerkstatt Informatik, die wir jedoch online anbieten. Wir laden alle interessierten SchülerInnen zu Microsoft Teams Videokonferenzen ein, in denen wir in Kleingruppen gemeinsam über die Webseite https://lab.open-roberta.org/ einen Calliope mini bzw. einen BOB3 programmieren wollen. Hierbei geben euch Oberstufenschüler und Lehrer Hilfestellungen, so dass ihr anschließend allein an eurem Projekt weiterarbeiten könnt. Wir freuen uns natürlich sehr, wenn ihr uns zu einem späteren Zeitpunkt (z.B. beim Tag der offenen Tür) die Ergebnisse eurer Programmierprojekte vorstellen würdet und mit uns in Kontakt bleibt. Dann habt ihr die Gelegenheit, eure Programme nicht nur zu simulieren, sondern auch an den Mikrocontrollern live auszuprobieren. Wenn ihr Interesse habt, meldet euch bitte über unsere Homepage https://www.ritzefeld.eu/ueber-uns/informationen-fuer-eltern-der-4-klaessler/ zur Lernwerkstatt an - wir freuen uns auf euch!

    Other (see description)
    Other

Nearby upcoming activities:

CodeKlas
Tue, Oct 3, 2023 12:00 AM

Voor elke leerling die wil leren programmeren gaat binnenkort de CodeKlas weer van start. Dit schooljaar is de CodeKlas niet alleen een naschoolse activiteit, maar is er ook de mogelijkheid om de CodeKlas in een SWITCH uur te volgen.

  • CodeKlas SWITCH: vanaf 3 oktober elke dinsdag het 3e uur. (Het lokaal volgt nog.)

  • CodeKlas na school: vanaf 25 oktober elke woensdag vanaf het 8e uur in lokaal 031.

De CodeKlas SWITCH is bedoeld voor leerlingen die nog maar weinig of geen ervaring met coderen hebben. Het is een doorlopende serie lessen waarin we aan de slag gaan met het maken van een eenvoudige game in de programmeertaal JavaScript. Omdat het een doorlopende serie lessen is, schrijft een leerling zich voor een hele periode in; het is dan de bedoeling dat je elke week aanwezig bent. Na de kerstvakantie starten we met een nieuwe groep.

De CodeKlas na school is bedoeld voor leerlingen die al eens geprogrammeerd hebben en aan hun eigen project willen werken. Bijvoorbeeld het maken van een game, een app of het werken met elektronica in combinatie met Arduino of Raspberry Pi.

 

Maandelijkse codeersessies onder begeleiding van IT coaches gratis voor kinderen vanaf 7j
Sat, Oct 14, 2023 12:00 AM

Over CoderDojo

CoderDojo  organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en mega-toffe leerervaring.

Dojo's worden op vrijwillige basis opgezet en gerund door vrijwilligers. Enerzijds zijn dit coaches met voldoende ICT-kennis en de juiste drive om jongeren te coachen. Anderzijds hebben we ook cooks die de praktische organisatie van de Dojo op zich nemen. CoderDojo legt sterk de nadruk op open source en vrije software. De beweging heeft een snel groeiend netwerk van leden en vrijwilligers wereldwijd.  CoderDojo wilt aan iedereen tonen dat programmeren niet enkel voor nerds is. Onze coders bouwen super leuke projecten en zijn daarom het voorbeeld bij uitstek dat technologie tof kan zijn. CoderDojo heeft daarom maar één regel: "Above all: be cool!". 

Praktische informatie

Je kan deelnemen tussen 7 en 18 jaar. Ben je  jonger dan 10 jaar dan word je het best begeleid door (een van) je ouders. Je ouders hoeven niet de hele tijd aanwezig te zijn, maar moeten wel in de buurt blijven zodat we hen kunnen contacteren. We appreciëren het als ouders een halfuur voor het einde van de Dojo terugkeren om het toonmoment mee te maken en de vrijwilligers achteraf wat te helpen bij het opruimen.

Je dient te beschikken over een laptop. De coaches zullen ervoor zorgen dat alle benodigde software geïnstalleerd zal worden of zullen je vooraf laten weten als je iets specifieks nodig hebt. Heb je echt geen laptop, geef dit aan en dan zal CoderDojo proberen een draagbare computer te voorzien.

Trajecten

Er zijn verschillende trajecten waaraan je kan deelnemen. Als je nog helemaal geen ervaring hebt, start je best met Scratch. We hebben ook micro:bit, mbot, python, en nog veel meer.

Programmeren in de Klas
Tue, Feb 27, 2024 8:30 AM

Op onze school voor visueel beperkte leerlingen doen we wekelijkse zo’n 10 lessen rond programmeren, unplugged, digitale geletterdheid, mediawijsheid, wat is jou wachtwoord. We hebben veel lessen en materiaal  gemaakt, speciaal voor onze leerlingen.