Connected: History of Computers and life in the internet

From Tuesday, December 13, 2022 9:00 AM
to Thursday, December 15, 2022 11:00 AM

Aristotelio college, Thessaloniki

Invite-only online activity

Greek

Vissarionos 16, 55510, Pylaia, GRC

Οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στον άνθρωπο έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά του, τον τρόπο που ζει, εργάζεται, ταξιδεύει, πληροφορείται, συνδέεται. Η νέα περιοδική έκθεση “Connected” έρχεται να ανιχνεύσει την τεχνολογική εξέλιξη πίσω από αυτή τη νέα πραγματικότητα (εξέλιξη της μηχανής: υπολογιστής, σύνδεση των μηχανών: διαδίκτυο), να αποτυπώσει την έκταση της διασύνδεσης ανθρώπων και μηχανών, να επισημάνει τις προοπτικές που αυτή φαίνεται να έχει και να θέσει ερωτήματα για τις ευκαιρίες που αναδύονται και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.Οι μαθητές της Α λυκείου θα παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικόπρόγραμμα στο ΝΟΗΣΙΣ διάρκειας 70 λεπτών.

http://www.aristotelio.edu.gr

    Secondary school
    Software development Internet of things and wearable computing 3D printing

Nearby upcoming activities:

Το Beebot γίνεται ξεναγός!! – Beebot becomes a tour guide!!
Mon, May 15, 2023 10:00 AM

English tourists are staying at the city hotel. Beebot is there to welcome them and guide them to parts of the city where there are important attractions (museum, ancient theater, etc.). After saying the appropriate greetings in English, the children will have to drive the Beebot, creating the appropriate algorithm, from the starting point (hotel) to the other points (attractions) in a specified order and passing through each one only once.

Προγραμματίζω τα ζώα να βρουν το γάντι
Tue, Jan 24, 2023 12:00 AM

Οι δραστηριότητες βασίζονται στο ουκρανικό παραμύθι   " Το γάντι". Αρχικά ξεκινάμε με την αφήγηση του παραμυθιού. Τα ζωάκια πρέπει όλα να φτάσουν στο γάντι για να γλυτώσουν από το κρύο του χειμώνα.

Το σενάριο των δραστηριοτήτων αποτελείται από 4 μαθήματα - δραστηριότητες. Στο πρώτο μάθημα-δραστηριότητα γίνεται η αφήγηση του παραμυθιού και εντοπίζεται η επιθυμία των ζώων να μπουν στο γάντι. Το δεύτερο μάθημα- δραστηριότητα εξελίσσεται ως εξής: Αρχικά σχεδιάζουμε στο πάτωμα ένα τετράγωνο ταμπλό ( επιδαπέδιο) με 5Χ5 τετράγωνα. ( Μπορούμε να το σχεδιάσουμε με χαρτοταινία ή κιμωλία , μπορεί να γίνει στην αυλή του σχολείου). Σε ένα τετράγωνο τοποθετούμε την εικόνα του γαντιού και σε 7 άλλα διάσπαρτα τετράγωνα τοποθετούμε το ποντικάκι, το λαγό, το βατραχάκι, την αλεπού, το λύκο, το αγριογούρουνο και την αρκούδα. Κάθε φορά το beebot γίνεται το αντίστοιχο ζωάκι και με τις οδηγίες των παιδιών πρέπει να φτάσει στο γάντι. Ανάλογα τη θέση του ζώου στον πίνακα αλλάζει και το σημείο έναρξης.

Με τα παιδιά έχουμε συμφωνήσει για τον τρόπο με τον οποίο δίνουν οδηγίες : προχώρα 2 βήματα εμπρός , στρίψε δεξιά, προχώρα 3 βήματα κ.τ.λ. Η δραστηριότητα αυτή είναι ανοιχτή και μπορεί να δουλευτεί και με παραλλαγές π.χ. να οδηγήσουν το ζωάκι στο γάντι επιλέγοντας τον πιο σύντομο δρόμο.

Στο τρίτο μάθημα- δραστηριότητα εργαζόμαστε με το εκπαιδευτικό ρομπότ beebot , με το οποίο τα παιδιά θα εξοικειωθούν σε βασικές γνώσεις προγραμματισμού.

Φτιάχνουμε σε λεία επιφάνεια πίστα beebot με τα παιδιά. Αποφασίζουμε πο΄σα κουτάκια θα έχει και πόσα εκατοστά θα είναι το κάθε κουτάκι( 15Χ15 εκ.). Είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις μετρήσεις των τετραγώνων για να κινείται σωστά το ρομποτάκι μας. . Σε ένα τεράγωνο τοποθετούμε το γάντι  και σε άλλα τετράγωνα τα ζωάκια. Ένα παιδί γίνεται ο χειριστής του beebot και ένα άλλο παιδί ο προγραμματιστής. Οι ρόλοι μπορούν να εναλλασσονται κάθε φορά. Τα παιδιά προγραμματίζουν το beebot , που παίρνει το ρόλο διαφορετικού ζώου κάθε φορά , να φτάσει το γάντι, χωρίς να περάσει από άλλα ζωα ή κάνοντας μια στάση σε κάποιο από αυτά. Μπορούμε να εφαρμόσουμε πολλές παραλλαγές. 

Στο τέταρτο μάθημα -δραστηριότητα εργαζόμαστε ανα ομάδες 3-4 ατόμων σε φύλλο εργασίας (Α3) όπου καταγράφονται από τα παιδιά οι κινήσεις - διαδρομές του κάθε ζώου (beebot).

Aν δεν υπάρχει  beebot στην τάξη δουλεύουμε τη δραστηριότητα σε επιδαπέδιο ταμπλό δίνοντας το ρόλο του beebot σε κάποιο παιδί.

Φτιάξε μια πόλη όπως ο καλλιτέχνης Fr. Hundertwasser.
Mon, Jan 16, 2023 12:00 PM

"Με αφορμή το e-twinning Stem με Monet και Friends προκαλούμε τους συνεργάτες μας να δημιουργήσουν μια πόλη εμπνευσμένη από τον Καλλιτέχνη Fr. Hundertwasser.

Φτιάξτε μια πίστα μοντέλου με μπλοκ, για να μετακινήσετε το ρομπότ (BeeBot ή ό,τι άλλο έχετε) πάνω τους (Αν δεν έχετε τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοκίνητο παιχνιδιών), Τοποθετήστε τα κτίρια στο μοντέλο, Σχεδιάστε μια διαδρομή, Γράψτε τον Κώδικα και τέλος Δημιουργήστε ένα βίντεο από η δραστηριότητα.