CHALLENGES OF THE EUROPEAN PROGRAMMING WEEK Create your own masterpiece!

From Saturday, October 8, 2022 8:00 AM
to Sunday, October 23, 2022 10:00 PM

ПГКНМА "Проф. Минко Балкански"

Open in-person activity

tnoncheva@pgknma.com

Bulgarian

Улица Стефан Сливков, 6009, кв. Опълченски, Стара Загора

Create your own masterpiece with the help of an artist! Use coding blocks to make your artist create a unique work of art.

https://www.pgknma.com/

    Secondary school Teachers
    Basic programming concepts Web development Unplugged activities Playful coding activities Art and creativity Game design Motivation and awareness raising Promoting diversity

Nearby upcoming activities:

IT за всеки: Момичетата и технологиите
Sat, Oct 14, 2023 10:00 AM
Участието на дамите в IT сектора традиционно е по-ограничено. Според последни статистики България е една от страните с висок дял на жени в индустрията и ние искаме да работим, за да привличаме все повече момичета към нея. Вярваме, че интересът към технологиите се заражда още в ранна възраст и затова ще работим с ученици в прогимназиален етап (5-7 клас) от всички училища в Стара Загора. След изключителния успех на работилницата миналата година с ОДФ - Стара Загора, тази година отново искаме да мотивираме и насърчим момичетата да се ориентират към обучение с технологичен профил още след 7. клас. Идеята на събитието е да покажем на момичетата различните възможности, които IT секторът предлага, както и самите те да научат повече за професиите в сектора и за това, че програмист е само една от тях. Това ще стане като ги срещнем с различни вече успешно реализирали се в IT сектора дами, които ще споделят своя опит. Специалист по кариерно ориентиране ще разкаже за всички професии, които сферата предлага, като даде кратка информация за по-основните от тях. Предвиждаме и интерактивни игри, с които участничките в събитието да могат на практика да се докоснат до технологиите.
Работилница: Възможности в IT за всеки
Sun, Oct 22, 2023 10:00 AM
В рамките на 4 часа деца от украинската бежанска общност от Стара Загора, Казанлък и Павел Баня ще научат повече за технологиите и възможностите, които те предлагат за образование и кариерно развитие. С помощта на група ментори ИТ специалисти, ще бъдат представени различни технологии. Ще бъдат поставени и практически задачи за програмиране с HTML, които ще бъдат изпълнявани в малки групи, с помощта на ментор. Към екипите ще бъдат присъединени и ученици от СОУ “Максим Горки” с профил Руски език, които да помагат при нужда от превод. Спрямо възрастта, целите, които си поставяме с провеждането на събитието, са: - повече младежи с бежански статут, които вече имат базови технологични знания - да се запознаят с възможностите за работа в ИТ от всяка точка на света. - да помогнем на тези от тях, които имат нужда от кариерно ориентиране. - за тези в прогимназиален етап - да покажем, че програмирането може да бъде много интересно и полезно умение - да установят дългосрочна връзка с ментор и други специалисти, които да им помогнат за по-лесно включване в IT сферата. Събитието ще бъде проведено съвместно с Фондация „Мисия Криле“, гр. Стара Загора, чиито екип работи активно с бежанската общност в града и със специалистите от ПГКНМА “Проф. Минко Балкански”
Работилница: Възможности в IT за всеки
Sat, Oct 21, 2023 10:00 AM
Идеята на събитието е в рамките на 4 часа деца от уязвими групи да бъдат въведени в сферата на информационните технологии и с помощта на практическа работа и достъпно предоставена информация да се запознаят с основите на програмирането. Техен лектор ще бъде преподавател с доказан опит в работата с ученици. Участниците ще бъдат разпределени в малки групи, като за всяка от тях ще бъде осигурен и ментор, който да им помага. Целите, които си поставяме с провеждането на събитието, са: - повече деца от уязвими групи да се докоснат на практика до света на технологиите - да им покажем, че програмирането може да бъде много интересно и полезно умение - да ги информираме за възможностите за кариерно развитие, които сферата предлага и да ги насърчим да се развиват в нея Събитието ще бъде проведено съвместно с „Международен младежки център“, гр. Стара Загора. Екипът му работи за личностното развитие на младите хора и подобряване на тяхното благосъстояние и социално включване.