Μικροί και μεγάλοι εν προγραμματιστική δράσει 2022

From Tuesday, September 20, 2022 8:00 AM
to Wednesday, December 21, 2022 12:30 PM

8ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Open in-person activity

Greek

8ο Δημοτικό Σχολείο Μανώλης Ανδρόνικος, Επαμεινώνδα, 562 24, Ευοσμος

Στο διάστημα 20 Σεπτεμβρίου-21 Δεκεμβρίου οι μαθητές όλων των τμημάτων του σχολείου θα εμπλακούν σε προγραμματιστικές δραστηριότητες και δραστηριότητες ανάπτυξης υπολογιστικής σκέψης/ Between 20 of September and 21 of December, all the students in our school will be involved in programmaing and computational thinking activities:

Α-Β τάξη: Unplugged δραστηριότητες, όπως ο CodyRoby ή τα "Χάρτινα Ρομποτάκια" . Υλοποίηση δραστηριότητων στην "Ώρα του Κώδικα:

https://studio.code.org/s/course1

Γ-Δ  τάξη: Υλοποίηση δραστηριοτήτων στην ώρα του κώδικα:

https://studio.code.org/s/course2

Δραστηριότητες, "κωδικόποίησης", ζωηγραφική με "ψηφίδες". 

Υλοποίηση μιας μικρής διαδραστικής ιστορίας στο περιβάλλον Scratch.

Ε-ΣΤ τάξη: Υλοποίηση δραστηριοτήτων στην ώρα του κώδικα: https://studio.code.org/s/course3

Χρήση αλγόριθμου για την επίλυση του κύβου του Ρούμπικ

Υλοποίηση της δραστηριότητας "Ανάπτυξη της λογικής των μαθηματικών για το δημοτικό" του Miles Berry 

Υλοποίηση παιχνιδιού στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch

Σε όλες τις τάξεις θα γίνουν προσαρμοσμένες δραστητιότητες μέσα από παιχνίδια για επιμέρους ικανότητες και δεξιότητες υπολογιστικής σκέψης (πχ παιχνίδια για την εξεύρεση κάποιου μοτίβο). 

    Primary school
    Basic programming concepts Unplugged activities Playful coding activities Visual/Block programming Game design

Nearby upcoming activities:

Let’s draw a cake with an Algorithm to celebrate
Mon, Oct 10, 2022 12:00 AM

Code week celebrates 10 years

An algorithm is the series of steps needed to complete a task

Let's draw a cake with an algorithm to celebrate

Pixel Art My rainbow
Mon, Oct 3, 2022 10:00 AM

 

 Students will create their own rainbow pixel and learn different ways of programming or coding them. There will be worksheets for unplugged problem solving activities and also ZaplyCode ( https://www.zaplycode.it/) for online activities.

 
 

 

 

«Διδακτική αξιοποίηση του παραδοσιακού τραγουδιού: Ντίλι, ντίλι το καντήλι»
Wed, Oct 26, 2022 12:00 AM

Στο πλαίσιο του εορτασμού της εβδομάδας προγραμματισμού  (8-23 Οκτωβρίου 2022) CodeWeek που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, συμμετείχε και το σχολείο μας με τη διδακτική αξιοποίηση του παραδοσιακού τραγουδιού «Ντίλι, ντίλι το καντήλι» που έχει επαναλαμβανόμενα ρυθμικά μοτίβα και την έννοια της ακολουθίας και της σειροθέτησης.  Τα παιδιά τραγουδούν το τραγούδι, ζωγραφίζουνν τους ήρωες της ιστορίας, τους κάνουν  κούκλες κουκλοθεάτρου και παίζουν. Σε δεύτερη φάση  σκανάρουν  τις ζωγραφιές τους  και τις χρησιμοποιούν  σε όλες τις δραστηριότητες επέκτασης του τραγουδιού αναφορικά με την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση εντολών.

Παίζουμε  στο learning apps ένα παιχνίδι σειροθέτησης με τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Βάζουν  σε σειρά τους ήρωες της ιστορίας από το 1 ως το 10.

Οι ήρωες της ιστορίας, ο ποντικός, η γάτα, ο κυνηγός, γίνονται pixels και μας προσκαλούν να τους αναγνωρίσουμε (κωδικοποίηση) και να τους αντιγράψουμε στο λευκό grid (αποκωδικοποίηση). 

Επίσης, σε φύλλο εργασίας με διαβαθμισμένη δυσκολία 2 βημάτων τα παιδιά καλούνται  να κάνουν μια δραστηριότητα ακολουθίας (sequencing) και πρώτα να κολλήσουν τα σωστά βέλη στη διαδρομή για να φτάσει η κόρη στον κυνηγό και μετά να κυκλώσουν τη σωστή διαδρομή με βέλη (2 εναλλακτικές) 8 βημάτων.

Σε επόμενο επίπεδο, οι ήρωες και τα βέλη της διαδρομής τυπώνονται και πλαστικοποιούνται σε μεγαλύτερο μέγεθος και τοποθετούνται  στην πίστα της Beebot.  Τα παιδιά αναφέρουν  τα βήματα στην αρχή, βάζοντας τα βελάκια και στο τέλος προγραμματίζουν  την Beebot και ολοκληρώνουν τη διαδρομή από την κόρη ως τον κυνηγό.