to Saturday, May 31, 2025 2:24 PM
2ο Νηπιαγωγείο Περαίας
Open in-person activity
Greek
Tέρμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, 57019, Περαία
Η δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
«Στο πλαίσιο της καλλιέργειας των παιδιών της έννοιας της Αειφορίας και της Ενεργού Πολιτειότητας σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα (EU Code Week). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Νερού, Ημέρα Ανακύκλωσης).
Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιγνιώδες μαθησιακό περιβάλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης χωρίς την ανάγκη τεχνολογικού εξοπλισμού, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο).
Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.»
Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα ο στόχος είναι να καταφέρουν οι δύτες να καθαρίσουν τον βυθό της θάλασσας ώστε να σώσουν την χελώνα και να μπορεί να κολυμπάει ελεύθερα και με ασφάλεια στον βυθό.
Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε δυο ομάδες. Η μια ομάδα έχει το bee bot που είναι η χελώνα και η άλλη ομάδα έχει το bee bot που είναι ο δύτης.
Σε διάφορα σημεία του τάπητα-Μεσόγειος Θάλασσα έχουν τοποθετηθεί εικόνες με σκουπίδια, μπουκάλια κλπ. Όποιο μονοπάτι κι αν διαλέξει το beebot- χελώνα κάποια στιγμή θα πέσει πάνω σε κάποιο σκουπίδι. Έτσι, το beebot - δύτης, θα πρέπει να κολυμπήσει προς το σημείο που κολυμπά κάθε φορά το beebot –χελώνα για να προλάβει να πάρει το σκουπίδι.
Η Ομάδα - χελώνα, καλείται να προγραμματίσει το beebot της ώστε να κολυμπήσει μέχρι κάποιο σημείο (ένα τετράγωνο πριν από κάποιο σκουπίδι) και στη συνέχεια η ομάδα – δύτης να προγραμματίσει το δικό της beebot στο τετράγωνο με το σκουπίδι που πλησίασε η χελώνα ώστε να το μαζέψουν. Κάθε ομάδα έχει διαφορετική αφετηρία (θα μπορούσε πχ να είναι απέναντι ή διαγώνια απέναντι). Επίσης, η ομάδα- δύτης μπορεί κάθε φορά να επιστρέφει στην αφετηρία του (λιμενικό) ή να συνεχίζει από εκεί που έμεινε.
-
Pre-primary education
Primary school
-
Basic programming concepts
Robotics
Unplugged activities
Playful coding activities
Art and creativity
Game design
Artificial intelligence
Motivation and awareness raising
Promoting diversity
Longitude: 22.955558
Latitude: 39.074696
Geoposition: 39.07469623,22.95555794
Nearby upcoming activities:

Ταξίδι στο Διάστημα
Σε ένα μεγάλο χαρτόνι χωρισμένο σε τετράγωνα τα παιδιά ζωγραφίζουν το διάστημα και κολλούν τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Με ψηφιακό λογισμικό φτιάχνουμε έναν τροχό που περιλαμβάνει όλους τους πλανήτες. Κάθε παιδί είναι αστροναύτης, γυρίζει τον τροχό δυο φορές και σχεδιάζει ΄σε χαρτί το διαστημικό ταξίδι του από τον πρώτο πλανήτη που έφερε ο τροχός στον δεύτερο πλανήτη. Δεν επιτρέπεται να περάσουν από τετράγωνο που έχει άλλον πλανήτη. Προγραμματίζουν τη μελισσούλα Bee-Bot με βάση το σχέδιό τους και το ταξίδι ξεκινάει!

CodeGreen: Ρομποτικές Περιπέτειες για Μικρούς Ενεργούς Πολίτες
«Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες , στη συγκεκριμένη περίπτωση με την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς αυτοκίνητο, που καθιερώθηκε ο εορτασμός της την 22η Σεπτεμβρίου.
Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας κωδικοποιημένες οδηγίες σε πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιχνιώδες μαθησιακό περιβάλλον.
Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης με ή χωρίς τεχνολογικό εξοπλισμό, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο (Νηπιαγωγείο και πρώτες τάξεις του Δημοτικού).
Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.»

Mελέτη και προώθηση ενός στόχου αειφορίας μέσω της σχεδιαστικής σκέψης, 3D σχεδίασης
Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., δημιουργούμε και παρουσιάζουμε μια παρέμβαση για τη μελέτη ενός στόχου αειφορίας, την εφαρμογή των σταδίων της σχεδιαστικής σκέψης, 3D σχεδίασης για την ενεργό πολιτειότητα με την προώθηση του στόχου σε γονείς, κοινότητα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.