to Friday, December 12, 2025 1:15 PM
3ο Δ.Σ. Γιαννιτσών, Ν.Πέλλας, Ελλάδα
Open in-person activity
Greek
Στράντζης 4, 581 00, Γιαννιτσά
Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Νερού, Ημέρα Ανακύκλωσης).
Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιχνιώδες μαθησιακό περιβάλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης χωρίς την ανάγκη τεχνολογικού εξοπλισμού, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο).
Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.
Πιο συγκερκιμένα:
Τίτλος ομαδικής δραστηριότητας: «Ήρωες της ανακύκλωσης σε δράση!»
Σύνδεση με την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης (18 Μαρτίου)
Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 13: Δράση για το κλίμα
Η υλοποίηση της δράσης θα γίνει ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
1.Κατανόηση του προβλήματος: Υπάρχει μόνο ένας κάδος στην τάξη για όλα τα σκουπίδια
2.Καθορισμός του προβλήματος: Έρευνα στην αυλή – Φύλλο καταγραφής με ρόλους στα παιδιά- Πόσοι είναι οι κάδοι;
Μήπως χρειαζόμαστε κι άλλους; Διαπίστωση ότι γεμίζουν γρήγορα
3.Ιδεοθύελλα – Ιδέες των παιδιών τι μπορούμε να κάνουμε; Αν χωρίζουμε τα σκουπίδια σε ανακυκλώσιμα και μη μετά που θα τα πηγαίνουμε;
4.Προτάσεις- δοκιμή: Πόσους κάδους χρειαζόμαστε για ανακύκλωση; – τι χρώμα; – Πού θα τοποθετηθούν; - Ρωτάμε φορείς και ειδικούς
5.Διάχυση : Σε άλλες τάξεις του σχολείου, στους γονείς, στην κοινότητα
Δραστηριότητα
Τάξη: Α ‘Δημοτικού
Στόχοι:
- Να τοποθετήσουν οι μαθητές/τριες κάδους ανακύκλωσης σε όλες τις τάξεις και στην αυλή του σχολείου
- Να ξεχωρίζουν οι μαθητές/τριες σε ποιους κάδους θα πρέπει να πετούν τα απορρίμματα
Μέσα/Υλικά: Φύλλα εργασίας, φύλλο καταγραφής, χάρτινα κουτιά και γκοφρέ χρωματιστά (για τους κάδους), ταμπλό, υλικά για τους κάδους, ρομποτάκι – φορτηγό ανακύκλωσης (Wedo 2.0 Core Set Robotics)
Οι μαθητές/τριες χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες και καταγράφουν τις ανάγκες του σχολείου.
Στη συνέχεια η κάθε ομάδα συζητά και αποφασίζει τα απορρίμματα που θα ρίξει στον πράσινο ή μπλε κάδο (Φύλλο εργασίας1).
Έπειτα, διαχωρίζουν μόνο τα ανακυκλώσιμα υλικά, σύμφωνα με την έρευνα που έχουν κάνει, και αποφασίζουν τι χρώμα θα είναι ο κάθε κάδος και ποια αντικείμενα θα πρέπει να μπαίνουν στον καθένα (γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικό - Φύλλο εργασίας2). Θα πρέπει, επίσης, να επιλέξουν και να φτιάξουν έναν από τους τέσσερις κάδους (σε μινιατούρα) και να σχεδιάσουν τα βήματα που θα κάνει το ρομποτάκι για να βάλει μέσα τα κατάλληλα απορρίμματα.
Επέκταση – προτάσεις: Να εντοπίσουν που υπάρχουν οι ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης στην πόλη μας και να ενημερώσουν την σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία φτιάχνοντας ένα φυλλάδιο (γονείς, γείτονες, φίλους, καταστηματάρχες της περιοχής κτλ). Γραπτό αίτημα στον δήμο και συμμετοχή στο Follow Green.
-
Pre-primary education
Primary school
-
Basic programming concepts
Robotics
Unplugged activities
Playful coding activities
Game design
Longitude: 22.407964
Latitude: 40.788931
Geoposition: 40.788930650237,22.407963696126
Nearby upcoming activities:

Τρισδιάστατη σχεδίαση για την Πολιτειότητα και την αειφορία
Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Σκοπός της δράσης είναι η δημιουργία και παρουσίαση μιας παρέμβασης για τη μελέτη ενός στόχου αειφορίας με την εφαρμογή των σταδίων της σχεδιαστικής σκέψης, τη 3D σχεδίαση, για την ενεργό πολιτειότητα με την προώθηση του στόχου σε γονείς και κοινότητα. Οι μαθητές/τριες έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης χωρίς την ανάγκη τεχνολογικού εξοπλισμού, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Επίσης ακολουθούν τα βήματα της σχεδιαστικής σκέψης ώστε να δημιουργήσει κάθε ομάδα ένα μαγνητάκι ψυγείου με ένα μήνυμα για έναν στόχο της αειφόρου ανάπτυξης που θα επιλέξει. Το μήνυμα θα σχεδιαστεί στο Tinkercad και θα χρησιμοποιηθεί ως δράση για την ενεργό πολιτειότητα, ώστε να ευαισθητοποιηθούν μαθητές/τριες και το οικογενειακό τους περιβάλλον στους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο.

CodeGreen: Ρομποτικές Περιπέτειες για Μικρούς Ενεργούς Πολίτες
«Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία
στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης
Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για
την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην
καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της
αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου
Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες , στη συγκεκριμένη περίπτωση με την
Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς αυτοκίνητο, που καθιερώθηκε ο εορτασμός της την 22 η Σεπτεμβρίου.
Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας
ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του
κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας κωδικοποιημένες
οδηγίες σε πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα
διαδραστικό και παιχνιώδες μαθησιακό περιβάλλον.
Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης με ή χωρίς
τεχνολογικό εξοπλισμό, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την
υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών
και το εκπαιδευτικό πλαίσιο (Νηπιαγωγείο και πρώτες τάξεις του Δημοτικού).Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν
να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από
παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.»

CodeGreen: Ρομποτικές Περιπέτειες για Μικρούς Ενεργούς Πολίτες
Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Νερού, Ημέρα Ανακύκλωσης). Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιχνιώδες μαθησιακό περιβάλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης χωρίς την ανάγκη τεχνολογικού εξοπλισμού, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο). Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.