ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ BEE-BOT

ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ BEE-BOT

From Thursday, May 1, 2025 10:26 PM
to Friday, May 30, 2025 10:25 PM

30 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Open in-person activity

gazimaria@hotmail.com

Greek

Α. Πιπίνου, 621 25, Σέρρες

Χωριστείτε σε τρεις ομάδες με βάση το ζωάκι που σας αρέσει περισσότερο. Ομάδα Χελώνας-Δελφινιού-Γλάρου. Οι πρώτες δύο ομάδες  ξεκινώντας από διαφορετικές αφετερίες, θα προγραμματίσουν τα ρομποτάκια τους έτσι ώστε να μαζέψουν όσο περισσότερα σκουπίδια και πλαστικά μπορούν. Κάθε σκουπίδι έχει κρυμμένους πόντους. Τα σκουπίδια με τους περισσότερους πόντους είναι αυτά που αφήνουν το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα. Νικήτρια ομάδα θα είναι αυτή που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους. Η Τρίτη ομάδα, η ομάδα του Γλαρούλη που θα ελέγχει την πορεία διεξαγωγής του παιχνιδιού ώστε να υπάρχει επιτυχή και δίκαιη έκβαση

    Pre-primary education
    Basic programming concepts Robotics Unplugged activities Playful coding activities Game design

Longitude: 23.534468
Latitude: 41.080681
Geoposition: 41.080681,23.534468

Nearby upcoming activities:

Ρομποτικές Περιπέτειες για Μικρούς Ενεργούς Πολίτες
Thu, May 1, 2025 9:14 PM

«Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Νερού, Ημέρα Ανακύκλωσης).

Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιχνιώδες μαθησιακό περιβάλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης χωρίς την ανάγκη τεχνολογικού εξοπλισμού, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο).

Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.»

CodeGreen: Ρομποτικές Περιπέτειες για Μικρούς Ενεργούς Πολίτες
Mon, May 26, 2025 9:00 AM

Η δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

«Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EU Code Week). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Νερού, Ημέρα Ανακύκλωσης). 

Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιγνιώδες μαθησιακό περιβάλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης  χωρίς την ανάγκη τεχνολογικού εξοπλισμού, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο).

 

Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.»

 

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα ο στόχος είναι να καταφέρουν οι δύτες να καθαρίσουν τον βυθό της θάλασσας ώστε να σώσουν την χελώνα και να μπορεί να κολυμπάει ελεύθερα και με ασφάλεια στον βυθό. 

Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε δυο ομάδες. Η μια ομάδα έχει το  bee bot που είναι η χελώνα και η άλλη ομάδα έχει το bee bot που είναι ο δύτης.

 

Σε διάφορα σημεία του τάπητα-βυθού έχουν τοποθετηθεί εικόνες με σκουπίδια, μπουκάλια κλπ. Όποιο μονοπάτι κι αν διαλέξει το beebot- χελώνα κάποια στιγμή θα πέσει πάνω σε κάποιο σκουπίδι.  Έτσι, το beebot  - δύτης, θα πρέπει να κολυμπήσει προς το σημείο που κολυμπά κάθε φορά το beebot –χελώνα για να προλάβει να πάρει το σκουπίδι. 

 

Η Ομάδα - χελώνα, καλείται να προγραμματίσει το beebot της ώστε να κολυμπήσει μέχρι κάποιο σημείο (ένα τετράγωνο πριν από κάποιο σκουπίδι) και στη συνέχεια η ομάδα – δύτης  να προγραμματίσει  το δικό της  beebot  στο τετράγωνο με το σκουπίδι που πλησίασε η χελώνα ώστε να το μαζέψουν. Κάθε ομάδα έχει διαφορετική αφετηρία (θα μπορούσε πχ να είναι απέναντι ή διαγώνια απέναντι). Επίσης, η ομάδα- δύτης μπορεί κάθε φορά να επιστρέφει στην αφετηρία του (λιμενικό) ή να συνεχίζει από εκεί που έμεινε.

Τρισδιάστατο μήνυμα για την Αειφορεία
Mon, Apr 28, 2025 8:35 AM

Ηδραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τα παιδιά του σχολείου στα πλαίσια της ενεργού πολιτειότητας ασχολούνται με τον Παγκόσμιο στόχο 12 σε πρακτικές που προάγουν  την βιώσιμη κατανάλωση, μειώνοντας τα απόβλητα, ανακυκλώνοντας και υποστηρίζοντας προϊόντα και υπηρεσίες που δίνουν προτεραιότητα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ζητούμενο είναι να σχεδιαστεί ένα μαγνητάκι (π.χ. ψυγείου) με ένα μήνυμα για την αειφόρο ανάπτυξη που να αποτελείται από 4 λέξεις με το σχεδιαστικό πρόγραμμα Tinkercad.