to Friday, May 23, 2025 2:00 PM
13ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων
Open in-person activity
English
Εθνικής Αντιστάσεως 59, 561 23, Αμπελόκηποι
This activity is organised within the framework of an eTwinning project, which aims at promoting animal welfare and responsible pet ownership while developing multiple intelligences and digital skills. The learners read the code of a picture in pixel art in order to “break” it and recreate the picture. Every picture reveals a pet and the learners will have to give clues to their classmates so that they can name it. Through pixel art the primary school students will be introduced to the basic concepts of coding/decoding in an entertaining and creative way, they will develop logical thinking, which constitutes a basic decoding skill, promote their computational skills and ultimately reinforce their problem-solving skills.
-
Primary school
-
Unplugged activities
Longitude: 22.929513
Latitude: 40.651988
Geoposition: 40.651988,22.929513
Nearby upcoming activities:

Small squares transforming into pets
This pixel art activity aims at enhancing student's computational thinking and exposes them to the basic concept of coding and decoding. Without using a computer, students will get familiar with how a digital image is formed and how do pixels work. Students will combine creativity with learning , foster their observation skills , as wel as learn to follow instructions, just by decoding a pet image.

CodeGreen: Ρομποτικές Περιπέτειες για Μικρούς Ενεργούς Πολίτες
Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EU Code Week). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Νερού, Ημέρα Ανακύκλωσης).
Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιγνιώδες μαθησιακό περιβάλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης χωρίς την ανάγκη τεχνολογικού εξοπλισμού, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο).
Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.
Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα ο στόχος είναι να καταφέρουν οι δύτες να καθαρίσουν τον βυθό της θάλασσας ώστε να σώσουν την χελώνα και να μπορεί να κολυμπάει ελεύθερα και με ασφάλεια στον βυθό.
Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε δυο ομάδες. Η μια ομάδα έχει το bee bot που είναι η χελώνα και η άλλη ομάδα έχει το bee bot που είναι ο δύτης.
Σε διάφορα σημεία του τάπητα-βυθού έχουν τοποθετηθεί εικόνες με σκουπίδια, μπουκάλια κλπ. Όποιο μονοπάτι κι αν διαλέξει το beebot- χελώνα κάποια στιγμή θα πέσει πάνω σε κάποιο σκουπίδι. Έτσι, το beebot - δύτης, θα πρέπει να κολυμπήσει προς το σημείο που κολυμπά κάθε φορά το beebot –χελώνα για να προλάβει να πάρει το σκουπίδι.
Η Ομάδα - χελώνα, καλείται να προγραμματίσει το beebot της ώστε να κολυμπήσει μέχρι κάποιο σημείο (ένα τετράγωνο πριν από κάποιο σκουπίδι) και στη συνέχεια η ομάδα – δύτης να προγραμματίσει το δικό της beebot στο τετράγωνο με το σκουπίδι που πλησίασε η χελώνα ώστε να το μαζέψουν. Κάθε ομάδα έχει διαφορετική αφετηρία (θα μπορούσε πχ να είναι απέναντι ή διαγώνια απέναντι). Επίσης, η ομάδα- δύτης μπορεί κάθε φορά να επιστρέφει στην αφετηρία του (λιμενικό) ή να συνεχίζει από εκεί που έμεινε.

Λιγότερες ανισότητες στην εκπαίδευση: Μελέτη και προώθηση του στόχου μέσω της σχεδιαστικής σκέψης και της 3D σχεδίασης στους γονείς, την κοινότητα και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή κοινότητα
Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Νερού, Ημέρα Ανακύκλωσης).
Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν δράση και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τις ανισότητες πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και ίσες ευκαιρίες για όλους ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, ικανοτήτων ή οικονομικής κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς και την ευρύτερη κοινότητα δημιουργώντας ένα μαγνητάκι με ένα σχετικό μήνυμα 4 λέξεων αξιοποιώντας την 3D σχεδίαση. Παράλληλα, θα εμπλακούν σε δράσεις όπως σχεδιασμό αφίσας και ενημερωτικού εντύπου, παιχνίδια και δραστηριότητες ρομποτικής.
Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.