to Friday, June 13, 2025 1:30 PM
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
Open in-person activity
Greek
Δυτικό
Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Νερού, Ημέρα Ανακύκλωσης).
Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιγνιώδες μαθησιακό περιβάλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης χωρίς την ανάγκη τεχνολογικού εξοπλισμού, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν σε Νηπιαγωγείο, Δημοτικό.
Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.
Η δράση συνδυάζεται με τον «11ο Στόχο: Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες» από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Κριτήριο επιλογής η σύνδεση με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου καθώς και η έλλειψη πρασίνου στην αυλή του σχολείου με άμεσο στόχο την αύξηση των αριθμών δέντρων στην αυλή. Άμεση σχέση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (γονείς, μαθητές, παιδιά, κοινότητα) καθώς σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον και να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση, βελτίωση δημόσιων χώρων, ανάπτυξη πράσινων χώρων για την παραγωγή μιας βιώσιμης πόλης (σχολείο).
-
Pre-primary education
Primary school
-
Playful coding activities
Longitude: 22.530318
Latitude: 40.85788
Geoposition: 40.85788,22.530318
Nearby upcoming activities:

CodeGreen: Ρομποτικές Περιπέτειες για Μικρούς Ενεργούς Πολίτες
Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Νερού, Ημέρα Ανακύκλωσης). Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιχνιώδες μαθησιακό περιβάλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης χωρίς την ανάγκη τεχνολογικού εξοπλισμού, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο). Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.

Τρισδιάστατο μήνυμα για την αειφορία
Τα παιδιά της Α΄ τάξης στα πλαίσια της Ενεργού Πολιτειότητας , ασχολούνται με τον Παγκόσμιο Στόχο 12, σε πρακτικές που προάγουν τη βιώσιμη κατανάλωση, μειώνοντας τα απόβλητα, ανακυκλώνοντας και υποστηρίζοντας προϊόντα και υπηρεσίες που δίνουν προτεραιότητα στη περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Ζητούμενο είναι να σχεδιαστεί ένα μαγνητάκι (π.χ. ψυγείου) με ένα μήνυμα για την αειφόρο ανάπτυξη που να αποτελείται από 4 λέξεις με το σχεδιαστικό πρόγραμμα Tinkercad.

CodeGreen: Ρομποτικές Περιπέτειες για Μικρούς Ενεργούς Πολίτες
«Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Νερού, Ημέρα Ανακύκλωσης). Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιχνιώδες μαθησιακό περιβάλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης χωρίς την ανάγκη τεχνολογικού εξοπλισμού, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο). Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.»
Τα παιδιά καλούνται να προγραμματίσουν Bee Bot (καρέτα-καρέτα) ώστε να φτάσει σ' ένα ασφαλές καταφύγιο, αποφεύγοντας τα σκουπίδια που υπάρχουν στο βυθό. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, θα γίνει συζήτηση για τα θαλάσσια ρύπανση και τις επιπτώσεις της στα ζώα. Στη συνέχεια, τα παιδιά προγραμματίζουν τη Beet Bot ωστέ να βρει την ασφαλέστερη διαδρομή μέσα στη θάλασσα. Για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η δράση, θα προστεθεί και ένα 2ο επιδαπέδιο ρομπότ - δύτης το οποίο θα ξεκινά από άλλο σημείο, με στόχος να αφαιρεί τις στάσεις- μολύνσεις από το βυθό έτσι ώστε η Καρέτα καρέτα να φτάσει στο ασφαλές καταφύγιο χωρίς να κινδυνεύσει από τη θαλάσσια ρύπανση.