to Friday, December 20, 2024 4:00 PM
4ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
Open in-person activity
Greek
Νεοφύτου 69, 34002, Βασιλικό, GRC
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει βαθιά την καθημερινή ζωή, από τα καιρικά φαινόμενα ως την ασφάλεια τροφίμων, την υγεία και τις υποδομές. Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις, η προώθηση της βιωσιμότητας από μικρή ηλικία γίνεται ζωτικής σημασίας. Η διδασκαλία στα παιδιά για την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη τα βοηθά να αναπτύξουν δεξιότητες και νοοτροπία προσαρμογής στις νέες συνθήκες ζωής. Σε αυτή τη δραστηριότητα προγραμματισμού οι μαθητές σχεδιάζουν τον δικό τους χάρτη Ecolad και προσθέτουν κάποια στοιχεία που θεωρούν απαραίτητα για ένα βιώσιμο μέλλον. Στη συνέχεια προγραμματίζουν το ρομπότ Beebot να μετακινηθεί προς αυτά τα αντικείμενα. Με αυτή την διασκεδαστική και διαδραστική δραστηριότητα οι μαθητές συνδέουν την έννοια της βιωσιμότητας με καθημερινές αποφάσεις και αναγνωρίζουν πως οι ενέργειές τους μπορούν να επηρεάσουν θετικά το περιβάλλον και προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις.
Στην δραστηριότητά μας οι μαθητές αφού σχεδιάσουν τον χάρτη της περιοχής τους αναζητούν τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν και οι ίδιοι στην βιωσιμότητά της(ανακύκλωση, κομποστοποίηση, οικονομία νερού, οικονομία ενέργειας, δημιουργία λαχανόκηπων και ανθόκηπων). Αφού ανακαλύψουν αυτούς τους τρόπους, τους ζωγραφίζουν και τοποθετούν τις ζωγραφιές τους κάτω από το πλέγμα - βάση του επιδαπέδιου ρομπότ beebot που διαθέτει το σχολείο μας. Στη συνέχεια προγραμματίζουν το ρομπότ με αφετηρία το σχολείο μας να περάσει από αυτά τα στοιχεία και να τα συγκεντρώσει. Κατόπιν, δίνουν υπόσχεση και αναλαμβάνουν την ευθύνη οι τρόποι που πρότειναν για την προστασία της περιοχής μας να υλοποιηθεί πρώτα και κύρια στο σχολείο και στη συνέχεια στο σπίτι τους.
Αυτή η δραστηριότητα έχει ως στόχο τον σχεδιασμό ενός χάρτη (τον χάρτη Ecoland) , την δημιουργική χρήση υλικών, καθώς και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου των μαθητών με χρήση συγκεκριμένων φράσεων αφήγησης. Επίσης οι μαθητές βρίσκουν και προτείνουν στοιχεία βιωσιμότητας της περιοχής τους και κατ' επέκταση του πλανήτη μας. Μαθαίνουν να προγραμματίζουν ρομπότ και αναπτύσουν λογική και κριτική σκέψη.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο υπάρχουν αναλυτικά οι δράσεις μας. https://www.canva.com/design/DAGSaf0d77M/XX0K-xEcQFmjmXI5zfD5Gg/edit?utm_content=DAGSaf0d77M&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton
-
Pre-primary education
-
Basic programming concepts
Robotics
Unplugged activities
Playful coding activities
Art and creativity
Motivation and awareness raising
Nearby upcoming activities:
Beebot presents our local products (Η Beebot παρουσιάζει τα προϊόντα του τόπου μας)
Η παρούσα δραστηριότητα σχεδιάστηκε στα πλαίσια εργαστηρίου δεξιοτήτων και συνδυάζει την καλλιέργεια δεξιοτήτων προγραμματισμού, ρομποτικής, steam, επιστημονικού εγγραμματισμού και τεχνών με την ανάγκη των μικρών μαθητών να αναδείξουν τον τόπο τους και κυρίως τα προϊόντα που αυτός παράγει. Προηγήθηκε καταιγισμός ιδεών και καταγραφή των εμπειριών των μαθητών, στη συνέχεια κατασκευάστηκαν από ανακυκλώσιμα υλικά τα σημεία-σταθμοί της μακέτας ρομποτικής, ψηφιοποιήθηκαν οι αφηγήσεις των νηπίων και βιντεοσκοπήθηκε ο προγραμματισμός της Beebot και η επίσκεψή της στον αμπελώνα, τον ελαιώνα, το χωράφι, τη φάρμα με τα ζώα, το ανενεργό ηφαίστειο Δίρφυς της Εύβοιας και στο μελίσσι. Ακολούθησε το μοντάζ ήχου-εικόνας από τη Νηπιαγωγό.
Ecoland
Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν το δικό τους χάρτη Ecoland, προσθέτοντας 2-4 στοιχεία που θεωρούν απαραίτητα για ένα βιώσιμο μέλλον. Στη συνέχεια εντοπίζουν τα στοιχεία που πρόσθεσαν καθορίζοντας τις συντεταγμένες τους και προγραμματίζουν το ρομπο για να μετακινηθούν προς τα αντικείμενα
Plants in a Coding View
Students will create pixel art representations of plants using basic coding principles.They will use a basic coding platform (Scratch) to create pixel art of plants by coloring squares on a grid. They'll learn to design and bring plant images to life, enhancing their understanding of digital creativity and coding fundamentals while exploring the beauty of nature through a computational lens.