to Friday, October 20, 2023 12:00 AM
1ο Νηπιαγωγείο Ν. Μεσημβρίας
Open in-person activity
Greek
Δαμασκού Κυριάκου 70, 570 11, Νέα Μεσήμβρια
Μαθαίνω να κυκλοφορώ στη πόλη μου αναγνωρίζοντας τα μέρη ενδιαφέροντος.
Στην αρχή της δραστηριότητας δείχνουμε στα παιδιά τις εικόνες με τα μέρη ενδιαφέροντος στη πόλη μας και ζητάμε να τα αναγνωρίσουν. Τους δίνουμε πληροφορίες για το μέρος που θέλουμε να πάμε για να κάνουμε τις δουλειές μας και ζητάμε να το βρούνε ανάμεσα στις εικόνες.
Έπειτα στήνουμε το εικονικό μας χαλάκι και κάθε παιδί σύμφωνα με τις πληροφορίες που του δίνουμε κατευθύνεται στο κατάλληλο μέρος. Βάζουμε τις κάρτες με τις εντολές στη σειρά και τις ακολουθούμε.
Τέλος με παρόμοιο τρόπο προγραμματίζουμε τη μελισσούλα Beebot να κινηθεί στο μέρος που θέλουμε.
-
Pre-primary education
-
Basic programming concepts
Robotics
Unplugged activities
Playful coding activities
Longitude: 22.77007
Latitude: 40.75167
Geoposition: 40.751669989317,22.770069959932
Nearby upcoming activities:

Προγραμματίζω τους δικούς μου αυτοματισμούς και ρομπότ
Στη δράση αυτή θα συμμετάσχουν σταδιακά και κατά τη διάρκεια όλου του σχολικού έτους, όλα τα τμήματα των τάξεων Β, Γ, Δ, Ε και ΣΤ του σχολείου. Οι δραστηριότητες για κάθε τάξη θα είναι διαφοροποιημένες ως προς το υλικό και λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί και φυσικά ως προς τους εκπαιδευτικούς στόχους.
Στις μικρές τάξεις (Β-Γ) θα γίνει χρήση του FOSSBOT και οι μαθητές θα κληθούν να δώσουν τις κατάλληλες εντολε΄ς στο ρομπότ, ώστε αυτό να ολοκληρώσει ένα καθήκον.
Στις μεγαλύτερες τάξεις (Δ, Ε και ΣΤ) θα γίνει χρήση της πλατφόρμας Microbit που διαθέτει το σχολείο, καθώς και των πακέτων ρομποτικής R2. R3 ΚΑΙ S3 με μικροελεγκτές βασιζμένους στην γνωστή πλατφόρμα Arduino. Ειδικά για τα τμήματα της ΣΤ τάξης στόχος έιναι η συμμετοχή σε κάποια εκδήλωση (φεστιβάλ ή συνέδριο).

Τρισδιάστατο Μήνυμα για την Αειφορία
Τα παιδιά της Α Δημοτικού στα πλαίσια του προγράμματος "Δράσεις Ενεργού Πολίτη" , ασχολούνται με τον Παγκόσμιο Στόχο 12, σε πρακτικές που προάγουν τη βιώσιμη κατανάλωση, μειώνοντας τα απόβλητα, ανακυκλώνοντας και υποστηρίζοντας προϊόντα και υπηρεσίες που δίνουν προτεραιότητα στη περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Ζητούμενο είναι να σχεδιαστεί ένα μαγνητάκι (π.χ. ψυγείου) με ένα μήνυμα για την αειφόρο ανάπτυξη που να αποτελείται από 4 λέξεις με το σχεδιαστικό πρόγραμμα Tinkercad.

"Η σχεδιαστική σκέψη προωθεί την αειφορία!"
Με την παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης της σχεδιαστικής σκέψης (design thinking) και της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) για την προώθηση του Στόχου αειφορίας 14: «Ζωή κάτω από το νερό» σε μια τάξη νηπιαγωγείου.
Τα βήματα που ακολουθούμε περιγράφονται ως εξής:
Ενσυναίσθηση - Κατανόηση της κατάστασης: Τα παιδιά αναγνωρίζουν την σημαντική αξία του βυθού (π.χ. προσφορά τροφής, οξυγόνου, ψυχαγωγίας, ισορροπίας στην τροφική αλυσίδα, διευκόλυνση ναυσιπλοΐας κτλ) και στη συνέχεια εντοπίζουν προβλήματα που απειλούν τη θαλάσσια ζωή και για τα οποία ευθύνεται ο άνθρωπος (π.χ. πλαστικά απορρίμματα, πετρελαιοκηλίδες, υπεραλίευση, τοξικά απόβλητα, λιώσιμο των πάγων κτλ).
Ορισμός του προβλήματος: Μελετούν γιατί αυτά τα προβλήματα είναι σοβαρά και πώς επηρεάζουν τις κοινότητες, την οικονομία και τη φύση και ορίζουν το κατ’ εξοχήν πρόβλημα, συνεπώς και την ανάγκη επίλυσής του.
Ιδεοθύελλα (brainstorming): Προτείνουν ιδέες και λύσεις — π.χ. αντικείμενα που περιορίζουν τη ρύπανση, εργαλεία για καθαρισμό ακτών ή αφίσες ευαισθητοποίησης.
Πρότυπο - Δοκιμή: Μετατρέπουν τις ιδέες τους σε χειροπιαστά σχέδια που μπορούν να εκτυπωθούν τρισδιάστατα — π.χ. μαγνητάκι με κάποιο μήνυμα ευαισθητοποίησης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καμπάνια ενημέρωσης που θα διοργανώσει το σχολείο.
Έλεγχος και αναστοχασμός: Δοκιμάζουν να σχεδιάσουν το μαγνητάκι τους στο Tinkerkad με τη βοήθεια και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, παρουσιάζουν τις λύσεις τους, συζητούν βελτιώσεις και εμπνέουν άλλους να συμμετάσχουν.
Τέλος, εκτυπώνουν το μαγνητάκι σε αρκετά αντίτυπα και το μοιράζουν στο κοινό, στο πλαίσιο μιας καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που θα διοργανώσουν!