to Tuesday, November 30, 2021 12:00 AM
2ο Νηπιαγωγείο Πλαγιαρίου
Open in-person activity
Greek
Κολοκοτρώνη 28, 575 00, Πλαγιάρι
Στο σχολείο μας φέτος θα πάρουμε τις φωτογραφικές μηχανές και θα φωτογραφίσουμε τον καιρό σε διαφορετικές μορφές βροχή, αέρα, ήλιο , σύννεφα. Θα φωτογραφίσουμε και τα δέντρα της αυλής σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες και εποχές.
Πριν να ξεκινήσουμε τις δραστηριότητες με τον προγραμματισμό, τις unplugged δραστηριότητες μας και προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά με την απόκτηση των δεξιοτήτων χωρικής κίνησης θα κάνουμε δραστηριότητες με το σώμα π.χ με το τραγούδι «Το δεξί χεράκι επάνω» και μετακινήσεις στο χώρο της τάξης και της αυλής ως ρομπότ με το παιχνίδι «Γίνομαι ρομπότ Bee bot-Bee bot μπροστά, Γίνομαι ρομπότ Bee bot-Bee bot πίσω, Γίνομαι ρομπότ Bee bot-Bee bot δεξιά, Γίνομαι ρομπότ Bee bot-Bee bot αριστερά.
Θα εκτυπώσουμε τις φωτογραφίες σε Α4 για να τις τοποθετήσουμε σε επιδαπέδιο μεγάλο πλέγμα όπου τα παιδιά σε ζευγάρια ένα σε ρόλο ρομπότ και το άλλο σε ρόλο προγραμματιστή θα ακολουθούν μια τη διαδρομή των ηλιόλουστων ημερών και άλλοτε τη διαδρομή των βροχών. Στη άκρη του πλέγματος τα παιδιά θα βάλουν τα βέλη που χρειάζονται για τη διαδρομή στη σειρά και στο τέλος θα καταγράψουν τον κώδικα σε χαρτί.
Με το πρόγραμμα Tux paint τα παιδιά θα δημιουργήσουν τα σύμβολα του καιρού και θα συγκρίνουν ανάμεσα στις φυσικές εικόνες και τα καιρικά σύμβολα τις ομοιότητες και τις διαφορές και θα δηλώσουν τις προτιμήσεις τους.
Κατόπιν θα εκτυπώσουμε τις φωτογραφίες στο μέγεθος του πλέγματος της Bee bot. Τα παιδιά θα βάλουν στη σειρά τα σωστά βέλη για τη διαδρομή προς τη συννεφιά, τη λιακάδα κλπ και θα προγραμματίσουν όλη την πορεία της μελισσούλας από την αρχή μέχρι το τέλος.
Τέλος για πρώτη φορά θα δοκιμάσουμε να εξοικειωθούμε με το προγραμματιστικό περιβάλλον του ScratchJr.
-
Pre-primary education
-
Unplugged activities
Playful coding activities
Longitude: 22.96001
Latitude: 40.47492
Geoposition: 40.47491999830814,22.96001000467689
Nearby upcoming activities:

Τρισδιάστατο μήνυμα για την αειφορία
Τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Περαίας στα πλαίσια της Ενεργού Πολιτειότητας θα προσεγγίσουν τον 12ο Παγκόσμιο Στόχο και θα εμπλακούν σε δραστηριότητες που προάγουν τη βιώσιμη κατανάλωση, μειώνοντας τα απόβλητα, ανακυκλώνοντας και υποστηρίζοντας προϊόντα και υπηρεσίες που δίνουν προτεραιότητα στη περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Η δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ζητούμενο είναι να σχεδιαστεί ένα μαγνητάκι (π.χ. ψυγείου) με ένα μήνυμα για την αειφόρο ανάπτυξη που να αποτελείται από 4 λέξεις με το σχεδιαστικό πρόγραμμα Tinkercad.
Στόχος μας είναι να αποκτήσουν τα παιδιά περιβαλλοντική συνείδηση και να ευαισθητοποιηθούν ώστε να συμβάλλουν ενεργά :
-
Στην μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος
-
Στη διάσωση των θαλάσσιων ζωών που κινδυνεύουν
-
Στην προστασία των θαλασσών και ακτών
-
Στην μείωση των συσκευασιών
-
Στην εξοικονόμιση των φυσικών πόρων

CodeGreen: Ρομποτικές Περιπέτειες για Μικρούς Ενεργούς Πολίτες
«Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Νερού, Ημέρα Ανακύκλωσης). Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιχνιώδες μαθησιακό περιβάλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης χωρίς την ανάγκη τεχνολογικού εξοπλισμού, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο Νηπιαγωγείο. Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες.Επιπλέον δημιουργία δράσεων για την εξοικονόμηση νερού και την προστασία των πόρων μέσα από την τοπική κοινότητα

CodeGreen: Ρομποτικές Περιπέτειες για Μικρούς Ενεργούς Πολίτες
«Στο πλαίσιο Επιμόρφωσης Νηπιαγωγών και Δασκάλων A’ Τάξης με Ρομποτικά και Ψηφιακά Εργαλεία στις Φυσικές Επιστήμες, την Αειφορία και την Ενεργό Πολιτειότητα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Α.Π.Θ., σχεδιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUCodeWeek). Οι παραπάνω δραστηριότητες στοχεύουν στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνδέονται θεματικά με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και επιλεγμένες Παγκόσμιες Ημέρες (π.χ. Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Νερού, Ημέρα Ανακύκλωσης). Οι μαθητές καλούνται να αναλάβουν ρόλους "ψηφιακών εξερευνητών", προγραμματίζοντας ρομποτικές συσκευές για να επιλύσουν αποστολές που προσομοιώνουν πραγματικά προβλήματα του κόσμου μας. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί unplugged δραστηριότητες, αξιοποιώντας πλέγματα, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή/και ζάρια, δημιουργώντας έτσι ένα διαδραστικό και παιχνιώδες μαθησιακό περιβάλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης χωρίς την ανάγκη τεχνολογικού εξοπλισμού, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το εκπαιδευτικό πλαίσιο Νηπιαγωγείο. Στόχος: Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να σκεφτούν πώς η τεχνολογία και η υπολογιστική σκέψη μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πράσινου και βιώσιμου κόσμου, μέσα από παιγνιώδεις, συνεργατικές και καινοτόμες δραστηριότητες..Επιπλέον δημιουργία δράσεων για την εξοικονόμηση νερού και την προστασία των πόρων μέσα από την τοπική κοινότητα
»