Code Fitness: move,jump, twist

From Monday, October 7, 2024 9:20 AM
to Wednesday, October 30, 2024 9:20 AM

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΟΛΟΜΟΥ

Open in-person activity

elenzervou@sch.gr

Greek

Nηπιαγωγείο Σολομού

Οι αλγόριθμοι είναι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ολοκληρώσουμε μια συγκεκριμένη εργασία Μια εύκολη και διασκεδαστική δραστηριότητα, που μπορεί να επαναληφθεί με πολλούς τρόπους είναι η γυμναστική με εντολές. Πρόκειται για μια  unplugged δραστηριότητα, που δεν απαιτεί συσκευή ή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Χρησιμοποιούμε μεγάλα τετράγωνα με εντολές, τα οποία τοποθετούμε στο πάτωμα ή τα κολλάμε στον πίνακα της τάξης μας. Μπορούμε ακόμα και να τα δείξουμε σε ψηφιακή μορφή

Οι εντολές είναι απλές και περιλαμβάνουν

1. τις εικόνες για την αρχή και το τέλος

2. τα βελάκια, με τα οποία οι μαθητές καλούνται να προχωρήσουν μπροστά, πίσω, δεξιά ή αριστερά.

3. τις εικόνες με τις διάφορες κινήσεις

4. τα πλαίσια, που δείχνουν πόσες φορές (επανάληψη)  πρέπει να επαναλάβουν την κίνηση

    Pre-primary education
    Unplugged activities

Nearby upcoming activities:

Η δική μας ανθοδέσμη
Mon, Oct 14, 2024 6:42 PM

Οι μαθητές σε ομάδες ή ατομικά, με βάση τον πίνακα "ΤΑ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ" του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ δημιουργούν με κώδικα τη/τις δική-ές τους ανθοδέσμη-ες.

Αρχικά παρατηρούν τον πίνακα και τον αναλύουν για τις τεχνικές, υλικά, τεχνοτροπίες που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος.

Έπειτα συζητούν και ξεχωρίζουν τα μέρη των ηλιοτρόπιων (σπόροι, πέταλα, βλαστός/μίσχος, φύλλα). Ο/η εκπαιδευτικός δείχνει και τις αντίστοιχες καρτέλες (υπάρχουν στο padlet/υλικά).

Αποφασίζουν ανά ομάδα ή ατομικά ποια λουλούδια θα δημιουργήσουν στο δικό τους βάζο και με ποια υλικά. Για παράδειγμα παπαρούνες ή μαργαρίτες ή τουλίπες κα. κατασκευάζοντάς τα ή με χαρτόνι ή με υλικά της φύσης ή ανακυκλώσιμα υλικά ή lego κα.

Κάθε ομάδα ή μαθητής τοποθετεί τις καρτέλες για τον κώδικα που θέλει να χρησιμοποιήσει ώστε να συνθέσει τη/τις δική-ές τους ανθοδέσμη-ες. Έχοντας μπροστά του ένα βάζο είτε με χαρτόνι είτε ζωγραφισμένο είτε με όποιο άλλο υλικό που επιθυμεί δημιουργεί τον κώδικα με τις καρτέλες. Για παράδειγμα:

ΜΙΣΧΟΣ - ΜΙΣΧΟΣ - ΜΙΣΧΟΣ - ΣΠΟΡΟΙ - ΣΠΟΡΟΙ - ΣΠΟΡΟΙ - ΠΕΤΑΛΑ -

ΠΕΤΑΛΑ - ΠΕΤΑΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ - ΦΥΛΛΑ.

Αφού έχει φτιάξει τον κώδικα που επιθυμεί τοποθετεί τα υλικά και το είδος του λουλουδιού που έχει αποφασίσει να συνθέσει μέσα στο βάζο. Αν έβαλε, όπως παραπάνω 3 φορές το μίσχο θα ζωγραφίσει/τοποθετήσει τρεις μίσχους στο βάζο, έπειτα τρεις κύκλους σπόρων κ.ο.κ.

Τέλος, οι πίνακες που δημιουργήθηκαν παρουσιάζονται σε έκθεση είτε στον χώρο του σχολείου είτε εκτός στη σχολική κοινότητα.

"Πάμε σχολείο;"
Mon, Oct 21, 2024 4:34 PM

"Πρόκειται για ένα παιχνίδι γνωριμίας   4Χ4 (με δυνατότητα να γίνει 3Χ4), όπου τα παιδιά παρεμβαίνουν στην κατασκευή του ζωγραφίζοντας ελεύθερα τους φίλους τους ή διαλέγοντας από τα έτοιμα τετράγωνα. Ο στόχος είναι να φτάσουν στο σχολείο παρέα με το Bee bot γνωρίζοντας καινούρια φιλαράκια (προτείνεται να δουλεύουν συνεργατικά σε δυάδες). Αν περάσουν από κάρτα με ερώτηση θα πρέπει  να απαντήσουν."

ΠΕΣ ΒΡΕΣ
Mon, Oct 14, 2024 8:34 AM

Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για το Beebot, όπου οι παίκτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν λέξεις που ξεκινούν από συγκεκριμένο γράμμα και να προγραμματίσουν το ρομπότ να οδηγηθεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο. 

Είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη φωνολογική ενημερότητα και τον προγραμματισμό και απευθύνεται σε νήπια που τώρα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν το αρχικό τους γράμμα και να προγραμματίζουν το beebot.

 

 

Η πίστα του Beebot είναι ένα επιδαπέδιο πλέγμα, το οποίο απεικονίζει αντικείμενα που ξεκινούν  από τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Επίσης, περιλαμβάνονται και 24 κάρτες αποστολής

Ο παίκτης επιλέγει μία κάρτα αποστολής, η οποία τον καλεί να αναγνωρίσει ανάμεσα σε δύο αντικείμενα, ποιο ξεκινά από ένα συγκεκριμένο γράμμα. Μόλις ο παίκτης βρει το αντικείμενο, προγραμματίζει το ρομπότ να οδηγηθεί στο αντίστοιχο τετράγωνο.

Σας προτείνω, να δημιουργήσετε με τους μαθητές σας δικές σας πίστες, με ζωγραφιές των παιδιών, ώστε να υπάρχει ποικιλία στα αποτελέσματα που θα παρουσιάσουμε. Παράλληλα, μπορείτε με τον ίδιο κωδικό, να εγγράψετε όποια άλλη παραλλαγή εσείς σκεφτείτε.